Zlati znak je Agati Trojar podelil direktor JSKD Marko Repnik. / Foto: Janko Eržen

Zlati znak za Agato Trojar

Na osrednji prireditvi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti so v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu v sredo podelili priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Med nagrajenci tudi pesnica Agata Trojar.

Ljubljana – Že po tradiciji vselej v začetku koledarskega leta podelijo priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Na prireditvi sta zbrane nagovorila minister za kulturo Tone Peršak in direktor JSKD Marko Repnik. »Zahvalil bi se vsem nagrajencem, ki so s svojim delovanjem na najrazličnejših področjih ljubiteljske kulture svetel zgled vsem, ki jim kultura pestri vsakdan. Pomembno je, da se zavedamo, kako trdno družbeno vezivo je ljubiteljska kultura in kako krepi odnose med ljudmi, zato so predani posamezniki, med katere sodijo tudi naši nagrajenci, za družbo še kako pomembni,« je poudaril Marko Repnik.

O nagrajencih je odločala komisija, ki jo je izbral nadzorni svet sklada in so jo sestavljali Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara, dr. Janko Malle in predsednik Jože Osterman, ki je v poročilu zapisal, da je bilo njihovo delo vse prej kot lahko, a so slednjič odločili, da bo letošnja prejemnica zlate plakete JSKD za življenjsko delo zborovodkinja in pedagoginja Majda Hauptman. Srebrne plakete so prejeli Marcel Štefančič, Ivo Kralj, Ciril Murnik in Emil Aberšek. Zlati znak JSKD pa sta prejela Andrej Makor in letos tudi edina nagrajena Gorenjka pesnica Agata Trojar za pomemben prispevek k širjenju literarne umetnosti in bralne kulture ter razvoju novih vsebin in oblik delovanja.

Trojarjeva je že kot najstnica začela objavljati svoje pesmi v literarnem glasilu Sejalec, takrat še pod psevdonimom Jagoda. Leta 1985 je izdala prvo samostojno zbirko Jagode, sledile so še tri: Jagode 2, Vonj nasmeha in Nekaj grižljajev lune. Njen pesniški glas so pomagali ostriti Neža Maurer, Miha Mohor, Lojze Kovačič in Aleš Šteger. Kasneje je bila tudi sama (so)mentorica in vodja različnih literarnih skupin. Od leta 1989 vodi Literarno skupino Kulturnega društva Sava Kranj, od ustanovitve pred šestimi leti je tudi predsednica Kulturnega društva Sejalec umetnosti z Zgornje Senice pri Medvodah, pri Združenju umetnikov Škofja Loka pa spodbuja razvoj likovne in literarne dejavnosti ter skrbi za povezovanje društev na državni in mednarodni ravni.

Agata Trojar je bila tudi idejna vodja in koordinatorka več mednarodnih kulturnih projektov Evropske unije, v katerih so se združevale kulturne institucije ter ustvarjalci različnih umetniških zvrsti iz vsaj osmih držav. Rezultat so bile mednarodne izmenjave, ki so sodelujočim omogočile spoznavanje delovanja sorodnih organizacij v tujini in hkrati širile razpoznavnost naših ustvarjalcev.

Svojo povezovalno vlogo je prenesla tudi na osebnejšo raven. S svojimi izbranimi pesmimi v zadnji zbirki Nekaj grižljajev lune (2015, ponatis 2016) je namreč privabila kar petdeset likovnih, glasbenih in filmskih umetnikov ter rokodelcev iz Slovenije in Nemčije, da so se nanje odzvali s svojimi slikami, fotografijami, kratkimi filmi, glasbo. Po izidu knjige je skupaj s sodelavci začela pripravljati večzvrstne (literarno-glasbeno-filmsko-likovne) večere, napol improvizacijske dogodke, ki so se začeli pred letom in pol v Škofji Loki in nadaljevali s turnejo po Sloveniji.