Aleš Dolenc / Foto: Gorazd Kavčič, arhiv GG

Želijo razširiti krog delničarjev

V družbi M Sora so na avgustovski skupščini delničarjev sprejeli tudi odločitev o povečanju osnovnega kapitala družbe z denarnimi vložki. Na ta način bi v družbi v lastništvo radi vključili tudi tiste zaposlene, ki so se jim pridružili v zadnjih letih.

Žiri – »Že pri ustanovitvi delniške družbe smo izhajali iz tega, da želimo obdržati zadružna načela – torej da pri lastništvu družbe sodelujejo bodisi aktivno zaposleni v podjetju bodisi kmetje, ki sodelujejo z zadrugo ali družbo. Zato želimo tudi v prihodnje podjetje razvijati v skladu z omenjeno filozofijo in prav to je bil razlog, da smo se k lastništvu odločili povabiti tudi nove zaposlene,« je odločitev za dokapitalizacijo pojasnil direktor družbe M Sora Aleš Dolenc in dodal, da ne želijo imeti večine lastnikov zunaj podjetja, ker imajo ti drugačne interese kot zaposleni, ki jim je poleg dividend pomemben tudi dolgoročni razvoj podjetja.

Delniško družbo M Sora so ustanovili pred petnajstimi leti in nekaterih, ki so takrat pristopili k lastništvu, ni več v podjetju, pri čemer se jih je večina upokojila, je razložil Dolenc. »Proces upokojevanja bo močan tudi v prihodnjih letih, tudi pri nas vodilnih delavcih. Delež zunanjih delničarjev tako počasi postaja prevladujoč v primerjavi s tistimi, ki so zaposleni v družbi.« Zato so že nekaj časa iskali način, kako bi v lastništvo vključili tudi zaposlene, ki so se jim pridružili kasneje, med katerimi jih je precej tudi na vodilnih položajih. »Po posvetovanju s strokovnjaki se je izkazalo, da je to pravno formalno in povsem transparentno možno izpeljati zgolj z dokapitalizacijo.« Po dokapitalizaciji se bo obstoječi kapital povečal za enajst odstotkov. »Znesek dokapitalizacije ni velik, okrog 60 tisoč evrov, interesentov pa je kar veliko, okrog štirideset; razpisali smo 600 delnic, osnovna vrednost vsake je sto evrov, a samo nominalno, dejansko je njihova vrednost devetkrat večja.« Emisijska vrednost vseh novoizdanih delnic bo tako znašala okrog petsto tisoč evrov. Ker pa so se za dokapitalizacijo odločili izključno zato, da bi razširili krog delničarjev in pripravili podjetje na menjavo generacij, so na skupščini z dvotretjinsko večino sprejeli tudi sklep, ki izključuje prednostno pravico obstoječih delničarjev.

Družba M Sora je lani kljub težavam, ki jih je povzročila epidemija covida-19, dosegla rekordni rezultat, je pojasnil Dolenc. Skupaj so ustvarili dobrih 33 milijonov prihodkov, temu pa je treba prišteti še tri milijone evrov prihodkov v zadrugi. Čisti dobiček je lani znašal dober milijon in pol evrov. »Dividend iz dobička v lanskem letu sicer nismo mogli deliti, a je bilo za izplačilo dividend letos dovolj zadržanega dobička iz preteklih let. Dobiček iz lanskega leta pa bomo knjižili posebej in bo namenjen za investicije, ne pa za dividende,« je razložil Dolenc, ki je lansko poslovno leto ocenil za zelo nenavadno. »V prvi polovici leta so dobro poslovale samo naše prodajalne, ker zaradi omejitev gibanja na občine ljudje niso hodili v velike trgovske centre. S tem nam je uspelo nadomestiti težave, ki smo jih imeli v enotah Mizarstvo in Norica. Vsi, ki so zamudili investicije, pa so potem očitno to poskušali nadoknaditi in je bilo v drugi polovici leta precej bolj dinamično.« Letošnja situacija je spet nekoliko nejasna in zelo nepredvidljiva, je poudaril Dolenc. »Po eni strani smo veseli, ker imamo veliko naročil, obenem pa smo zaskrbljeni, ker cene materiala letijo v nebo.« Zato kljub rekordni realizaciji, ki jo pričakujejo, rezultat ne bo tako dober, je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.