Zaradi požara so policisti in gasilci v torek ponoči iz stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade v Kranju evakuirali okoli 120 stanovalcev iz petdesetih stanovanj. / Foto: Gorazd Kavčič

Trinajstim našli začasno namestitev

V torkovem požaru v stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove brigade v Kranju je večja škoda nastala na sedmih stanovanjih in treh poslovnih prostorih.

Kranj – Mestna občina Kranj je 13 stanovalcev stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade 10 v Kranju, ki ga je v torek okoli pol treh zjutraj zajel požar, začasno namestila v Dijaškem in študentskem domu Kranj, saj so njihova stanovanja trenutno neprimerna za bivanje. »V požaru je večja škoda nastala na sedmih stanovanjih, 13 stanovalcem pa smo zato morali poiskati začasno namestitev. V dijaškem domu imajo poleg postelje na voljo tudi dva obroka dnevno – zajtrk in kosilo. Računamo, da se bodo ti stanovalci v treh tednih ali morda mesecu dni že lahko vrnili v svoja stanovanja, ki jih je treba predvsem temeljito očistiti, zamenjati okna, v njih pa je poškodovane še nekaj bele tehnike in pohištvo,« je pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. Po prvih ugotovitvah kriminalistov je v torek ponoči najprej zagorelo zunaj bloka, požar pa se je nato razširil na bližnja frizerski salon in pekarno ter po fasadi navzgor po stanovanjskem bloku.

Med začasnimi prebivalci kranjskega dijaškega in študentskega doma je tudi družina Ćamila Ahmetaja, ki ima stanovanje v drugem nadstropju. »Še lani smo imeli stanovanje zavarovano, letos pa se za to nismo odločili. Zdaj nam je požar, ne po naši krivdi, zelo uničil stanovanje in ne vemo, kako bomo sploh financirali obnovo. Denarja nimamo,« je povedal Ćamil, ko smo ga v sredo zmotili med čiščenjem stanovanja, črnega od saj.

Podobne skrbi ima tudi Shiqirije Ahmetaj, ki z družino živi v prvem nadstropju, zdaj pa so jih ravno tako preselili v dijaški dom. »Pravijo, da bomo tam verjetno morali ostati tri tedne ali celo dlje. Saj so lepo poskrbeli za nas, a to je predolgo, radi bi se čim prej vrnili v svoje stanovanje. Zanima pa me samo, kdo nam bo povrnil vso škodo, saj mi nismo krivi za požar,« je bila vidno razburjena.

Zaskrbljena zaradi nastale škode in potrebne sanacije je bila v sredo tudi Darinka Cekić Ovijač, lastnica frizerskega salona v pritličju stanovanjskega bloka, ki je bil v požaru tako kot bližnja pekarna zelo poškodovan. »Škoda je velika. Salon imamo sicer zavarovan, ravno zdaj iz zavarovalnice popisujejo škodo. Deset let imam že tu frizerski salon in čim prej bi ga radi spet odprli,« je povedala Darinka, ki je za požar izvedela šele v torek zjutraj, ko je prišla na delo. »Bila sem povsem šokirana, ko so mi povedali, da je gorel tudi naš salon. Nihče me o tem ni prej obvestil,« je pojasnila.

Postopki za sanacijo stanovanj sicer že potekajo, upravnik stavbe Domplan je za naslednji teden tudi napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, predvsem strehe in fasade. Tedaj bodo prizadetim lastnikom ponudili tudi storitev čiščenja njihovih stanovanj, je pojasnil Govekar.

Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da okoliščine, ugotovljene na ogledu kriminalistične komisije, kažejo, da je v torek zjutraj okoli 2.45 zagorelo izven stanovanjskega bloka, ogenj pa se je potem prek zunanjega dela stavbe razširil še na višji, stanovanjski del. »Iz objekta je bilo najprej evakuiranih okoli petdeset ljudi, kasneje še več, skupno okoli 120. Zaradi vdihavanja dima so reševalci trem osebam na kraju nudili prvo pomoč, eni osebi pa zaradi nezaužitja predpisanih zdravil. Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju, ostrešje nad poslovnimi prostori, osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Več stanovanj je bilo tudi onesnaženih z dimom,« je razložil Janez Šuštar s PU Kranj. Po prvih ocenah policije je v požaru nastalo za najmanj petdeset tisoč evrov škode. Policija o tem ne govori, a neuradno se govori, da so najprej zagoreli motorji, ki so bili parkirani pred blokom, domneva pa se tudi, da bi jih lahko nekdo celo namerno zažgal.

Na gasilski intervenciji, ki jo je vodil Primož Šifrer iz Gasilske reševalne službe Kranj, je sodelovalo skupno petdeset poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz PGD Kranj Primskovo, Britof in Kokrica, katerih del je policistom pomagal tudi pri evakuaciji stanovalcev. Poveljnik kranjskih poklicnih gasilcev Andraž Šifrer je pojasnil, da samo gašenje ni bilo zahtevno, precej več dela pa so imeli gasilci z evakuacijo, saj je večina stanovalcev spala, mnogi pa so po odhodu iz stanovanja zaklenili vhodna vrata. »Zato smo morali vlomiti v približno polovico stanovanj, ko smo preverjali, da ni morda v katerem ostala še kakšna oseba,« je razložil. Gasilci so potrebovali tudi več ur, da so po pogasitvi požara stanovanjski blok še temeljito prezračili.

Vodja Regijskega centra za obveščanje Kranj Boštjan Poklukar pa je pojasnil, da so zaradi požara v nekaj minutah prejeli okoli trideset telefonskih klicev. »Zares moram pohvaliti dobro izvedbo intervencije, ki je potekala skladno z načrtom in protokolom ob takih požarih. Vodja intervencije Primož Šifrer jo je vodil zelo profesionalno, prav tako usklajeno pa so delovale vse prisotne službe – od gasilcev, policistov in reševalcev nujne medicinske pomoči do Civilne zaščite ter delavcev Domplana kot upravnika stavbe in Elektra Gorenjska,« je še ocenil.