Slovenski večer kulinaričnih vrhuncev v Celovcu
14.09.2025, 14:41
Najbolj iskrena je ljubezen do hrane. Kulinarika zbližuje narode in premaguje meje. Take in podobne misli so bile izrečene na nedavnem Slovenskem večeru v avstrijskem Celovcu.
Celovec – Slovenski večer je že od leta 2020 naprej uvodno dejanje prireditve Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu, ki jo organizira tamkajšnje turistično združenje. Kulinarični dnevi bodo trajali do 21. septembra, ko so na skoraj 50 krajih v Celovcu, pa tudi v Furlaniji in Julijski Krajini ter v Sloveniji, na pokušino kulinarične posebnosti teh okolij.
Kuharski mojstri so za začetek ponudili sirov kreker s čebulno marmelado, kozjo skuto in orehom, kanape z angleškim govejim filejem, jurčkov kreker s patejem ostrigarjev, masleno paštetko s smetanovim hrenom in ikrami postrvi, ajdovo kašo z mladim sirom … Jezerškovi so stregli jelenov ragu s suhim sadjem in krompirjevim cmokom z brusnicami in malinami, Vila Muhr je pripravila zvitek iz kozje plečnice in torto iz pastinaka in hrušk, Hiša Linhart je tokrat tešila lakoto z Zupanovo mavrično postrvjo, dimljeno v jablanovem lubju, Triangel pa s piščančjo paštetko, briošem, sirom Srjanom in jerebiko.
Letošnji že 6. Slovenski večer je bil v petek, 5. septembra, na tradicionalni lokaciji – v Osojskem dvoru v Wienergasse 10 v starem delu Celovca, kjer ima koroški Slovenec Igor Ogris restavracijo. Tudi letos so pri organizaciji Slovenskega večera poleg celovškega turističnega združenja sodelovali Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, Ragor – razvojna agencija Zgornje Gorenjske, Triglavski narodni park in Slovenska turistična organizacija ter vrhunski kuharski mojstri iz Gorenjske, tudi prejemniki Michelinovih zvezdic.
Uvod v Slovenski večer je bila dopoldanska konferenca za novinarje, na kateri so govorili koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser, generalna konzulka Republike Slovenije v Celovcu Maja Balant Slobodjanac, predsednik Koroške gospodarske zbornice Jürgen Mandl, sekretar Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Roman Roblek in koordinator Skupnosti Julijskih Alp in direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Vsem govorcem so bile skupne misli, da je od vseh ljubezni najbolj iskrena ljubezen do hrane, kot je dejal pisatelj Bernard Shaw, da hrana povezuje ljudi in narode ter premaguje meje, daje ljudem veselje in ustvarja prijateljstva, poleg tega pa je kulinarika pomemben del gospodarstva. Ljudem, ki pri kulinariki dosegajo nove in nove mejnike, je treba izreči posebno priznanje. Klemen Langus je še posebej poudaril pomen Julijskih Alp in območja Triglavskega narodnega parka za varovanje narave in razvoj turizma, saj je na njegovem območju dosežena tretjina vseh nočitev v Sloveniji. Posebej je spomnil na daljinsko 270 kilometrov dolgo popotniško pot Juliana Trail, ki jo je priporočljivo prehoditi v 16 etapah. To je hoja po tišini, ki ni prazna. Pot je hoja po krajih, kjer ni zidov, ampak so samo poti, je ob tem povedal Klemen Langus.
Gostje Slovenskega večera iz Koroške in Slovenije so napolnili prostorno dvorišče Osojskega dvorca. Med njimi so bili tudi predstavniki gorenjskih občin. Večer sta povezovala voditelja slovenskega sporeda ORF Magda Kropiunig in Miran Kelih, na harmoniko pa je igral 21-letni Jure Pavlič z Bleda. Glavno vlogo so igrali kuharski mojstri Uroš Štefelin iz Hiše Linhart iz Radovljice, Ana Šušteršič iz Cateringa Jezeršek, Jon Zupan iz Hotela in restavracije Triangel iz Gozda - Martuljka, Davor Arnautovič iz Vile Muhr iz Bohinja in Ema Pogačar iz slaščičarstva Conditus s kremnimi rezinami. V pogovoru s Klemenom Langusom so povedali, kaj jih navdihuje pri njihovem delu, in goste sami povabili, naj pokusijo, kaj so pripravili zanje. K izvrstni hrani je sodilo pivo pivovarne Hirter in vina vinarjev Erneic in Čebron iz Vipave.