Jogistka Ana Kersnik Žvab / Foto: osebni arhiv

Z medaljo z jogijske olimpijade

Jogistka Ana Kersnik Žvab iz Kranjske Gore se je z olimpijskih iger v Nepalu vrnila s srebrno medaljo.

Ana je bila sprejeta tudi na prvenstvo v jogi, ki bo letos potekalo na Kitajskem.

Kranjska Gora – Nedavnih olimpijskih iger v jogi Yogaolimpics 2018, ki so potekale v Nepalu, se je udeležila tudi jogistka Ana Kersnik Žvab z jogijskim imenom Devayani iz Kranjske Gore. Ana se je domov vrnila s srebrno medaljo, tako visoko pa se ni uvrstila nobena Evropejka.

Kot je povedala Ana, se olimpijskih iger v jogi udeležujejo tekmovalci z vsega sveta, razdeljeni pa so v različne starostne kategorije. Letos je sodelovalo sto moških in sto žensk, v Anino starostno kategorijo do 35 let pa se je uvrstilo deset tekmovalk in med njimi je bila Ana edina iz Evrope, prevladovale so jogistke iz Indije, Nepala in Malezije. Tekmovanje poteka tako, da na odru hkrati nastopa več jogistov, ki skušajo čim bolj pravilno izvesti telesne položaje – asane. Prvi trije položaji so obvezni, je povedala Ana, dva pa tekmovalci izberejo sami. Položaje je treba zadržati kar nekaj časa, prav tako so pomembni prehodi iz položaja v položaj. »Lahko rečem, da sem se na tekmovanje dobro pripravila in da se je pokazalo moje desetletno poučevanje joge. Zelo prav mi na tovrstnih tekmovanjih pridejo tudi izkušnje profesionalnega modela, saj znam v še tako zahtevnih položajih zdržati dalj časa. K elegantnim prehodom med položaji pa pripomorejo tudi plesni gibi. Moj nastop je bil suveren, tekoč in dodelan. Pri vsem tem pa sem ostala osredotočena na to, kar zmorem in znam. Moj cilj je bil, da se čim bolje predstavim jogijski sferi, saj nisem predstavljala le sebe, temveč tudi našo državo,« je bila s prikazanim zadovoljna Ana. Kljub hudi konkurenci je na koncu osvojila drugo mesto, a med prvimi tremi mesti je bila res majhna razlika, bolj je šlo za manjše detajle, je dejala.

Kot je dodala, jogisti sicer ne tekmujejo pogosto, saj je joga v prvi vrsti namenjena spoznavanju svojega telesa. »A meni osebno tekmovanja predstavljajo poseben izziv, saj tako lahko dodelam svoje položaje, spoznam nove ljudi v jogijski sferi in tudi pridobim nove izkušnje,« je dodala Ana, ki se lahko pohvali tudi z nazivom miss Yoga 2012, uvrstila pa se je tudi v finale Miss Yogini Turkey 2018. A kot je dejala, bo omenjeno tekmovanje izpustila, predvsem zaradi drugih obveznosti in družine, saj ima dva majhna sinova, Jaka in Tjaša. Pripravlja pa se tudi na izid svoje četrte knjige, ki nosi naslov Joga za najmlajše.