Na odprtju devete Mednarodne bienalne razstave fotografij Miniature 2018 so podelili medalje ter častne znake sodelujočim fotografom. / Foto: Primož Pičulin

Deveta razstava papirnatih fotografij

Minulo sredo so v kranjskem Prešernovem gledališču na osrednji prireditvi odprli deveto Mednarodno bienalno razstavo fotografij Miniature 2018, ki jo organizira Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj.

Kranj – Miniature so unikatna razstava papirnatih fotografij v predpisanem formatu, v katerem morajo biti združena umetniška hotenja z ustrezno vsebino fotografije. Letos so se na razpis z naslovom Miniature 2018 odzvali 103 avtorji iz 18 držav sveta, med njimi je bilo kar 63 Gorenjcev. Letošnja tema je bila poleg proste še tema, ki je osnovni pogoj vsake dobre miniature – minimalizem. Organizatorji so želeli, da fotografi izluščijo bistvo motiva, ki naj poda zgodbo, refleks ali izpoved.

Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Branislav Brkić iz Srbije ter Slovenca Aleš Komovec in Jure Kravanja, je opravila zahtevno delo, saj je temeljito pregledala 791 prispelih fotografij. V prosti temi je sprejela 95, v temi minimalizma pa 123 del. Vse fotografije so razstavljene v galeriji Prešernove hiše in Mestne hiše v Kranju in bodo na ogled vsaj štirinajst dni.

Na prireditvi so tudi slovesno obelodanili, katerim avtorjem je žirija v vsaki temi podelila priznanja, in sicer medalje mednarodne fotografske organizacije FIAP, medalje Fotografske zveze FZS, medalje FD Janez Puhar Kranj, šest častnih znakov FIAP, organizator natečaja pa je najboljšemu avtorju podelil modro značko FIAP in zlato medaljo Janeza Puharja. Slednje je prejela Selga Casellas Anna iz Španije. FD Janez Puhar Kranj je podelilo še častno plaketo Janeza Puharja, ki si jo je prislužil Boštjan Snoj. Obenem so razglasili rezultate za najboljše društvo, avtorja in posnetek za leto 2017. Najuspešnejši klub leta 2017 je postal Fotoklub Ljubljana, avtor Igor Debevec, njegov posnetek Acte Noir I, pa je najuspešnejši posnetek.