Trak na Fortunovi brvi sta prerezala župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in predsednica Krajevne skupnosti Gorenja vas Mirjana Možina. / Foto: Jure Ferlan

Namenu predali Fortunovo brv

Gorenja vas – V Gorenji vasi so slovesno predali namenu novo, 28,8-metrsko jekleno brv čez Poljansko Soro, ki je namenjena pešcem. Trak sta prerezala predsednica Krajevne skupnosti Gorenja vas Mirjana Možina in župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Brv je široka 208 centimetrov, pohodna širina pa znaša 172 centimetrov. Staro Fortunovo brv so sicer porušili ob gradnji gorenjevaške obvoznice, lani septembra pa je občina podpisala pogodbo z izvajalcem SGP Zidgrad Idrija za gradnjo nove brvi. »Jekleno konstrukcijo je v mesecu dni izdelal podizvajalec, podjetje Petrič iz Ajdovščine. Projektant Gorazd Mravlja si je zamislil brv v ločeni izvedbi, ki zaradi večjega pretočnega profila zagotavlja boljšo protipoplavno varnost objekta,« so pojasnili na občini in dodali, da je ureditev okolice oblikovala arhitektka Betka Poljanšek Koman. Postavitev nove jeklene konstrukcije so izvedli lani decembra, konec januarja letos pa so pridobili uporabno dovoljenje. »Od tedaj dalje brv marsikomu predstavlja bližnjico čez reko v Sestransko vas in na Trato, pomembno pa prispeva tudi k večji varnosti pešcev in kolesarjev v prometu na območju Gorenje vasi,« so še dodali na občini.