Napet trenutek tik pred razglasitvijo zmagovalke letošnje Eme: na odru sta Ani Soklič in Lini Kuduzović ter voditelju Klemenu Slakonji delala družbo tudi lanskoletna zmagovalca Zala Kralj in Gašper Šantl. / Foto: Tina Dokl

Gorenjka osvojila Emo

Na letošnji Emi je slavila Ana Soklič. Bila je vesela, da je lahko predstavila skladbo, povedala zgodbo. S pesmijo Voda bo tako na Pesmi Evrovizije maja zastopala Slovenijo na Nizozemskem. Nastopila bo na prvem predizboru, ki bo v torek, 12. maja; veliki finale letošnjega Eurosonga pa bo v soboto, 16. maja.

Če bi se sobotna Ema začela z vprašanjem Klemena Slakonje, ali imate kaj za pusta hrusta (pa naj se še tako klišejsko sliši), nas to ne bi presenetilo. A ker mu je že na začetku, med izvajanjem lanskoletne zmagovalne pesmi Arcade, padla na glavo luč, pa najprej nihče ni vedel, ali je to del scenarija ali se je voditelju res pripetila nesreča. Kmalu se je izkazalo, da je bilo vse skupaj zrežirano, a televizijski pripetljaj je bil glede na reakcije na spletu zelo odmeven, vsaj toliko kot končna zahvala letošnje zmagovalke Ane Soklič.

Ana sicer prihaja iz Bohinja, s Savice, a sedaj živi v Lescah. Kdor jo pozna, ve, da je petje njeno življenje. Na izboru Ema 2020 je nastopila s pesmijo Voda. Besedilo pesmi in glasba sta njeno delo, pod glasbo se je podpisal še Bojan Simončič, Žiga Pirnat pa je poskrbel za aranžma zmagovalne skladbe. Belo kreacijo, v kateri je nastopila na Eminem odru, je »zakrivila« Vesna Mirtelj, nakit pa je delo Urške Rihtar.

Zmage Ana ni pričakovala, kar smo lahko videli že ob razglasitvi superfinalistk, kjer se je med dvanajsterico nastopajočih naprej uvrstila z Lino Kuduzović, ki je letos januarja ravno dopolnila 17 let, mineva pa deset let, kar je še kot majhna deklica zmagala v oddaji Slovenija ima talent. Kmalu za tem so se z družino preselili v Švico. Pravi, da je na Eminem odru uživala vsako minuto, pred petimi leti pa je tudi že uspešno zastopala Slovenijo na odru otroške Evrovizije. Tokrat se je občinstvu predstavila s pesmijo Man like U, a na koncu so se gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem odločili, da bo Slovenijo na že 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije 2020, ki bo maja na Nizozemskem, zastopala Ana.

Kako v nadaljevanju s pripravami za nastop na odru evrovizijskega Rotterdama, Ana še ne ve točno. Niti ne, ali bo pesem pela v angleščini, je pa želela, da jo na Emi odpoje v slovenščini. Pravi, da jo vse te odločitve sedaj čakajo v prihajajočih dneh oziroma s svojo ekipo. Na slovenskih glasbenih odrih smo Ano v preteklosti že videli in slišali, vendar ne pogosto, je pa lani na Popevki s skladbo Temni svet dokazala, da zmore, pa tudi na Emi smo jo v preteklosti že slišali.

Vidno ganjena nad končnim razpletom letošnje Eme Ana ostaja skromna: bila je vesela, da je lahko predstavila skladbo, povedala zgodbo. Se je pa javno zahvalila tudi Jezusu Kristusu, ki jo vodi na tej poti, kar je nekaterim zaprlo sapo, saj smo Slovenci s tovrstnih odrov bolj vajeni kakšne kletvice, ki nevede komu uide; izraza hvala Bogu, ki sploh ni tako redek, pa pravzaprav niti ne slišimo oziroma ne opazimo več.

Povprašali smo jo, kdaj je našla vero. Pravi, da še posebno v zadnjih letih. Je namreč kar težko, sploh če vztrajaš v tem poslu, ki je precej naporen, in tudi sama tujina je lahko izjemno naporna, nam je razložila. »Vedno si želiš ohraniti stik … Lepo je, da rečeš hvala in prosim, te osnovne stvari, ki jih v današnjih časih kar pozabimo,« je še dodala. Z nežnim nasmehom na ustih nam je priznala, da res ni navajena biti zmagovalka, vendar je ob omembi, da je to verjetno ne bo spremenilo, da bo ostala skromna, rekla le, naj delo govori samo zase. »Nekaj rad počneš, nadaljuješ, delaš in upaš, da to pride do ljudi – kar je največ,« nam je še zaupala.