Za novo Fortunovo brv so zdaj dobili tudi uporabno dovoljenje. / Foto: Primož Pičulin

Nova brv za večjo varnost pešcev

Za novo Fortunovo brv v Gorenji vasi, ki so jo postavili sredi lanskega decembra, so pred dnevi dobili tudi uporabno dovoljenje.

Gorenja vas – Čez Poljansko Soro v Gorenji vasi so lani decembra postavili novo, 28,6-metrsko jekleno konstrukcijo Fortunove brvi za pešce. Staro brv, ki je bila že tudi dotrajana, so morali namreč leta 2013 odstraniti zaradi gradnje gorenjevaške obvoznice. Novo brv, ki so jo krajani že težko čakali, bodo zdaj lahko začeli tudi uporabljati, saj so se na Občini Gorenja vas - Poljane minuli torek razveselili še uporabnega dovoljenja.

»Nova Fortunova brv bo pomembno prispevala k varnosti pešcev v prometu na območju Gorenje vasi,« so poudarili na občini. Brv je dolga 28,8 metra in široka 208 centimetrov, pohodna širina znaša 172 centimetrov. Jeklena konstrukcija je težka 12,3 tone, teža pohodnih hrastovih podnic pa znaša 3,7 tone, skupaj torej 16 ton, so razložili na občini. Ob uspešni montaži na lokaciji, ki so jo izvedli sredi lanskega decembra, je nova brv uspešno prestala tudi obtežbeni preizkus nosilnosti. Dela je izvajalo podjetje SGP Zidgrad Idrija, celotno jekleno konstrukcijo brvi pa je izdelal podizvajalec Petrič iz Ajdovščine, so še razložili na občini in dodali, da so utrditev temeljnih tal desnega mostnega opornika s pilotiranjem sicer izvedli že lani poleti, medtem ko je bil levi opornik zgrajen že ob gradnji gorenjevaške obvoznice. Vrednost naložbe znaša 131 tisoč evrov. Nova brv bo marsikomu skrajšala pot preko reke Sore v Sestransko vas in Trato.