Zala Smolnikar: »Moja velika želja je živeti za in od glasbe.« / Foto: Tina Dokl

Talenti pred novimi izzivi

Zala Smolnikar s Šenturške Gore upa, da bo že naslednje leto luč sveta ugledal njen prvi album, škofjeloška talenta Nejc in Miha pa pravita, da si za zdaj ne zastavljata prehudih glasbenih ciljev. Mara in ljudske pevke iz Domžal bodo še naprej sledile svojemu poslanstvu in ohranjale ljudsko pesem.

Med desetimi finalisti v ne­deljo končanega šova Slovenija ima ta­lent, v katerem se je zmage veselil plesalec Jernej Kozan iz okolice Črnomlja, so se izkazali tudi gorenjski talenti: 16-letna obetavna pevka Zala Smolnikar s Šenturške Gore, vokalno-inštrumentalni dvojec, ki ga sestavljata nadarjena 15-letna Škofjeločana Miha Kumer in Nejc Pipp, ter njihove energične starejše »kolegice« – Mara in ljudske pevke iz Domžal. Zaupali so nam, kakšna izkušnja je bila zanje sodelovanje v šovu in kakšne načrte imajo v prihodnje.

»V šov sem vstopila z na­menom, da se čim bolje predstavim, uživam, dobim novo izkušnjo in pridem do finala, kar mi je uspelo in za kar sem zelo vesela. Za kaj več pa sem vseskozi menila, da je malce smelo razmišljati, saj je zmaga odvisna od mnogih dejavnikov,« pove Zala Smolnikar, ki je v šovu navduševala z drznimi preobrazbami in dokazovala, da se dobro počuti v različnih glasbenih stilih. Kot pravi, je glasba njena prva in največja ljubezen, kar ne čudi, saj prihaja iz glasbene družine; oba starša sta namreč aktivna glasbenika kot izvajalca, komponista in pedagoga. »V prvem razredu sem začela z igranjem flavte, nadaljevala pa s klavirjem in tolkali. Že dolgo se učim tudi petja pod mentorskim vodstvom svoje mame Renate,« je razložila Zala, ki ustvarja tudi avtorsko glasbo. Na velikih odrih je stala že pred šovom talentov, saj ima za seboj več uspešnih nastopov, tudi na festivalih in ob spremljavi orkestrov, česar se še posebej rada spominja.

Načrti simpatične dijakinje drugega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so večinoma povezani z glasbo: »Pridobiti želim izobrazbo, čim več odrskih izkušenj, ustvarjati in uživati. Upam, da bo v naslednjem letu iz hiše pokukal moj CD-prvenec. Moja velika želja je živeti za in od glasbe.«

Vokalno-inštrumentalni dvojec, ki ga sestavljata Miha Kumer in Nejc Pipp, pa kaj dosti izkušenj z velikimi odri pred šovom ni imel. Prvič sta tedaj še sošolca v devetem razredu nastopila skupaj februarja letos na šolski prireditvi. »Nastopila sva še na valeti, to je bilo pa tudi vse. Nastop na talentih je bil Mihova ideja, poklical me je poleti, ko mu je bilo dolgčas. Najprej sem bil malo skeptičen, a sva se vseeno odločila poskusiti, saj nimaš česa izgubiti,« se spominja Nejc, ki navdušuje s svojim glasom, Miha pa z igranjem na kitaro. Nadarjena petnajstletnika sta upala na uvrstitev v polfinale, na koncu pa sta škofjeloška slavčka, kakor ju je označil žirant Branko Čakarmiš, svoja pričakovanja precej presegla.

In kako jima je šov spremenil življenje? »Večjih sprememb ni, sva pa na družabnih omrežjih deležna precej večje pozornosti. Prepoznavajo naju tudi kakšni mimoidoči, dobila pa sva tudi že nekaj ponudb za nastop, ki sva jih zelo vesela,« je odvrnil Nejc. Fanta, ki jima je najbolj pri srcu rok glasba, bosta v torek nastopila tudi na koncertu v spomin na Joeja Cockerja v škofjeloškem Kinu Sora. »Ne zastavljava si prehudih glasbenih ciljev, enostavno želiva izvajati glasbo, ki se nama zdi kvalitetna. Nadaljevala bova kot duet, obenem pa nastopala tudi z bendom, ki sva ga sestavila pred enim mesecem, saj je včasih potreben tudi kakšen boben, ritem,« o nadaljnjih načrtih na glasbenem področju pravi Nejc, sicer dijak prvega letnika škofjeloške gimnazije, medtem ko Miha šolanje nadaljuje v Šolskem centru Kranj v programu mehatronik.

»Popestrile ste oddajo, po­novno prekosile same sebe in pokazale, da nikoli ni prepozno, da sledimo svojim sanjam,« je nedeljski nastop Mare in ljudskih pevk pokomentirala žirantka Ana Klašnja, Lado Bizovičar pa je pristavil, da niso zgolj gospe, ki pojejo, ampak prave performerke. Energične pevke Kulturnega društva Domžale, ki jih vodi skoraj 84-letna Mara Vilar, so namreč tudi v finalu šova poskrbele za šegav in zabaven nastop. Gospe med 74. in 83. letom starosti, ki jih druži ljubezen do ljudskega petja, so v Domžalah in okolici dobro poznane, saj s svojimi nastopi že skoraj štiri desetletja bogatijo številne prireditve, zaradi šova pa se jim je priljubljenost še povečala. »Odkar smo bile na Pop tv, so kar naprej prošnje za slikanje in avtograme. Meni se je življenje popolnoma spremenilo, nobenega 'gm­aha' nimam več,« pravi Mara. Ljudske pevke upajo, da bodo še dolgo lahko sledile svojemu poslanstvu, zaradi katerega so se tudi odločile sprejeti povabilo za nastop v šovu talentov – to je ohranjanje ljudske pesmi, ki jo želijo približati še zlasti mladim, poleg tega pa si zelo želijo, bi bile slovenske pesmi v Sloveniji bolj cenjene. Zaupale so nam še, da ob petju kar pozabijo na tegobe, ki jih s seboj prinašajo leta, sicer pa za vitalnost tudi telovadijo.