Župan Matjaž Rakovec predaja ključe e-vozila Luku Volku iz Vizij mobilnosti, s katerim je MOK razvil sistem Prostofer. / Foto: Anže Krže (Mediaspeed)

Zagnali projekt brezplačnih prevozov Prostofer

Prijave starejših in gibalno oviranih za brezplačne prevoze v okviru projekta Prostofer že pobirajo, prevoze bodo začeli izvajati 17. septembra.

Kranj – Pred dnevi je v Kranju začela uradno delovati brezplačna telefonska številka 080 10 10 v okviru projekta Prostofer, ki zagotavlja brezplačen prevoz starejšim in invalidom s pomočjo voznikov prostovoljcev, so sporočili z Mestne občine Kranj (MOK). Upravičenim uporabnikom bo od zdaj na voljo brezplačen prevoz do zdrav­stvenega doma, lekarne ali dnevnega centra za starejše. Prevoze bodo izvajali vsak delovnik med 7. in 18. uro od 17. septembra naprej.

Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in invalidov, je namenjen občanom in občankam, starim nad 65 let, mlajšim upokojencem in invalidom, ki ne vozijo sami, imajo slabše povezave z javnim prevozom, so prejemniki socialne pomoči, imajo nizke pokojnine in nimajo sorodnikov, ki bi jim nudili prevoz. Njihov klic na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 vsak delovni dan med 8. in 18. uro bo sprejel komunikacijski center, ki bo zabeležil podatke klicatelja in lokacijo prevoza ter o tem obvestil voznika. Prevoze je treba naročiti vsaj tri dni pred želeno storitvijo.

E-vozilo bo primarno namenjeno prevozu občank in občanov do zdravstvenih in javnih ustanov, ki se nahajajo na območju občine, pa tudi do Splošne bolnišnice Jesenice in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so razložili na MOK. Če pa bosta vozilo in prostovoljec na razpolago, se bodo lahko opravili tudi prevozi upravičencev za nujni obisk trgovine in druge storitvene dejavnosti ter za namene družabnega življenja, kot je na primer obisk dnevnih centrov za starejše in invalide. Prevozi niso namenjeni nepokretnim ali hudo bolnim, saj prostovoljci za delo z njimi niso usposobljeni, poudarjajo na občini. Kranj je sicer sedemdeseta občina in četrta mestna občina, ki se je vključila v projekt Prostofer.

»Dolgo pričakovani projekt je vendarle zaživel tudi v kranjski občini. Veseli me, da bomo s Prostoferjem osrečili mnoge starostnike in invalide ter jim olajšali vsakdan, kar je za MOK zelo pomembno, saj se trudimo ustvariti okolje, v katerem smo vsi zadovoljni. Hkrati sledimo konceptu zelenega, trajnostnega in lokalnega, in sicer z e-vozilom, proizvedena elektrika pa je dejansko na občinski strehi. To je za Kranj velika stvar, zelo ponosni smo na sistem, ki smo ga razvili skupaj z Vizijami mobilnosti, in vseskozi delamo na tem, da bodo ljudje v Kranju živeli še bolje. Predvsem pa zdravo,« je dejal župan Matjaž Rakovec.

Prevoze z e-vozilom bo opravljalo sedem prostovoljcev, ki so uspešno prestali usposabljanje in testno vožnjo z e-vozilom. MOK sicer še vedno zbira prijave za dodatne voznike prostovoljce na telefonski številki 04/23 73 371.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/24

nedelja

13/24

ponedeljek

11/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Igorja pogrešajo od nedelje / 11:58, 26. september

In kam je rekel, da gre? A je domačim povedal, kam se odpravlja?

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...