Letošnji občinski nagrajenci z županom Janezom Žakljem (od leve proti desni): Zoran Zupančič, Stane Kosmač in Marijan Dolenec / Foto: Tanja Mlinar

Trije občinski nagrajenci

V Kulturnem središču Stare Žiri so minuli četrtek pripravili slavnostno sejo ob prazniku Občine Žiri in podelili letošnja občinska priznanja.

Žiri – »Preteklo leto nam je ponovno pokazalo, kako pomembno je, da se znamo prilagoditi izzivom, ki jih pred nas postavlja vsakdan,« je zbrane na slavnostni seji nagovoril župan Janez Žakelj. Spomnil je, da smo vsi, še posebno pa šolarji in njihovi starši, občutili omejitve, ki jih je prinesla epidemija covida-19. Zato se mu zdi spodbudno, da se omejitve vendarle sproščajo, kar se odraža tudi v javnem življenju, ki je spet pestrejše. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so pomagali, da so v Žireh relativno dobro preživeli epidemijo in se lahko skupaj veselijo poletja.

Prav epidemija in dogodki v svetu v preteklem letu po županovem prepričanju ponovno potrjujejo, da imeti lastno državo ni samo po sebi umevno. »V krizah se pokaže, kako pomembne so prave odločitve ob pravem času.« Ob tridesetletnici samostojne države si zato želi, da bi znali stopiti skupaj, kot smo to storili leta 1991. »Enotni bomo bistveno lažje dosegli, kar bomo potem vsi uživali, pa naj bo to skrb za starejše, še boljše šolstvo, zdravstvene storitve, gospodarski razvoj ...« Žirovci so ponosni na Slovenijo, je še poudaril Žakelj. »Izvedel sem, da je slovenska zastava, ki že četrto leto ponosno plapola nad našo kotlino, tretja v Sloveniji po velikosti.« S tem so po njegovih besedah na simbolni ravni pokazali, da imajo radi svojo državo in spoštujejo njene simbole. Ob občinskem prazniku je spomnil tudi na nekatere najpomembnejše pridobitve v občini v preteklem letu. Pri tem je poudaril zlasti gradnjo doma za starejše in začetek urejanja središča Žirov. Veliko dela so opravili tudi na področju cestne infrastrukture.

Osrednjo pozornost so v nadaljevanju namenili trem občinskim nagrajencem. Priznanja Občine Žiri so letos prejeli: Zoran Zupančič za izjemen prispevek k razvoju smučarskih skokov v Žireh in za enkratne dosežke v ženskih smučarskih skokih na svetovni ravni, Stane Kosmač za prepoznaven prispevek k likovni podobi Žirov in likovni izobrazbi Žirovcev ter Marijan Dolenec za dolgoletno vodenje in uspešno delo Združenja šoferjev in avtomehanikov Žiri.