Z desne: Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, »grofica in grof«, v družbi domačinke Darinke Kostadinovič na dan občinskega praznika / Foto: Tina Dokl

Graščina namesto porscheja

Gosta slovesnosti ob prazniku Občine Preddvor sta bila Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, najemnika gradu Dvor, ki ga nameravata javnosti odpreti že prihodnji mesec.

Preddvor – Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, ki pod blagovno znamko Grof in grofica urejata grad Dvor v Preddvoru, sta v pogovoru z Ivko Sodnik predstavila svojo zgodbo in načrte v zvezi z obnovo. V obnovljeno graščino bosta prenesla svojo zbirko starin iz različnih zgodovinskih obdobij, ki sta jo imela doslej v gradu Štatenberg pri Makolah, ta zgodba pa bo tudi osnova za prihodnjo vsebino gradu, ki jo bodo ponudili obiskovalcem. Poročna dvorana s kapelo, domači lekarna in trgovina, tiskarna starih tiskov, soba rodbine Wurzbach ... je le nekaj namigov, kaj vse si bodo lahko ljudje ogledali v dvorcu, ko bo ta na začetku julija odprt za javnost.

»Delamo pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer imajo znanje, ki pomaga obnavljati to dragoceno zapuščino,« je povedala Tanja Šubelj in poudarila tudi sodelovanje z domačini, od občine in zavoda za turizem do občanov, ki so jima v pomoč pri obnovi dve desetletji zapuščene graščine. Voditeljico Ivko Sodnik je zanimalo, zakaj sta se odločila vložiti svoj čas in denar v preddvorski dvorec. Florjan Sušnik že ima manjši podeželski dvorec Rus v Lukovici, opreme iz njune zbirke pa je toliko, da sta potrebovala še en grad. Tega sta našla v Preddvoru, kjer je bil mladi župan Rok Roblek pripravljen prisluhniti njunim malce čudaškim načrtom. Pokazal jima je grad Dvor, ta jima je s svojo patino takoj »zadišal« in sklenila sta doslej mrtvi stavbi vdahniti življenje. Sušnik, ki je strasten zbiratelj starin, med njimi tudi grajske opreme, je o tem dejal: »Želel sem si kupiti porsche kabirolet z bež oblazinjenimi sedeži ... A sem se raje odločil denar vložiti v graščino. Cenim namreč ustvarjalnost naših prednikov, stare stavbe, predmete, ki so jih zapustili. Ne znamo jih dovolj spoštovati, jaz pa mislim, da niso pomembne le za preteklost, temveč tudi za naš prihodnji napredek.«

Slišali smo tudi drobce življenjske zgodbe novih preddvorskih graščakov, o katerih pa bodo lahko domačini izvedeli več v obsežnejšem pogovoru ob odprtju graščine, ki ga napovedujeta za začetek julija.