V vročih dneh poskrbimo, da bodo živali imele na voljo svežo vodo in zavetje pred žgočim soncem. / Foto: Gorazd Kavčič

Obvarujmo živali pred vročino

Vročina je lahko za nezaščitene živali smrtno nevarna. Organizacija PETA zato poziva, da v času visokih temperatur nekatere živali, na primer pse, zavarujemo v notranjih prostorih, tiste, ki živijo na prostem, kot so ovce, osli in konji ali mačke, pa zaščitimo pred soncem in jim zagotovimo dovolj vode.

Ljubljana – Znano je, da vsako leto ogromno živali trpi in pogine zaradi vročine in pomanjkanja vode. V času, ko v Sloveniji prevladujejo temperature nad trideset stopinj Celzija v senci, je še toliko bolj nujno, da živalim priskočimo na pomoč in jim zagotovimo osnovno oskrbo. »Kdor vidi žival v stiski, pa ne more sam pomagati, naj si zabeleži lokacijo živali in takoj alarmira lokalni policijski urad s prošnjo za nujno pomoč,« poudarja Jana Hoger, strokovna referentka za živalske sostanovalce pri PETA.

Za živali je v vročem poletju odločilnega pomena, da imajo na voljo dovolj sveže vode. Psom in mačkam nastavimo skodelico z vodo in jo zjutraj in zvečer napolnimo. Živalim na pašniku morajo biti korita z vodo z lahkoto dostopna in jih je treba večkrat dnevno preveriti, poleg trave s pašnika pa naj se jim za krmo ponudi tudi seno. Ob vročih temperaturah naj se psi zadržujejo v notranjih prostorih. Tudi mačkam, ki živijo na prostem, moramo nuditi zadostno zaščito pred žgočim soncem. V pomoč so lahko kartonske škatle, utice ali druga zavetja. Za živali, ki se pasejo, je življenjskega pomena dobro prezračen, nadkrit prostor, ki nudi senco. Če je na voljo velik hladen hlev, je smiselno, da živali ob izjemno vročih dneh ali vsaj v opoldanskih urah pustimo v hlevu.

Posebej opozarjajo, da psov in drugih živali v vročini nikakor ne smemo puščati v avtomobilu. Kdor vidi psa, zaprtega v avtu, naj takoj pokliče policijo. Na sprehode s psom hodite v hladnejših jutranjih in večernih urah. Obstaja tudi nevarnost sončnih opeklin za ovce, zato morajo biti po striženju zaščitene pred neposrednim soncem.

Da živali trpijo zaradi vročine, opazimo, ko sopejo z odprtimi usti in jim jezik visi iz ust. Pregreto žival ali žival, ki je utrpela vročinski udar, je treba takoj prenesti v senco in njeno telo hladiti z vodo, pomagajo tudi mokri obkladki. Zagotoviti ji moramo vodo za pitje, ki ne sme biti ledeno hladna, in četudi se je stanje z ukrepi prve pomoči dozdevno izboljšalo, ji moramo priskrbeti veterinarko pomoč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/19

sreda

4/22

četrtek

4/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Kranj, 22. september 2021

Iskrive karte iskrivih podob

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. september 2021

Zapredenost Katje Bogataj

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2021

Ogled rojstne hiše Ignacija Borštnika

IZLETI / Naklo, 23. september 2021

S kolesom do Medvod

IZLETI / Cerklje, 23. september 2021

Pohod po Martinovi poti

ŠPORT / Tržič, 23. september 2021

Vpis v alpinistično šolo

 

 
 

 

 
 
 

Stekel promet po novih mostovih nad železnico / 23:24, 22. september

UF, tole je pa videt kor rally steza. Sicer tam ni veliko prometa, še manj pešakov - ampak grem stavit, da bo v kratkem nekdo posnel to ograjico.

V torek potrdili 1186 okužb z novim koronavirusom / 23:14, 22. september

VSE te številke so gola laž. Zdravstvo se ukvarja s 5930 zdravimi ljudmi, od katerih je 1186 pozitivnih. Samo tem ni nič in morajo v osamit...

In zakaj ne bi šla peš? / 23:04, 22. september

Ko gledam starše se jim čudim. Od parkirnega prostora 60 m do najdaljšega vhoda v blok ne morejo zdravi otroci peš ampak jih je treba pripel...

Menjava ograje ob nogometnem igrišču / 23:00, 22. september

Kam pa s staro ograjo-.... mogoče kšn vogal na Krku manjka KACINU. Plača pošteno hehe.

Služba in vrtec pred vrati / 22:54, 22. september

...... ne morem verjet. Sanje so uresničljive. <3

V Hrastju nočejo širše ceste / 22:52, 22. september

Je samo en problem, denar za zemljišče. Ko se vse primerja med seboj, bi se lahko tudi tukaj primerjala cena z sosednjimi občinami in se dol...

V državni upravi pogoj PC / 17:07, 22. september

'Vlada je dvignila starostno mejo.....' bla bla... Pa kaj se ima za vmešavat vlada - ONI samo računajo, kdaj kako bodo potegnili svoje pr...