Preddvor v torek praznuje

Občina Preddvor bo v torek, 1. junija, s slavnostno akademijo zaznamovala letošnji občinski praznik. Junija se vračajo tudi nekatere tradicionalne prireditve.

Preddvor – Preddvor se 1. junija spominja prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič - Turnograjske, ki je bila v 19. stoletju, ko je v višjih slojih prevladoval nemški jezik, tudi narodno zavedna Slovenka. Čeprav je Turnograjska umrla stara komaj 21 let, je zapustila precejšnjo literarno zapuščino.

Na dan občinskega praznika bo ob 18. uri v preddvorskem kulturnem domu slavnostna akademija. Osrednja gosta bosta Tanja Šubelj in Florjan Sušnik iz Zavoda za turizem in kulturo Grof in Grofica, nova preddvorska »graščaka«. Na slovesnosti bodo podelili tudi dve občinski priznanji. Veliko plaketo so posmrtno namenili letos preminulemu dr. Vladimirju Žumru. Dr. Žumer, sicer dolgoletni direktor Arhiva Republike Slovenije, doma na Zgornji Beli, je z Občino Preddvor sodeloval od njenega nastanka, najprej pri pripravi občinskih simbolov, nato pa leta 1999 in 2017 pri obeh zbornikih občine. Ključno vlogo je skupaj z ženo Francesko imel pri vključitvi Preddvora v slovensko Jakobovo pot, ki jo je trasiral leta 2019. S svojim znanjem in izkušnjami je bil tudi dragocen svetovalec prejšnjemu županu in njegovim sodelavcem.

Grb Občine Preddvor po sklepu župana pa bo prejela dddr. Mira Delavec Touhami za izjemen prispevek k ohranjanju kulturne dediščine Preddvora. Prav ona je namreč največja poznavalka življenja in dela Josipine Turnograjske, poleg nje pa proučuje tudi druge literarne osebnosti in zgodovino domačega kraja. Kulturno društvo Josipine Turnograjske, ki ga vodi, pa je letos v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor tudi organizator mednarodnega simpozija ob 190. obletnici rojstva Matije Valjavca in 222. obletnici rojstva (in 165. obletnici smrti) Matije Nagliča, ko se bo vrsta domačih in tujih strokovnjakov dotaknila življenja in dela dveh literatov izpod Storžiča. Simpozij bo 4. junija trajal ves dan, ob 18. uri pa ga bodo sklenili s svečano prireditvijo, na kateri bodo predstavili tudi obsežen zbornik. Tega dne bodo v krajevni knjižnici odprli razstavo Matijev rod svojemu vzorniku, v soboto, 5. junija, bodo ob 10. uri priredili pohod po Literarni poti pod Storžičem.

V Preddvoru bodo junija nadaljevali z več prazniku posvečenim prireditvam, ki so v preteklem letu zaradi epidemije odpadle ali bile okrnjene. Med drugim bodo imeli obiskovalci v nedeljo, 20. junija, priložnost spoznavati Preddvor z dnevom odprtih vrat in brezplačnim vodenjem po znamenitostih Preddvora. V četrtek, 24. junija, skavti vabijo na Večer ognja in poezije, v soboto, 26. junija, bo v cerkvi sv. Petra že tradicionalna maša za domovino s kulturnim programom, v nedeljo, 27. junija, pa znova Petrov sm'n in folklorni festival.