V Gorenji vasi so pretekli teden podpisali pogodbo o izvedbi projekta Hiša generacij. / Foto: Gorazd Kavčič

Stara šola bo Hiša generacij

Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek je pretekli teden z direktorjem podjetja VG5 Miho Brlanom v Gorenji vasi podpisala pogodbo o izvedbi projekta Hiša generacij.

Gorenja vas – Na podlagi pogodbe bodo po napovedih Silve Košnjek še ta teden začeli z 1,4 milijona evrov vredno obnovo prostorov nekdanje šole, kjer bodo predvidoma do konca septembra prihodnje leto zagotovili šest mest za dnevno varstvo starejših in 16 začasnih namestitev za starejše. Podpisa pogodbe se je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je poudaril, da bo zdaj stara šola v Gorenji vasi dobila povsem novo podobo in vsebino. »Če je šola prinesla izobrazbo in razvoj, bo Hiša generacij prinesla novo poživitev tem krajem, ki imajo zelo velik posluh za življenje. Kakovost življenja v Poljanski dolini je med najvišjimi v Sloveniji.«

Župan Milan Čadež je ob tej priložnosti spomnil, da so o gradnji doma za starejše tudi v njihovi občini začeli razmišljati že pred desetimi leti. »V ta namen smo ustanovili tudi posebno županovo komisijo, ki pa je prišla do zaključka, da Gorenja vas večjega doma pravzaprav niti ne potrebuje, saj si ljudje s podeželja tudi v starosti večinoma želijo ostati doma.« So se pa zato odločili izkoristiti priložnost, da v sodelovanju s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka s pomočjo evropskih sredstev uredijo prostore za dnevno varstvo in začasne namestitve. Tako bodo po besedah Silve Košnjek občanom po eni strani omogočili, da bodo starejši dlje časa ostajali v domačem okolju, obenem pa jim zagotovili možnost začasne namestitve, s čimer bi jim lahko olajšali tudi prehod v institucionalno varstvo. Po besedah Ciglerja Kralja gre pri tem projektu za sodoben pristop k oskrbi starejših, saj se danes ne gradijo več velike kapacitete za oskrbo starejših, temveč skušajo storitve dolgotrajne oskrbe pripeljati bližje domovom tistih, ki jih potrebujejo. »Velika večina starejših si želi čim dlje ostati doma in s takšnimi projekti jim to omogočamo.« Minister je ob tem pojasnil, da je projekt Hiša generacij le eden od kamenčkov v mozaiku, ki jih na ministrstvu peljejo vzporedno z vsemi interventnimi ukrepi, ki so bili namenjeni pomoči najranljivejšim v času epidemije covida-19. »Ob prevzemu mandata si nismo predstavljali, da je področje dolgotrajne oskrbe tako zanemarjeno,« je poudaril in dodal, da so že marca lani objavili razpise za dnevne centre in začasne namestitve. Hiša generacij v Gorenji vasi je tako eden od tridesetih podobnih projektov po vsej Sloveniji.

Projekt je pozdravil tudi državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in domačin iz občine Gorenja vas - Poljane Žan Mahnič. »Po 12 letih razmišljanj, kako poskrbeti za dolgotrajno oskrbo starejših občanov, se danes simbolno zaključuje papirni del tega projekta in prehaja k njegovi izvedbi.« Z obnovo objekta stare šole naj bi začeli v teh dneh. Kot je pojasnil direktor podjetja VG5 Miha Brlan, gre za zahtevno sanacijo spomeniško zaščitenega objekta, pri katerem bodo ostale zgolj zunanje stene, notranjost pa bodo povsem prenovili in prilagodili novi dejavnosti.