Smučišče Španov vrh se ponaša z enim najlepših razgledov na Julijce.

Načrti smučišča Španov vrh

V letošnji sezoni je smučišče zaradi pomanjkanja snega obratovalo le šest dni.

Jesenice – Pred dvema letoma je skupina zanesenjakov, zvečine domačinov iz Planine pod Golico, od Občine Jesenice odkupila smučišče Španov vrh. Ustanovili so podjetje Športni center Španov vrh in uredili vse potrebno za ponoven zagon enosedežnice, ki je najstarejša še delujoča žičniška naprava v državi. Kot je povedal direktor podjetja Milan Klinar, so v lanski sezoni našteli 31 smučarskih dni. »Letošnja zima pa je zelo slaba, našteli smo le šest smučarskih dni,« je povedal Klinar. Smučišče, ki je povsem odvisno od naravnega snega, obratuje le ob koncih tedna, zaradi pomanjkanja snega zdaj le v zgornjem delu. Kot je ob tem dejal Klinar, za zdaj ne načrtujejo ureditve sistema dodatnega zasneževanja, saj bi bila investicija prevelika. Zato se zavedajo, da bodo obiskovalce na Španov vrh morali privabljati prek celega leta.

Pri pripravi dogodkov sodelujejo z Društvom za razvoj turizma Jesenice, in kot je dejal predsednik društva Andraž Sodja, bo prvi večji dogodek tradicionalni Smuk za trofejo svinjska glava, ki bo potekal na pustno nedeljo, 3. marca. To bo že 53. izvedba smuka, začetki prireditve segajo v leto 1967. Obiskovalce na Španov vrh želijo privabiti tudi v maju, ko cvetijo narcise, ko bo sedežnica vozila vsak konec tedna. Pripravili bodo vodene ture na Španov vrh, astronomska opazovanja, predavanja in pravljične dogodke za otroke. Na zgornji postaji smučišča je urejen tudi gostinski lokal, z novima najemnikoma se vračajo tudi številni pohodniki. Iščejo tudi možnosti za razvoj kolesarskega turizma.

Sodja je prepričan, da bi prav Španov vrh lahko prispeval dodano vrednost jeseniškemu turizmu. Ta je v porastu, saj so leta 2013 na Jesenicah zabeležili nekaj več kot 8700 turističnih nočitev, lani pa že 32.500.