Število okužb narašča

Vlada je veljavnost odlokov za zajezitev covida-19, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, podaljšala za sedem dni. Kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva pa bodo iskali v posebni delovni skupini.

Delež cepljenih z vsemi odmerki je bil v sredo v državi 38 odstotkov, na Gorenjskem 39 odstotkov, največ v občinah Jezersko, Bled in Žirovnica.

Ljubljana – Vlada je na sredini dopisni seji sprejela spremenjeni odlok o določitvi pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve covida-19, s katerim je med države, katerih teste PCR in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodala Bosno in Hercegovino. Veljavnost preostalih odlokov pa je vlada podaljšala za sedem dni. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do vključno 8. avgusta, so še sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pred tednom dni objavil in isti dan tudi umaknil objavo aplikacije, ki bi gostincem in organizatorjem dogodkov omogočila preverjanje evropskih digitalnih covidnih potrdil, so šli v pripravo nove aplikacije za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki je že v fazi testiranja. Ni pa še jasno, kdaj bo na voljo uporabnikom, je v izjavi za javnost pred nekaj dnevi povedal Anže Kavšek iz NIJZ. »Glede zahteve za anonimnost vseh podatkov mora imeti nova aplikacija popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje PCT-potrdil,« je še pojasnil Kavšek.

Po protestu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije proti vladnim odlokom, ki gostincem nalagajo preverjanje PCT, frizerjem in kozmetikom pa se obeta pogostejše in celo plačljivo testiranje, je vodstvo zbornice v sredo gostilo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo svetovalne skupine za covid-19 dr. Matejo Logar, direktorja NIJZ dr. Milana Kreka in predstavnike vlade, zdravstvene stroke ter gospodarstva. Govorili so o nezadovoljstvu med obrtniki in podjetniki, ki so ga povzročili omenjeni ukrepi. Zbrani so bili enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva iskali v posebni delovni skupini.

Poglejmo še nekaj podatkov iz sredine tedna. S PCR-testi so v sredo potrdili 99 novih okužb s koronavirusom (teden dni prej 70), delež pozitivnih izvidov PCR-testov je bil 6,7-odstoten. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 43, sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb je bilo 68. Na širšem Gorenjskem so tri nove okužbe potrdili na Bledu, dve v Radovljici, po eno pa v Kranju, Škofji Loki, Žirovnici, Kamniku in na Jesenicah. V sredo je bilo hospitaliziranih 29 covidnih bolnikov, od tega jih je bilo osem v intenzivni negi. Delež cepljenih z vsemi odmerki je bil v državi 38 odstotkov, na Gorenjskem 39 odstotkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/24

nedelja

13/24

ponedeljek

11/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Igorja pogrešajo od nedelje / 11:58, 26. september

In kam je rekel, da gre? A je domačim povedal, kam se odpravlja?

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...