Hamad Al Humaidhan in Tatjana Sladič, organizacijska vodja VDC Kranj / Foto: Tina Dokl

Mladi Picasso obiskal Kranj

»Zelena je moja barva in v slovenski pokrajini imate te barve v izobilju. Še se bom vrnil,« je navdušeno pripovedoval šestnajstletni slikar Hamad Al Humaidhan, znan tudi kot mladi Picasso.

Kranj – V sklopu svoje svetovne turneje je prejšnji konec tedna Slovenijo obiskal čudežni deček, šestnajstletni kuvajtski slikar Hamad Al Humaidhan, znan kot mladi Picasso, ki v okviru razstav deluje tudi dobrodelno. Ob prvem obisku Slovenije se je odločil, da bo del sredstev od promocije podaril za Varstveno delovni center (VDC) Kranj. S tem namenom je ob razstavi svojih originalnih del v petkov program delavnic slikanja v ljubljanski City park povabil uporabnike VDC Kranj, v ponedeljek pa jih je v spremstvu svojega očeta obiskal v Kranju. »Hamadov agent Mark Boltezar je ob neki priložnosti za darilo kupil izdelek VDC Kranj, nad katerim je bil tako navdušen, da se je tudi zdaj spomnil na nas,« je povezavo pojasnila direktorica VDC Kranj Mirjana Česen.

Hamad Al Humaidhan je zanimanje za slikarstvo pokazal že pri sedmih letih, kot je povedal, je navdih za prvi likovni motiv dobil kar v nogometašu Cristianu Ronaldu. Večina njegovih začetnih slik je nastala pod vplivom brskanja po očetovih umetniških knjigah in z opazovanjem očeta med slikanjem. Hamad je nato povsem naključno začel slikati v Picassovem kubističnem slogu, ne da bi prej videl katerokoli njegovo delo. Hamad slika svoj svet z mladostniškimi občutki, v svojih slikah prikazuje realistične in namišljene like. Svoja prva dela je razstavljal v Veliki Britaniji, saj je njegova družina živela v mestu Bath, kjer je njegova mati opravljala doktorat iz mikrobiologije. Kmalu so o njem začeli pisati mediji in prodal je svojo prvo zbirko šestih del ... Leta 2010 je prejel povabilo h kreiranju čestitke za praznovanje 180. obletnice tržnice Covent Garden v Londonu, kar je spodbudilo zanimanje svetovnih medijev. Takrat so ga kritiki poimenovali 'young Picasso' oziroma mladi Picasso. Leta 2011 so ga na lestvici najbolj izjemnih otrok in najstnikov na svetu umestili na četrto mesto. Povpraševanja po njegovih slikah na velikih platnih je vse več, ne glede na vse pa Hamad ostaja skromen in dobrodelen, kar je s svojim pristopom pokazal tudi ob obisku VDC Kranj. »Rad (so)ustvarjam z osebami s posebnimi potrebami. Pred seboj vidim srečne ljudi,« je povedal. V VDC Kranj je poslikal glineno skulpturo z naslovom Ženska, ki bo predvidoma šla na dražbo, izkupiček pa bodo v VDC Kranj namenili za dodatno ponudbo – programe za dvig kakovosti življenja njihovih uporabnikov.