Mladi inovatorji na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija Junior 2025 / Foto: arhiv GZS-ZKŽP
Mladi inovatorji na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija Junior 2025 / Foto: arhiv GZS-ZKŽP
Kreativnost v živilstvu
Na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija Junior 2025, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, so dijaki Biotehniškega centra Naklo dosegli vidne uspehe.
Strahinj – Na letošnjem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija Junior 2025, ki ga že tretje leto zapored organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, so ponovno zasijali mladi talenti s svojimi inovativnimi živili, ki temeljijo na trajnostnih in ekoloških rešitvah. Dogodek spodbuja dijake k razmišljanju o prihodnosti prehrane, ki se vse bolj osredotoča na trajnostni razvoj in zmanjšanje vpliva na okolje. Na tekmovanju, kjer se v inovativnosti na področju živilstva pomerijo srednješolci, so sodelovale štiri ekipe. med njimi tudi ekipi Fibi in Kopriv'ca Ekspres iz Biotehniškega centra Naklo.
Ekipa Fibi (Iza Zupanc, Zala Pipp in Juša Benedečič) je zasedla tretje mesto s svojo inovacijo — brezglutenskimi rogljički, obogatenimi z vlakninami iz indijskega trpotca ter dvema nadevoma iz mandljev in bele čokolade ter mandljev in karamele. Poleg brezglutenske sestave so dijakinje posebno pozornost namenile tudi trajnostni embalaži, ki je primerna za reciklažo in zamrzovanje. Ekipa Kopriv'ca Ekspres v sestavi Neli Burnik in Lana Tratnik pa je s hitro pripravljenim obrokom na osnovi jajčnih testenin z dodatkom mletih kopriv osvojila drugo mesto. Njun izdelek združuje hranljivost, naravnost in enostavno pripravo, obenem pa odraža uporabo lokalnih sestavin brez umetnih dodatkov. Zmagovala je ekipa Regina Della Birra iz Izobraževalnega centra Piramida Maribor z monoporcijsko sladico, ki spretno združuje čokoladne arome, svežino sadja in grenkobo hmelja.
Strokovna ocenjevalna komisija je pri presoji izdelkov upoštevala inovativnost, embalažo, trženje, poslovni načrt ter prehranske in senzorične lastnosti.