Kazni za prekoračitev hitrosti se bodo znižale, strožje pa bo sankcionirana uporaba telefona med vožnjo. / Foto: Tina Dokl

Nižje kazni za prehitro vožnjo, višje za telefoniranje

Državni poslanci so pred parlamentarnimi počitnicami potrdili novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim prinaša nižje kazni za prehitro vožnjo, uvaja možnost zavijanja v desno tudi ob rdeči luči na semaforju ...

Kranj – O noveli zakona o pravilih cestnega prometa se je v zadnjem letu dni veliko govorilo, saj prinaša kar nekaj novosti. Poglejmo si najbolj zanimive.

Med drugim so se znižale globe za prekoračitev hitrosti. Če ste doslej na primer v naselju omejitev hitrosti 50 km/h prekoračili za od 30 do 50 km/h, vas je – poleg kazenskih točk – doletela denarna kazen 1000 evrov. Po novem bo globa za prekoračitev hitrosti v naselju od 30 do 40 km/h znašala 500 evrov, če boste prehitri za od 40 do 50 km/h, pa 750 evrov. Kazni se znižujejo tudi pri omejitvi hitrosti 90 km/h ter na hitrih cestah in avtocestah.

Višja kazen za telefoniranje

A globe so se tudi zvišale. Za kršitev prepovedi ustavljanja ali parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide je nova globa 200 evrov, prej je bila 80 evrov. Strožje se bo sankcionirala tudi uporaba telefona med vožnjo – z zdajšnjih 120 evrov globe so kazen dvignili na 250 evrov in tri kazenske točke. Takšna bo kazen tudi za ostala početja, ki vozniku zmanjšujejo njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, torej uživanje hrane, ličenje, branje knjig in časopisov, uporaba prenosnih računalnikov ... Za voznike, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesarji, lahka motorna vozila), pa se kazen zvišuje s 40 evrov na 120 evrov.

Strožje se ureja tudi obravnava voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu, ter tistih, ki se priključijo vozilu s prednostjo. Za udeleženca v prometu je za kršitev predlagana globa v višini 160 evrov (zdaj 80 evrov), za voznika pa 300 evrov (zdaj 160). Za nedovoljeno priključitev vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali njihovo prehitevanje je predvidena globa 300 evrov (zdaj 80), za nameščanje naprav za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov na vozila, na katerih teh naprav ni dovoljeno uporabljati, pa bo voznik kaznovan s 160 evri.

Z novelo so se lotili tudi reševanja problematike izogibanja plačila za prekršek, ki je bil zaznan brez ustavljanja oziroma z avtomatskimi merilniki hitrosti. Pogosto se dogaja, da na posnetku kamere ni mogoče jasno določiti voznika, ki je storil prekršek. Ker je avtomatski prenos kazni na lastnika oziroma uporabnika vozila lahko sporen, se bo po novem lahko fizična oseba – lastnik vozila – kazni izognila, »če dokaže, da prekrška ni storila.«

Zavijanje desno ob rdeči luči

Med zanimivimi novostmi je tudi možnost zavijanja desno ob rdeči luči na semaforju. Novo pravilo namreč vozniku dovoljuje, da ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, zapelje desno, vendar le, če je smer prosta. Z novelo se določajo tudi pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon. Z njimi bo dovoljena vožnja le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo uporabniki lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Ob tem so določili tudi primerno bočno razdaljo 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Na področju alkohola so popravki »kozmetični«. Med pomembnejšimi spremembami je, da bodo lahko ob izpit tudi učitelji vožnje ali spremljevalci, če odklonijo preizkus alkoholiziranosti ali test na droge. Zaradi alkoholiziranosti bo z denarno kaznijo kaznovan tudi kandidat za voznika med usposabljanjem v vožnji motornega vozila in voznik motornega vozila, ki nima vozniškega dovoljenja, kazenske točke pa se tem voznikom ne bodo izrekale. Enako velja tudi za kolesarje in voznike lahkih motornih vozil. Novela tudi določa, da alkohola ne sme imeti v organizmu voznik, ki preizkuša avtomatizirana vozila oziroma sisteme za avtomatizirano vožnjo. V času preizkušanja avtomatiziranih vozil bo na avtocestah in hitrih cestah njihova največja dovoljena hitrost 100 km/h, na ostalih cestah pa 50 km/h.

Znižuje se omejitev glede uporabe zadrževalnega sistema (otroškega sedeža) v avtih. Namesto meje 150 centimetrov višine bodo lahko po novem samo z varnostnim pasom za odrasle zavarovani vsi otroci, ki so višji od 140 centimetrov in tehtajo najmanj 36 kilogramov.

Uvaja se t. i. skupni prometni prostor, v katerem ni jasne delitve cestišča in pločnika. Namesto označb, ki določajo, kje lahko pelje motorizirano vozilo, kje kolesar in kje lahko hodi pešec, imajo vsi prosto izbiro, kako se bodo gibali. Največja dovoljena hitrost v območju skupnega prometnega prostora bo 20 km/h, lahko pa tudi 30 km/h, če bo tako določeno s prometnim znakom.

Nova pooblastila tudi redarjem

Novela tudi širi pooblastila mestnim redarjem, nadzornikom Darsa in uslužbencem Finančne uprave. Redarskim pooblastilom med drugim dodaja nadzor nad razvrščanjem v križiščih in upoštevanjem prepovedi vožnje v polno križišče pri zeleni luči, redarji pa bodo lahko kontrolirali tudi novo kategorijo »lahkih motornih vozil«.

Uslužbenci Finančne uprave bodo imeli v okviru finančnega nadzora pooblastila za samostojen nadzor vseh vozil v prometu (doslej v spremstvu policije), razen vozil s spremstvom, s prednostjo ali Slovenske vojske. Nadzorniki Darsa pa bodo prejeli nova pooblastila za nadzor prometa v času zimskih razmer in nadzora tovornih vozil ter glede kršitev prometne signalizacije in svetlobnih znakov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.