Oblak v plastenki Žige Robleka / Foto: posnetek zaslona

Čarovnije narave

Dijaki Gimnazije Kranj so lani začeli snemati zanimive poskuse in jih objavljati na YouTubu. Tako jih vsak lahko naredi tudi doma, s tem pa otroci in mladostniki na zabaven in poučen način odkrivajo svet in uživajo v barvah, zvokih ...

Ideja o projektu, ki so ga poimenovali Čarovnije narave, se je porodila profesorici Petri Flajnik, ki je nato k sodelovanju pritegnila vedoželjne dijake. Z inovativnim projektom je želela spodbuditi kreativnost dijakov v času pouka na daljavo, obenem pa s pomočjo posnetkov, ki jih pripravljajo dijaki, tudi mlajše otroke navdušiti, da si pridobijo prve raziskovalne izkušnje.

Projekt so začeli izvajati lani decembra, v času šolanja na daljavo, da bi tako preganjali dolgčas, obenem pa širili znanje. »Naša osnovna ideja je bila otrokom popestriti učenje naravoslovja in jih spodbuditi, da se raziskovanja in izvajanja eksperimentov lotijo sami. Zato smo začeli snemati eksperimente, ki bi jih lahko otroci ne le opazovali na videu, temveč tudi ponovili doma,« so pojasnili dijaki, ki sodelujejo pri projektu, in dodali, da se nekateri poskusi navezujejo na šolsko snov, drugi pa so namenjeni predvsem zabavi in širjenju obzorij. Ta čas imajo že več kot sedemdeset naročnikov, njihov najbolj gledan posnetek pa čez osemsto ogledov. Za zdaj so objavili 34 posnetkov, pri snemanju katerih je sodelovalo več kot petdeset dijakov. Skupaj imajo okrog 11 tisoč ogledov. Posnetki so dostopni tudi na gimnazijski strani na Facebooku in Instagramu. »Pomembno je, da so avtorji mladostniki, ki otroka nagovorijo sproščeno, spodbudno in v slovenskem jeziku. Vsi poskusi so zasnovani tako, da jih otroci ob sodelovanju staršev lahko izvedejo doma,« je poudarila Petra Flajnik.

Med drugim jih redno spremlja petletni Lovro, ki je doma opravil prav vse poskuse. »Eksperimente rad delam, ker so res zabavni. Najprej gledamo filmčke, da vidim, kaj moram narediti, potem vse pripravim in začnemo. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo delali slonovo zobno pasto, nisem mislil, da bo tako noro. Eksperimente delamo doma z mamico, atijem in tudi z dedijem in babico. Všeč mi je bil tudi vulkan, ker je bil divji,« je razložil. Dvanajstletni Sari pa je všeč, da snov razložijo na dovolj preprost način, da je razumljiva in obenem ponuja dodatno znanje, marsikaj ji potem koristi tudi pri razumevanju snovi v šoli. Redno jih spremlja še družina devetletnega Erika in sedemletne Julije, ki sta navdušena nad iznajdljivostjo in domišljijo dijakov, zato komaj čakajo nov teden in nov poskus.