Ostanimo odgovorni

Večinoma težko sprejemamo novosti. Tako tudi glede novega prometnega zakonika v pogovorih in na družbenih omrežjih že krožijo šale in zapisi, ki mu večinoma ne govorijo v prid. Morda le tisti, ki so se o spremembah dobro pozanimali, nimajo prav veliko pripomb.

Največ pomislekov (pri sprejemanju zakona so jih imeli tudi nekateri poslanci) je glede višine kazni za prekoračitev hitrosti v naseljih. Tisti, ki so kazen kdaj plačali, so vedno bentili, da je ta previsoka, predvsem da je neprimerljivo višja kot v sosednjih državah. Takšno izkušnjo sem imela tudi sama, ko sem za enako, sicer majhno prekoračitev hitrosti na Bledu dobila precej višjo kazen, kot je bil v obliki kazni za prehitro vožnjo pozdrav policistov z dopusta v Avstriji. Pa me ni toliko ujezilo to, da nisem zadosti spustila plina, kot dejstvo, da so sredi nedelje redarji merili hitrost na skoraj prazni cesti mimo šole, kjer je bila omejitev zgolj 40 kilometrov na uro.

Prav omejitve na določenih odsekih so mnogokrat ena najbolj vročih tem med vozniki. Seveda je logično, da je na nepreglednem delu ceste skozi mesto ali vas omejitev 50 ali celo manj kilometrov na uro, mnogokrat pa nas jezi, da je takšna omejitev tudi na povsem preglednih cestah skozi kraje, kjer bi prav lahko stala tabla s številko 70, kar je v tujini zelo pogosto.

In ker je menjava tabel z omejitvami gotovo velik strošek, smo se šoferji razveselili vsaj nižjih kazni za prekoračitve hitrosti v naseljih. Toda te bodo veljale le za nižje prekoračitve, tisti, ki jim omejitve niso mar in bodo kršili več, bodo plačali prav toliko kot prej.

Ena izmed novosti je tudi zavijanje v desno pri rdeči luči. Pred nekaj dnevi je za to novost očitno izvedel voznik pred menoj. Seveda ni vedel, da sprememba ne pomeni, da to lahko počnemo vsepovsod. Dovoljeno je namreč le v križiščih, opremljenih s kvadratnim prometnim znakom in puščico, usmerjeno v desno stran, pri čemer imajo vozila, ki prihajajo z leve strani, še vedno prednost.

Ob spoznavanju sprememb je treba zapisati, da se večina strinja z novostjo, da se z višjimi globami kaznujejo tisti, ki neupravičeno parkirajo svoja vozila na mestih, rezerviranih za gibalno ovirane osebe, in da je treba občutneje kaznovati voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, ki vsako leto povzroči več hudih nesreč.

Dolgo bi bilo lahko še razmišljanje o tem, kaj je v novem zakoniku bolj prav kot prej in kaj bolj narobe. Zagotovo je prav, da poznamo predpise in zakone, dejstvo pa ostaja, da je na cesti treba biti odgovoren, previden in uvideven do drugih. In predvsem tega je treba naučiti tudi mlade, ki na ceste šele prihajajo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/20

nedelja

12/16

ponedeljek

9/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Cerklje, 19. september 2021

Glavarjev večer

DELAVNICE / Kranj, 20. september 2021

Delavnica izdelovanja darilnih vrečk

OBVESTILA / Kranj, 20. september 2021

Začetek treningov namiznoteniške sekcije

IZLETI / Cerklje, 21. september 2021

Planinski izlet na Vodiško planino

PRIREDITVE / Jesenice, 21. september 2021

Dan odprtih vrat z razstavo ročnih del

IZLETI / Kranj, 21. september 2021

Kolesarski izleti Društva upokojencev Kranj

IZLETI / Šenčur, 23. september 2021

Panoramska pot Čemšenik

 

 
 

 

 
 
 

Od sobote nove izjeme glede izpolnjevanja pogoja PCT, od oktobra za državno upravo pogoj PC / 13:22, 18. september

“Tistih par 10 bolnikov po bolnišnicah pa ni omembe vrednih.” Si se premislil?

Potniki naveličani zamud / 08:50, 18. september

Med popolno zaporo ni bilo po cel mesec nobenega delavca na trasi proge. Protihrupne ograje so imeli skladiščene v Podnartu že od začetka le...

Od sobote nove izjeme glede izpolnjevanja pogoja PCT, od oktobra za državno upravo pogoj PC / 08:01, 18. september

Po cepljenju ti res odleže, kot mojemu prjatlu. Bivšemu prijatlu. Ga ni več med nami.

Dirka na Hrušici / 07:52, 18. september

Erik Jankovič - drift bmw - 275 hp

Od sobote nove izjeme glede izpolnjevanja pogoja PCT, od oktobra za državno upravo pogoj PC / 00:24, 18. september

Eno in isto goniš, dolgočasen postajaš. Pojdi se cepit, ti bo odleglo.

Dirka na Hrušici / 00:18, 18. september

Kdo je voznik tega bmw-ja?

Od sobote nove izjeme glede izpolnjevanja pogoja PCT, od oktobra za državno upravo pogoj PC / 22:43, 17. september

To bo država izplačevala odškodnine ob tožbah zaradi nezakonitih odpovedi. Janši se je dokončno odpeljalo. Pripravljajo pa se tudi prva tabo...