Bojan Černelč, Darko Klemen in Matjaž Erzar / Foto: A. B.

Masterchef v Kranju

Na Glavnem trgu v Kranju je bilo v soboto dopoldne kljub vročini pestro. Mesto je obiskal tudi Darko Klemen, zmagovalec zadnjega domačega kuharskega šova MasterChef. Z Darkom so v Kranj prišla tudi njegova tri dekleta: hčerki Ajda in Ida ter soproga Maja.

Simpatični Mariborčan, ki živi v Portorožu, kamor ga je pripeljala ljubezen, kot nam je zaupal, sicer živi popolnoma običajno življenje. Počne stvari, ki jih ljudje pač radi počnejo, le da obožuje kuho. Odkar je zmagal, se mu življenje sicer ni spremenilo, je pa res, da ga ljudje na cesti prepoznajo, mu čestitajo, ga ustavljajo in sprašujejo za nasvete. Darka sicer ni težko zgrešiti, saj nasmejani Štajerec ni ravno med najmanjšimi, smisla za humor pa mu tudi ne zmanjka zlahka. Rad je med ljudmi, tako da mu trenutno dela in druženja ne manjka. »Tega je veliko,« pove, potem pa mora kar pomisliti, kje je bil prejšnji teden in kje bo kuhal oziroma animiral ljudi po obisku Kranja. Prihodnosti ne načrtuje, bo videl, kaj mu bo življenje pripravilo. Ko pa ga povprašamo, kaj je storil z denarjem od zmage v šovu, se navihano zareži: »Zapravil sem ga, za to denar je.«

V Kranju ste lahko poklepetali z njim pri Matičkovi stojnici na Glavnem trgu, in sicer v družbi kuharjev Matjaža Erzarja in Bojana Černelča ter mladega pomočnika Luke Semeja. Tokrat ste lahko pri njih pokusili tri posebne jedi iz kranjske klobase. Znamenito klobaso – v soboto je bila iz Železnikov – so stregli na drugačen, masterchefovski način. Ljudje so lahko izbirali med kranjsko klobaso z ribano kašo, pripravljeno v siru, čipsom domače zelenjave in kranjske klobase v 'škrniclju' in hladno solato s kranjsko klobaso, lečo, rdečo čebulo in jajcem. Največ zanimanja sta poželi kranjska klobasa z ribano kašo in hladna solata.

Pri stojnici pa smo srečali tudi simpatično Kranjčanko Niko Ahčin v družbi fanta Roka, ki je pred kratkim zaključila enomesečno stažiranje oziroma je pridno pridobivala in nadgrajevala svoje kuharsko znanje v londonski kuhinji Hestona Blumenthala. Prav ste slišali: v edinstveni kuhinji slavnega angleškega kuharskega mojstra, katerega igrarije s hrano lahko spremljate tudi na 24Kitchen.

Na odru, v bližini kuharskega dogajanja, pa smo lahko spremljali še plesno razigranost. S pripravljenim programom je tako ljubljanska Plesna šola Diamant napovedala Kranj Open – 1st Diamant cup, ki ga bo gorenjska prestolnica gostila 3. in 4. septembra letos. Na odru smo tako videli kar nekaj zvrsti plesa, že tokrat pa so nastopili plesalci iz kar šestih držav, celo iz Kanade. Septembra tako obljubljajo očarljiv in energičen, zapeljiv in razigran plesni dogodek.