Za nekatere cepivo brezplačno

Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko brezplačno cepijo triletni otroci in 49-letni odrasli.

Kranj – Razširjeni program cepljenja z letošnjim letom uvaja brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za dve starostni skupini: triletne otroke in 49-letne odrasle. Do cepiva, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so tako letos upravičeni leta 2016 rojeni otroci in odrasli, rojeni leta 1970. Cepivo je že na voljo, cepljenje pa izvajajo izbrani osebni zdravniki in pediatri, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot je pojasnila epidemiologinja Marta Grgič Vitek z NIJZ, je v Sloveniji KME zelo pogosta bolezen, obolevnost je med najvišjimi v Evropi, zato so pred leti pripravili predlog za zdravstveni svet, da bi cepljenje izvajali v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Letos so zagotovili sredstva za cepljenje omenjenih dveh generacij. Odrasle, stare 49 let, so izbrali, ker je obolevnost za KME v Sloveniji največja pri starostni skupini 55–64 let, zato je bilo cepljenje odraslih smiselno umestiti v starost, preden se začne najvišja obolevnost. Pri otrocih je potek bolezni večinoma blažji, a je zaradi morebitnih dolgotrajnih posledic breme bolezni tudi pri njih veliko, zato so v program zajeli tudi eno generacijo otrok. Izbrali so triletnike, ker je pri tej starosti tudi sistematski pregled, na katerem se ne opravlja nobeno drugo cepljenje.

Zavarovanje krije tri odmerke osnovnega cepljenja, ki jih cepljeni prejme v letu dni. Za vzdrževanje zaščite so potrebni še poživitveni odmerki, ki pa so samoplačniški. Prvi poživitveni odmerek je treba prejeti čez tri leta, nato na pet let, pri starejših od petdeset let pa na tri leta.

V program cepljenja bosta vsako leto vključeni novi generaciji triletnikov in 49-letnih odraslih, s čimer bodo postopoma dosegli vedno večjo zaščito Slovencev pred KME, so poudarili na NIJZ. Osebe iz omenjenih starostnih skupin, ki so že bile cepljene proti KME, so upravičene do naslednjih treh odmerkov cepiva (osnovnih ali poživitvenih).