Domen Virant je na svoji kmetiji skupaj z dekletom Lauro te dni posadil novih 2100 sadik jagod.

Odprta tudi kmetija Pr' Ropet

V projektu LAS Odprta vrata kmetij sodeluje tudi mladi Domen Virant iz Volčjega Potoka, ki na svoji kmetiji skupaj z dekletom stavi na pridelavo jagod, seneno kozje mleko in kokošja jajca.

Volčji Potok – Kmetija Pr' Ropet v Volčjem Potoku ima dolgo tradicijo, a zadnja štiri leta piše povsem novo zgodbo, saj je kmetijo skupaj s svojim 22-letnim dekletom (in sovaščanko) Lauro prevzel le pet let starejši Domen Virant. Mladi par, on je po izobrazbi diplomirani geograf in zgodovinar ter tudi inženir kmetijstva in krajine, ona pa študentka zoologije, ima s kmetijo velike načrte, predvsem si prizadevata za čim večjo tržno konkurenčnost, kar je v množici ponudbe vse prej kot lahka naloga.

»Željo po kmetovanju sem v sebi nosil že dolgo, a kmetija je bila majhna in nisem si predstavljal, da bi od tega dejansko lahko živel. Od staršev nisem čutil nobenega pritiska, da od mene pričakujejo nadaljevanje tradicije, ravno obratno, kar malo so me morali zavirati, saj sem si kmetijo želel prevzeti čim prej. Zato sem tudi prekinil status študenta, se zaposlil na kmetiji in se prijavil na razpis za nepovratna sredstva za mlade prevzemnike in bil na njem uspešen. Ta podpora je bila za našo kmetijo, ki je bila ob mojem prevzemu res v zaostanku, neprecenljiva,« nam o začetkih pove Domen Virant, ki je posest prevzel od svoje danes 83-letne babice. Zdaj se kmetovanja loteva z mladostnim navdušenjem in podjetniškim pristopom, kar že prinaša sadove.

Kmetija je tipično mešana, saj se na njej ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom in zelenjadarstvom. Obsega dobrih enajst hektarov, od tega dobre štiri hektare obdelovalnih površin, drugo pa je gozd (del gozda je spremenjen v golfsko igrišče Arboretum; to površino oddajajo), pet hektarov zemljišč pa imajo tudi v najemu v okoliških krajih. Domen se je odločil, da se bo bolj posvetil predvsem trem dejavnostim in izbral si je pridelavo jagod, kokošjih jajc ter kozjerejo s senenim kozjim mlekom.

Prihodnje leto bo obrodilo že okoli štiri tisoč sadik jagod, na kmetiji je okoli 150 kokoši proste reje in približno sto talne reje, na Laurino pobudo pa sta se posvetila še kozjereji in tako danes redita nekaj več kot petdeset koz (prav vse imajo svoja imena), od tega 28 molznic. »Odločila sva se za pridelavo senenega kozjega mleka, saj ima neprimerno boljši okus. Seneno krmo večinoma pridelamo sami,« poudarjata Domen in Laura.

Kot mladi prevzemnik si želi kmetijo obrniti v donosen posel, zato razmišlja, da bi v prihodnosti ponudbo kmetije dopolnil še s turističnimi in izobraževalnimi vsebinami. S tem v mislih se je tudi prijavil na poziv LAS Srce Slovenije, ki izvaja projekt sodelovanja LAS Odprta vrata kmetij, in bil izbran. Sodelujeta v t. i. seneni verigi in v sadni verigi. V sklopu projekta sta pripravila programe za različne starostne in interesne skupine, na katerih predstavljata specifičnosti pridelave in predelave senenega mleka in jagod, tako teoretično znanje kot samo izkustvo, ponujata pa tudi mentorski program za vzpostavitev nasada jagodičevja.

Načrtov jima ne manjka; v prihodnje si želita pridelovati tudi maline, robide in ameriške borovnice, omenjeno sadje nameravata predelovati v sokove in marmelade, razmišljata pa tudi o ježi živali, tematskem parku, izobraževalnih delavnicah, nakupu novih strojev in tunelov za jagode, obnovi hleva in drugih aktivnostih, ki bodo omogočile, da bo kmetija živa in bo omogočala zaposlitev obema.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

sreda

12/26

četrtek

12/26

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 5. junij 2024

Sporočilo v steklenici

IZLETI / Preddvor, 5. junij 2024

Telovadba, angleška urica, pohod

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 6. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 6. junij 2024

Dve gostovanji

PRIREDITVE / Jesenice, 6. junij 2024

Brihtin dan

IZLETI / Naklo, 6. junij 2024

S kolesom do Škofje Loke

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...