Desno je Polona Zor, ki se ji je na sliki pridružila vodja kuhinje v BGP Kranj Sabina Uranič. / Foto: Tina Dokl
Desno je Polona Zor, ki se ji je na sliki pridružila vodja kuhinje v BGP Kranj Sabina Uranič. / Foto: Tina Dokl
Prehrana v nosečnosti
Zakaj ni pametna ideja jesti za dva, ko si lačen kot volk? O uravnoteženi prehrani v nosečnosti svetujeta Katarina Gorjanc in Polona Zor, dietetičarki iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.
To, da je nosečnica pogosto lačna kot volk, je povsem normalen pojav in ima več razlogov, kot so hormonske spremembe, večje potrebe telesa, nihanje krvnega sladkorja ... »Med nosečnostjo se raven hormonov (predvsem progesterona in hCG) močno spremeni. Ti hormoni vplivajo na apetit in lahko povečajo občutek lakote. Telo dela 'nadure' – gradi posteljico, podpira rast ploda in pripravlja mlečne žleze. To pomeni, da porabi več energije in hranil, kar se odraža kot večji apetit. Tudi presnova se spremeni, zato lahko pride do hitrejših nihanj krvnega sladkorja. Ko sladkor pade, telo pošlje signal za hrano – pogosto je to močna, nenadna lakota,« sta pojasnili magistrici dietetike Katarina Gorjanc in Polona Zor in dodali, da nosečnost prinese tudi stres, čustvene spremembe in miselnost, da »zdaj lahko malo več pojem«. Tudi to lahko prispeva k občutku, da je vedno čas za prigrizek.
»Raziskave v Sloveniji kažejo, da približno vsaka tretja nosečnica pridobi več kilogramov, kot je priporočeno. To pa ni nepomembno – odvečni kilogrami v nosečnosti povečajo tveganje za zaplete pri materi in otroku. Pogosteje se pojavijo gestacijski diabetes, visok krvni tlak, prezgodnji porod in težave pri porodu. Čezmerna telesna masa lahko vpliva tudi na otrokovo zdravje kasneje v življenju, saj poveča možnost, da bo imel v odrasli dobi težave s čezmerno telesno maso.«
Za lažjo predstavo sta Katarina Gorjanc in Polona Zor ponazorili: »Nosečnicam z normalno telesno maso ob zanositvi se priporoča pridobitev od 11 do 16 kilogramov, tistim s čezmerno telesno maso pa nekoliko manj, med 7 in 11 kilogramov. Dolga leta je med nosečnicami veljalo prepričanje, da morajo v tem obdobju jesti za dva. Resnica je precej drugačna. Namesto količine hrane je v nosečnosti veliko pomembnejša njena kakovost. Telo sicer res potrebuje več energije, a to povečanje ni tako veliko, kot si mnogi predstavljajo.«
Nosečnica z zmerno telesno dejavnostjo potrebuje približno 2100 kcal na dan. V drugem trimesečju se potrebe povečajo za okoli 250 kcal dnevno, v tretjem pa za 500 kcal dnevno. »Priporočljivo je, da te dodatne kalorije vključimo v redne obroke, in ne v obliki dodatnih prigrizkov. Najboljše je, če nosečnica dnevno poje pet do šest obrokov: tri glavne (zajtrk, kosilo, večerja) in dve do tri manjše malice.«
Uravnotežena prehrana v nosečnosti koristi tako materi kot otroku. Biti mora pestra, sezonska, in če je mogoče – lokalna. »Vključuje naj vse skupine živil v ustreznih količinah: pretežno polnozrnata žita in žitne izdelke, veliko sadja in zelenjave, pusto meso, ribe (predvsem manjše mastne morske), jajca, stročnice, posneto mleko in mlečne izdelke ter kakovostne rastlinske maščobe. S takšno prehrano telo dobi dovolj beljakovin, vlaknin, vitaminov, mineralov in zdravih maščob. Posebno pomembna hranila v nosečnosti so folna kislina, železo, omega-3-maščobne kisline, vitamin D, jod in vitamini B-kompleksa.«
Sogovornici poudarjata, da je dobro zmanjšati uživanje predelanih in visokokaloričnih živil, kot so sladkarije, slani prigrizki, mastna in ocvrta hrana ter sladke pijače. Takšna živila vsebujejo preveč sladkorjev, soli in nezdravih maščob, ki lahko neugodno vplivajo na zdravje matere in otroka. »Da bi se izognili pretirani želji po 'praznih kalorijah', je priporočljivo v obroke redno vključevati živila, bogata z beljakovinami (pusto meso, mleko in mlečni izdelki, jajca, ribe) ter vlakninami (polnozrnata žita, sadje, zelenjava, stročnice). Takšni obroki poskrbijo za sitost in stabilno raven energije čez dan.«
Nosečnost ni čas za diete, prav tako pa ni razlog za pretiravanje s hrano. Najbolj zdrava izbira je uravnotežen način prehranjevanja, ki zagotovi dovolj kakovostnih hranil, a hkrati prepreči čezmerno rast telesne mase. »Zmernost, pestrost in kakovost so tri besede, ki naj vodijo prehrano vsake nosečnice. Tako se zmanjša tveganje za zaplete, hkrati pa se ustvari najboljša možna popotnica za otrokovo zdravje,« svetujeta Katarina Gorjanc in Polona Zor.