Boris Pahor, Darka Zvonar Predan in Ivo Jevnikar na predstavitvi knjige Boris Pahor – najini pogovori pretekli teden v Celovcu / Foto: Neža Rozman

Moja zgodba je tudi zgodba naroda

Tržaški slovenski pisatelj Boris Pahor, ki bo avgusta star 106 let, svari pred pojavi fašizma, ki ga Italija ščiti, in nas roti, da bodimo ponosni Slovenci.

»Ljudje se bojijo fašizma. Tudi sam se ga. Vendar ga Italija ščiti. Sprejela je zakon, po katerem je 10. februar dan spomina, sveti dan, ki spominja na Italijane, ki so zapustili Istro in nad katerimi je bilo storjeno nasilje. O tem, kaj je počel pred tem fašizem v Italiji in kakšno nasilje je bilo storjeno zoper Slovence, na primer v taborišču na Rabu, pa vlada molk. Končno je šel slovenski predsednik Borut Pahor v Bruselj in predstavil knjigo naših in italijanskih zgodovinarjev, ki piše o nasilju Italijanov nad Slovenci in odnosu med narodoma med letoma 1880 in 1953,« je povedal Boris Pahor.

Novinarka in urednica mariborskega časnika Večer Darka Zvonar Predan kot soproga Milana Predana, ki je iz časnikarskih vrst presedlal v diplomatske, tudi v krajih, kjer je služboval njen soprog, ni odložila peresa. Tako v Beogradu kot v Trstu se je pogovarjala z zanimivimi ljudmi in se lotevala izzivalnih tem, tako da so nastali Beograjski in nato še Tržaški pogovori. Njena najnovejša knjiga pogovorov ima naslov Boris Pahor, najini pogovori. Izjemno berljiva knjiga obsega pogovore z znamenitim italijanskim pisateljem slovenskega rodu Borisom Pahorjem med letoma 2003 in 2018 ter avtoričine poglede na različna družbena in politična vprašanja.

Najnovejšo knjigo Darke Zvonar Predan so predstavili pretekli teden v Mohorjevi hiši v Celovcu. Predstavitve se je na veselje občinstva udeležil tudi sam pisatelj Boris Pahor, ki bo 26. avgusta letos star 106 let! Oba sta stoletnika. Naša Mohorjeva založba in pisatelj Boris Pahor, je v pozdravu gostu dejal direktor celovške Mohorjeve dr. Karel Hren. Darka Zvonar Predan je o svojem sogovorniku povedala, da je ponosna, ker ji je usoda namenila srečevati se s takim človekom, kot je Boris Pahor. Ocenila ga je kot pokončnega, narodno zavednega, pogumnega in izobraženega človeka, ki zna braniti svoja stališča, je spoštljiv in ni žaljiv do tistih, ki mislijo drugače. O Sloveniji je zunaj nje vedno govoril lepo, na njene slabosti pa je opozarjal doma, v Sloveniji.

Boris Pahor je bil v pogovoru, ki ga je usmerjal tržaški novinar Ivo Jevnikar, iskriv in neposreden z jasnim pogledom na čas in dogodke. Veliko je govoril o svojem prijatelju in somišljeniku Edvardu Kocbeku ter komunizmu, ki je storil ogromno napak pri ekonomiji, trgovini in na drugih področjih, predvsem pa je pozabil na pomen naroda. Tudi današnja Evropa je glede manjšin na slabem. Okrog 40 milijonov Evropejcev govori drugačen jezik od jezika držav, v katerih živijo, vendar veliko teh jezikov ni priznanih in niso zastopani v Evropskem parlamentu. Edvard Kocbek je vodil krščanske socialiste in z njimi je bila Osvobodilna fronta, v katero so se vključili, resnično osvobodilna in so jo priznali tudi zahodni zavezniki. Tudi zato so komunisti hoteli imeti Kocbeka v Osvobodilni fronti. »Ker sem se boril za Kocbeka, sem se hkrati boril tudi proti komunizmu, ki je v osnovi pošten, dokler ne začne terorizirati in zapirati ljudi, potem pa postane diktatura,« je dejal Pahor. Ko so on in njegovi somišljeniki pisali za razne revije, tudi za jugoslovansko oblast sporni Zaliv, niso dobili plačila. Vendar, ni težko pisati zastonj, če ne pišeš zaman.

Boris Pahor je pripovedoval o taboriščih, ki jih je preživel. Taborišča niso le moja zgodba, ampak so tudi zgodba slovenskega naroda. Slovenija tega ni vselej sposobna razumeti. Zakaj moramo z vsemi, ki so nam v zgodovini storiti kaj hudega, govoriti v rokavicah? Smo za prijateljstvo med narodi, vendar nam zaradi tega o hudem ni treba molčati, je povedal.

»Lepo se imejte in svoje otroke podučite, kaj je bistvo slovenskega človeka, in skrbite, da bo naš jezik živ tudi v prihodnosti. Živ pa bo, če bomo imeli Slovenci svojo zavest, kaj smo, in svoj ponos v svoji biti, pri čemer pa ni treba biti proti nikomur,« je sklenil svojo misel Boris Pahor.