Na likovnih delavnicah je ustvarjala tudi Janka Kus z Jesenic. / Foto: Tina Dokl

Dnevi slepih in slabovidnih ustvarjalcev

Na Okroglem so potekali Dnevi kulture slepih in slabovidnih, ki jih je Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije pripravila v sodelovanju z Občino Naklo, njenimi kulturniki ter tamkajšnjo osnovno šolo in Biotehniškim centrom Naklo.

Okroglo – Srečanja slepih in slabovidnih kulturnih ustvarjalcev v njihovem Domu oddiha na Okroglem potekajo že več let, začeli so se kot likovne kolonije, z leti pa so se likovnikom pridružili tudi literarni in glasbeni ustvarjalci ter fotografi. »Gre za srečanje slepih in slabovidnih kulturnih ustvarjalcev iz vse Slovenije, namenjeno predstavitvi njihove dejavnosti. Po eni strani se predstavljamo samim sebi, se na delavnicah s priznanimi mentorji tudi učimo, po drugi pa se povezujemo tudi z lokalnim okoljem,« je povedal strokovni sodelavec Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) Dušan Brešar Mlakar. Tako pri kulturnih dneh sodelujejo z Občino Naklo, Likovnim društvom Lik, folklorno skupino, upokojenci, Osnovno šolo Naklo in Biotehniškim centrom. Letos je sodelovalo petdeset udeležencev, med njimi 22 kulturnih ustvarjalcev na delavnicah, ki so jih vodili mentorji Ifigenija Simonovič (literarne delavnice), Lucijan Bratuš (likovne delavnice), Domen Pal (fotografske delavnice) in Lado Jakša (glasbene delavnice). Slepi in slabovidni pesniki, pisatelji, glasbeniki, slikarji, fotografi in snemalci nadaljujejo tradicijo velikih mož, kot so Milton, Homer, Braille in drugi, dodaja Dušan Brešar.

Ob kulturniških dnevih, ki so letos prvič potekali ob tednu ljubiteljske kulture, so odprli likovno razstavo V okvirju, ki bo v Pavlinovi galeriji odprta še do 14. junija. Posvetili so večer literatu Francetu Piberniku (o njem je spregovorila Danica Bakovnik iz KUD Visoko), domačini so predstavili pomembnega Naklanca, ruskega dvornega zdravnika dr. Gregorja Voglarja. Na čajanki so postregli s čajem dr. Voglarja in z naklanskim pecivom s kranjsko klobaso, mafini in naklanskimi žepki, sprejeli so tudi obisk cesarja Franca Jožefa. Dušan Brešar in Mira Novak sta predstavila sestro Agnezo Zupan, dobrotnico slepih, prvo predsednico ženskega učiteljskega društva in borko za pravice učiteljev. Podelili so tudi nagrado za življenjsko delo na področju kulturne dejavnosti za leto 2020, ki jo je prejel France Žerdoner iz Velenja. V spomin na srečanje so v parku dvorca na Okroglem posadili jablano stare sorte bobovec.

Kot je še povedal Dušan Brešar, so bili med kulturnimi ustvarjalci tudi gorenjski člani ZDSSS, in sicer skupina likovnikov, saj v tej dejavnosti na Gorenjskem še posebno blestijo.