Foto: Gorazd Kavčič

Samo od sebe ne bo bolje

Na javnih kulturnih prireditvah so znova obvezne zaščitne maske. Bliža se 23. avgust, ko država ne bo več krila hitrih testov. Kakšni so odzivi? Delež polno cepljenih v državi pa je komaj 40,4-odstoten.

Ljubljana – Vlada je za teden dni podaljšala veljavnost večine ukrepov za zajezitev covida-19. Na javnih prireditvah in shodih je še naprej potrebno dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), na javnih kulturnih prireditvah pa so od včeraj znova obvezne zaščitne maske, izjema so nastopajoči. Pri izvajanju športnih programov morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno-rekreativne dejavnosti.

Izjema brez karantene in pogoja PCT bo za tranzit skozi Slovenijo veljala le še do 22. avgusta.

Država od 23. avgusta ne bo več krila testiranja s hitrimi testi. Stroški testov tistih, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bodo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu na plečih delodajalcev. Cena hitrega testa naj bi bila 12 evrov. Takrat bo za vse dejavnosti, tako za zaposlene kot tudi obiskovalce, veljal pogoj PCT, pri čemer dokazilo o negativnem rezultatu testa na koronavirus s PCR-testom ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur. Tak rok veljavnosti testov sicer že nekaj časa velja za obiskovalce v gostinstvu in kulturnih prireditev, ki niso cepljeni oziroma niso prebolevniki.

Testi naj bi od 23. avgusta ostali brezplačni le za bolnike v bolnišnicah, tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante.

Številni obrtniki in podjetniki opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zato na stroko in vlado naslovili prošnjo, da sprejme ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V OZS obenem opozarjajo, da mora država enakopravno obravnavati vse dejavnosti. Če država predpiše obvezno testiranje, mora zagotoviti tudi finančna sredstva, so poudarili. Poleg stroškov testiranj pa delodajalci opozarjajo tudi na stroške, ko je delavec zaradi obveznega testiranja odstoten in je torej izključen iz delovnega procesa. Ta strošek delodajalca je namreč, kot so zapisali, še precej višji kot strošek hitrih testov. »V OZS sicer podpiramo cepljenje, vendar pa delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo,« je opozoril predsednik OZS Branko Meh.

Kakšno jesen hočemo?

Aktualni epidemiološki podatki pa so celo slabši kot lani v enakem obdobju. Sredi prejšnjega tedna je bilo sedemdnevno povprečje okuženih 157 (v soboto že 183), pred enim letom 16. Hospitaliziranih je bilo sredi tedna 40 covidnih bolnikov, pred enim letom 23. Različica delta, ki zdaj prevladuje, je tudi mnogo bolj kužna. Precepljenost proti covidu-19 je v državi nizka, z vsemi odmerki cepiva je bil včeraj delež cepljenih 40,4-odstoten, na Gorenjskem 41,4-odstoten.

Vprašanja, na katera pa si bomo morali odgovoriti, so, če povzamemo zapis Covid-19 Sledilnika na Twiterju: »Kakšno jesen hočemo? Kako smo nanjo pripravljeni? Kaj smo pripravljeni storiti, da bodo otroci lahko obiskovali šole?«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/19

sreda

4/22

četrtek

4/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Kranj, 22. september 2021

Iskrive karte iskrivih podob

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. september 2021

Zapredenost Katje Bogataj

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2021

Ogled rojstne hiše Ignacija Borštnika

IZLETI / Naklo, 23. september 2021

S kolesom do Medvod

IZLETI / Cerklje, 23. september 2021

Pohod po Martinovi poti

ŠPORT / Tržič, 23. september 2021

Vpis v alpinistično šolo

 

 
 

 

 
 
 

V državni upravi pogoj PC / 17:07, 22. september

'Vlada je dvignila starostno mejo.....' bla bla... Pa kaj se ima za vmešavat vlada - ONI samo računajo, kdaj kako bodo potegnili svoje pr...

Odprtje kolesarske steze in izlet / 08:10, 22. september

Upam, da ni zaključek gradnje. Morajo namreč še potegniti nekaj metrov asfalta in položiti par kvadratov tlakovcev. Upan, da jim uspe do zime.

V državni upravi pogoj PC / 09:57, 21. september

Po novem tudi delavci, ki delajo od doma potreben PC ! Tole že rahlo shizofreno... A če ne izpolnjuje pol sam sebe kaznuje al kako??

Včeraj potrdili 291 okužb z novim koronavirusom / 09:46, 21. september

In ja, da so politiki t.i. levega pola tiho pomeni, da tudi oni računajo na velik kos kolača, tudi zdravstvenega !!

Natakarjem pomagata robotka / 09:01, 21. september

Mata PCT ?

Včeraj potrdili 291 okužb z novim koronavirusom / 08:55, 21. september

Mitja Okorn režiser svetovnega slovesa ?!! :))))Bo mogoče naslednji njegov projekt kako se raz*ukava javni zdravstveni sistem? Da je čaka...

Za vse v vrtcih ni prostora / 08:06, 21. september

Ko Župan in občinska uprava ne vesta kaj je njihova naloga.