Do referenduma s pomočjo Udovčeve

V iniciativi za novo občino na severnem delu Kranja napovedujejo, da bo njihovo pobudo za razpis referenduma v državnem zboru vložila kranjska poslanka Mateja Udovč.

Kranj – Po nekajmesečnem zatišju so pobudniki ustanovitve nove občine na severnem delu mestne občine Kranj pred novim dejanjem. Včeraj je namreč iniciativa, ki jo v javnosti predstavlja predvsem mestna svetnica Barbara Gunčar, napovedala vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma za ustanovitev Občine Golnik, kar bodo javnosti podrobneje predstavili v sredo v Goričah. Pred tem se bodo predstavniki sedmih krajevnih skupnosti s severa Kranja sestali tudi z državno poslanko Matejo Udovč (SMC), ki naj bi predlog za razpis vložila v državnem zboru.

V iniciativi za ustanovitev nove občine so razložili, da bi jo večina prebivalcev poimenovala Brdo pri Kranju. Ker pa mora občina nositi ime po enem od krajev na njenem območju, so se odločili za Golnik, ki je s kliniko najbolj prepoznaven.

Sedež občine bi bil v Predosljah, kjer imajo v še pra­zni novozgrajeni stavbi župnišča ob kulturnem domu najboljše prostorske pogoje za delovanje občinske uprave. »Iniciativa ni uperjena proti trenutni občinski mes­tni upravi. Iniciativa je na­stala zaradi neučinkovite občinske politike pri razvoju podeželja v zadnjih deset­letjih. V primeru novonastale občine bi se tako MOK lahko bolje posvetila delovanju in razvoju mesta in primestnega okolja, kar bi omogočilo hitrejši razvoj regije kot celote,« zatrjujejo.

Poslanka Mateja Udovč je potrdila, da so se v iniciativi obrnili nanjo s prošnjo, da predlog vloži v državnozborsko proceduro. »Vedno sem pripravljena pomagati uresničiti vsak predlog, ki je izved­ljiv, kar dokazujejo številni vloženi in sprejeti amandmaji. Tako sem, seveda ob podpori drugih poslancev, pripravljena vložiti tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma za Občino Golnik, seveda če je pobuda resna, če so za to izpolnjeni vsi zakonsko predpisani pogoji in predvsem če za njo stoji lokalno prebivalstvo in krajevne skupnosti. Vendarle gre za ustavno pravico. Sicer pa menim, da so problemi povsod po Sloveniji in da bi bilo zelo dobro, če bi se o njih čim več pogovarjali in na ta način iskali rešitve,« je povedala.

Za mnenje smo zaprosili tudi kranjskega župana Matjaža Rakovca, a ga včeraj do zaključka redakcije še ni­smo prejeli.

Za razpis posvetovalnega referenduma o ustanovitvi nove občine je sicer po­trebna večina glasov poslank in poslancev, na Ministrstvu za javno upravo pa so že pred časom pojasnili, da vlada nasprotuje ustanavljanju novih občin, nasprotno – podpira združevanje sedanjih občin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/24

nedelja

13/24

ponedeljek

11/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.