Čufarjevima prijateljema iz otroštva Tonetu Potočniku in Janezu Lotriču se je na odru pridružil še Tone Habjan. / Foto: Andrej Tarfila

Francetove pesmi živijo

V nabito polnem kulturnem domu v Železnikih je bil v nedeljo koncert v spomin na Franceta Čufarja. Nastopilo je okoli sto pevcev in glasbenikov, s katerimi je sodeloval vse do lanske prezgodnje smrti.

Kulturni dom Železniki je bil v nedeljo premajhen za vse obiskovalce ko­ncerta, na katerem se se spomnili domačega vsestranskega glasbenika in zborovodje Franceta Čufarja, ki je umrl oktobra lani pri svojih 65 letih. Kot je pojasnil pobudnik koncerta, pevec in glasbenik Janez Triler, je že ob Čufarjevem slovesu začela zoreti ideja, da ob prvi obletnici z njegovimi domačimi in prijatelji, s katerimi je sodeloval tako na glasbenem kot tudi pevskem področju, pripravijo spominski koncert. »Naslovili smo ga Moje pesmi, saj nas Francetove pesmi spremljajo še naprej. Tako kot smo slišali v zadnji pesmi: zopet bodo ptičice, ptičice vesele, pesmi nam prepevale, pesmi žvrgolele,« je dejal Triler po koncertu, ki so ga sklenili vsi nastopajoči, združeni v pesmi Lipa zelenela je.

Večer sta z ljudsko pesmijo De­kle povej, povej … začela Čufarjeva dobra prijatelja že od otroštva – operni pevec Janez Lotrič in Tone Potočnik za klavirjem, ki se jima je na odru namesto Franceta pridružil še en odlični operni pevec Tone Habjan. Navdušili so tudi z Verdijevimi Sicilijanskimi večernicami. Lotrič je ob obujanju spominov na mlada leta povedal, da so bili s Čufarjem res pravi prijatelji, ki so skupaj preživeli ogromno časa, ne samo ob petju. In kaj je pri njem najbolj cenil? »Njegovo muzikalnost, posluh, sposobnost vsako glasbo, ki jo je slišal, kar zapisati. Bil je fenomenalen glasbenik,« je odvrnil.

V nadaljevanju se je Čufarju z nastopi poklonilo še osem glasbenih in pevskih zasedb, pri katerih je v preteklosti sodeloval kot član ali vodja. Njegova najdaljša glasbena pot je zapisana pri Mešanem pevskem zboru Domel, ki bo naslednje leto praznoval štiridesetletico delovanja. Čufar ga je vodil od začetka. Pri ansamblu Triglav kvintet Katerman iz Hlebc pri Lescah je bil šestnajst let; igral je bariton in bas kitaro ter pel. »Bil je dobra duša, sposoben glasbenik pa tudi zelo zaseden, tako da smo včasih morali na nastop brez njega,« nam je zaupal vodja ansambla Janez Žilih. Pa tudi, da sta bili Čufarju še posebej pri srcu Avsenikovi skladbi Gremo na Gorenjsko in Igral sem na orglice. Bil je mojster mnogih inštrumentov, tudi orglic, s katerimi se je predstavil na svoji prvi samostojni zgoščenki, izdani sredi lanskega leta. Prav tedaj mu je Občina Železniki podelila tudi plaketo za dolgoletno ustvarjalno delo na kulturnem področju.

Nastopajoči na spominskem koncertu, ki ga je povezovala Jana Jenko, so občinstvo popeljali v različne glasbene vode. Poleg že omenjenih so nastopili še Rogisti Lovske družine Selca z novo vodjo Blažko Pogačnik, ki je navdušila tudi kot pevka, Lovski pevski zbor iz Škofje Loke, ki ga je Čufar prav tako vodil od začetka, njegovi pevci s kora cerkve sv. Antona iz Železnikov, Jelovške grinte, Kvartet Obzorje in Mešani pevski zbor Društva upokojencev za Selško dolino.