Vid Legradić

Zgodba o potovanju

»Na naši Zemlji obstajajo kraji, ki so tako lepi in zanimivi, da človeku vzamejo sapo. Pa tudi takšnih neprivlačnih je kar nekaj. A prav vsi so vredni izkušnje,« je med drugim na zadnji platnici svojega prvenca Zgodba o potovanju zapisal avtor knjige Vid Legradić.

Vid Legradić, ki živi v Mostah pri Komendi, se poklicno ukvarja s svojim podjetjem z logistiko v turizmu in vodniško dejavnostjo. Študiral je politologijo in študij tudi zaključil. Po duši je bolj naravoslovec, po srcu pa popotnik. Kombinacija omenjenih treh strasti ga je v življenju vodila v raznovrstne intelektualne in športne dejavnosti, ki se še vedno nadgrajujejo v potovanja. Je pa že od nekdaj rad tudi pisal.

Nekdo je o knjigi zapisal, da potopisni roman Zgodba o potovanju ni klasičen potopis (kar nam je ob srečanju potrdil tudi avtor) ter da Vid zaupa ljudem.

Zgodba o potovanju seveda opisuje destinacije, poti in doživetja, vendar je interpretacija doživetij zelo poglobljena, čustvena. Avtor hkrati ostaja na trdnih tleh in opisuje družbenopolitično okolje posameznih držav z zanimivimi podatki. »Roman spremlja moj razvoj – od prvega potovanja in naslednjih osem let. Glavni lik zgodbe sem jaz in ta se skozi roman razvija,« pojasni in uporabi tudi besedo evolucija, ko pripoveduje o sebi in svoji vlogi v romanu oziroma potovanjih nasploh.

Letos je Vid dopolnil 35 let, v turizmu je že iz študentskih let, ko je začel voditi skupine tujcev po Sloveniji, pa tudi okoliške države mu niso tuje. Kasneje je vodil celo tujce po Islandiji, kar se nam zdi res posebno. »Po Islandiji?« ponovimo in dodamo vprašanje, ali bi tudi živel tam. Vid odgovori, da ima Slovenijo rad, a če bi moral živeti v tujini, bi res izbral ali Islandijo ali ZDA. Obe deželi imata predele z izjemno naravo, kar ga najbolj privlači. Na Islandiji je spoznal tudi Lenko, danes njegovo soprogo, o čemer tudi lahko beremo v knjigi.

Zgodbo o potovanju lahko beremo kot celoto ali po poglavjih. Spoznamo Vida in »njegovo« Tajsko, Indijo, Filipine … Nekatere države je »prihranil« za novo knjigo.

Doslej je obiskal že 56 držav. Potuje tako, da vedno vse načrtuje sam.

Najprej je sploh razmišljal le o nekem zborniku, ker si je na potovanjih stvari zapisoval, in tudi tako prišel na idejo, da bi bilo lepo zapise združiti v neki knjižni obliki. Na koncu je spisal roman. Izdala ga je založba Primus oktobra lani.

Prizna, da ni pričakoval, da bodo bralci knjigo tako dobro sprejeli.

Ker je koronavirus zahteval svoj davek, ima Vid od letošnjega marca precej časa, in ker je imel vedno željo, da bi napisal znanstvenofantastični roman, se je odločil in to tudi storil. Ureja pa tudi že drugi del Zgodbe o potovanju.

»Glede na to, da ni toliko turizma, mi ostaja čas za pisanje,« se še nasmehne Vid Legradić.