Pogled z južne strani razgledne ploščadi na kranjskem zvoniku / Foto: Gorazd Kavčič

Zvonik ponuja več kot le razgled

Ta teden so v Kranju odprli novo turistično točko – razgledno ploščad na zvoniku župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev. Kmalu bodo začeli obnavljati tudi zunanjost zvonika.

Kranj – Do razgledne ploščadi na višini štirideset metrov sicer šestdesetmetrskega zvonika poznogotske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev v središču Kranja je treba premagati 163 strmih stopnic, večinoma lesenih, ponekod pa tudi kamnitih, ki so za obute v neprimerno obutev lahko spolzke. A kot po vsakem vzponu na hrib obiskovalca tudi na novi kranjski razgledni točki pričaka čudovit razgled na staro mestno jedro in njegovo okolico. »Na katerokoli stran pogledate, boste videli precej daleč,« je pojasnila lokalna turistična vodnica Ana Brovč. Ob lepem vremenu lahko vidite tudi Julijske Alpe, žal pa pogled na Triglav zakriva Šmarjetna gora, vidijo se domala celotne Kamniško-Savinjske Alpe, čez Sorško polje se razgledujete vse do Škofje Loke in Ljubljane ...

»Vzpon na zvonik ni samo doživetje razgleda na staro mestno jedro in okolico Kranja, ampak je tudi doživetje zvonov in srednjeveških zidov. Je neka širša zgodba, dogodivščina, ki jo bomo lahko še nadgrajevali,« je ob odprtju razgledne točke z zvonika poudaril župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič. Za 600 let starimi zidovi je tako mogoče videti in prebrati opise arhitekturnih in zgodovinskih zanimivosti cerkve, predstav­ljeni so najpomembnejši kranjski župniki, obiskovalec se lahko od blizu spozna z melodičnim zvonovjem (t. i. Glockenspiel), ki je posebnost cerkve, kar velja tudi za šest zvonov, saj je kranjska cerkev edina v Sloveniji, ki ima toliko zvonov v eni vrsti.

Do odprtja razgledne točke je prišlo v sodelovanju med župnijo, Mestno občino Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj, je razložil kranjski župnik. Še pred tem so obnovili notranjost zvonika. »Obnova je intenzivno potekala zadnje pol leta, a začelo se je že konec leta 2019, ko so se pokvarili zvonovi in cerkvena stolpna ura. Pristopiti smo morali k sanaciji, pri tem pa se je odkrilo, da je konstrukcija slaba, da imajo zvonovi pretežka kladiva, da je strelovod v slabem stanju. Takrat smo se spomnili predlogov meščanov in okoličanov, da bi radi šli na zvonik, in tako smo združili sanacijo zvonika z odprtjem turistične točke,« je pojasnil Naglič. Med prenovo zvonika so naleteli tudi na približno sto let staro pivsko steklenico znanega kranjskega pivovarja Mavrila Mayrja in časopis Novosti, ki je izšel 3. avgusta 1933. Domnevajo, da so jih kot zapuščino v zvoniku pustili kranjski pritrkovalci. Tudi ti najdbi si lahko obiskovalec ogleda med vzponom na zvonik.

Župnijo je sicer obnova notranjosti zvonika stala okrog 300 tisoč evrov. »To smo zmogli, ker smo od države pred leti dobili denacionalizacijska sredstva, ki smo jih vložili v obnovo, da državni kulturni spomenik ohranimo tudi za naslednje generacije,« je povedal kranjski župnik. Tudi izkupiček od turističnega obiska zvonika bo župnija vložila v vzdrževanje cerkve, ki je sicer januarja postala kulturni spomenik državnega pomena. »Že oktobra bomo začeli obnavljati tudi zunanjost zvonika,« je napovedal.

Zvonik je odprt za javnost vsak dan med 9. in 17. uro. Vstopnice so na voljo v turistično-informativnem centru Kranjska hiša po ceni šest evrov, za družine in večje skupine pa po štiri evre na osebo. »Po nakupu vstopnice se obiskovalci samostojno podajo na zvonik, zato pričakujemo njihov korekten odnos. V Kranju gre za prvi tovrstni turistični ogled, ki je sicer po svetu že ustaljena praksa za oglede cerkvenih znamenitosti,« je opozoril župan Matjaž Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/14

petek

2/16

sobota

4/15

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLASBA / Šenčur, 15. oktober 2021

Jubilejna Šenčurska glasbena srečanja

GLASBA / Ljubljana, 15. oktober 2021

Koroška poje v Ljubljani

DELAVNICE / Jesenice, 15. oktober 2021

Za otroke v jeseniški knjižnici

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

 

 
 

 

 
 
 

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 17:53, 13. oktober

Javljam se v živo iz Ljubljane, iz kao proti covid protesta. Tukaj ful čefurjev.
Se nadaljuje.

V ponedeljek potrdili 1005 okužb z novim koronavirusom / 21:57, 12. oktober

Verjetno sem tui jaz pozitivna ..............