Letovanje otrok v mladinskem letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču v okviru projekta družbe Tuš Pričarajmo nasmeh / Foto: arhiv projekta Pričarajmo nasmeh

Veliko prošenj za letovanja

Potrebe po brezplačnih letovanjih otrok presegajo zmožnosti organizatorjev. V humanitarnih organizacijah upajo, da bodo letovanja možna vse do konca avgusta in da bodo minila brez okužb.

Na Rdečem križu Slovenije opažajo, da so se psihične stiske otrok, ne le tistih iz socialno ogroženih okolij, med epidemijo grozovito povečale, zato bi bilo po njihovem prav, da bi zdravstvena zavarovalnica vsem otrokom omogočila zdravstvena letovanja tudi zaradi takšnih stisk.

Kranj – Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ocenjujejo, da bodo letos na zdravstvena, socialna in samoplačniška letovanja odpeljali vsaj deset tisoč otrok, od tega okoli tisoč v organizaciji njihovih članic z Gorenjske. »Za letošnje poletje zelo dobro kaže, če bodo otroci lahko na letovanjih vse do konca avgusta,« pravi generalna sekretarska ZPMS Breda Krašna. Na njihovih letovanjih bo sicer še vedno okoli dva tisoč otrok manj kot predlani, a občutno več kot v lanskem poletju.

Lani so na letovanjih zaradi protikoronskih omejitev našteli nekaj manj kot sedem tisoč otrok. Letos so na ZPMS opazili večje zanimanje za letovanje, še zlasti pa povečanje prošenj za brezplačna letovanja.

Prve dni v mehurčkih

Letovanja ZPMS potekajo v 15 počitniških domovih v Sloveniji in na Hrvaškem, ki so v upravljanju oz. lasti njihovih članic – zvez in društev prijateljev mladine. Kapacitete so praktično povsem zasedene, le redkokje se najde prosto mesto. »Tudi letos se pozna, da imamo manjše skupine in vseskozi je v zraku skrb ponovnega zaprtja države,« je pojasnila Breda Krašna. Zagotovila je, da se organizatorji letovanj držijo priporočil pristojnih služb tako na Slovenskem kot tudi na Hrvaškem. Otroci so že navajeni na nov red (umivanje rok, razkuževanje, razdalja), sicer pa jih prvih pet dni držijo v mehurčkih, v katerih so otroci iz posameznega avtobusa. »Lani so naši organizatorji izpeljali letovanja brez ene same okužbe. Srčno si želimo to ponoviti tudi letos,« je dodala Breda Krašna.

Vabijo k donacijam

Pri Rdečem križu Slovenije (RKS) si podobno kot pretekla leta želijo tudi letos na morje odpeljati približno štiri tisoč otrok, od tega jih bo okoli 220 letovalo v organizaciji gorenjskih območnih združenj. Polovica otrok je vključenih v socialna letovanja, druga polovica pa v zdravstvena. »Potrebe, predvsem po brezplačnih letovanjih otrok iz manj spodbudnih okolij, močno presegajo naše in tudi zmožnosti drugih organizatorjev,« je povedala predsednica RKS Vesna Mikuž. Opozorila je, da v Sloveniji pod pragom revščine živi kar 41 tisoč otrok, v RKS pa lahko s sredstvi, ki jih imajo na voljo, omogočijo brezplačne počitnice le vsakemu dvajsetemu od njih.

Otroci letujejo v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, območno združenje RKS Škofja Loka pa jih že vrsto let razveseljuje tudi s taborjenjem v Marindolu na Kolpi. »Čeprav bi se v naših kapacitetah v kakšnem terminu še našlo kakšno mesto, zmanjka sredstev za kritje stroškov letovanja, zato vabimo podjetja in posameznike, da z donacijami podprejo naša prizadevanja za letovanje otrok,« je povabila Mikuževa. Pri RKS tudi opažajo, da so se psihične stiske otrok, ne le tistih iz socialno ogroženih okolij, med epidemijo grozovito povečale, zato bi bilo po njihovem prav, da bi zdravstvena zavarovalnica vsem otrokom omogočila zdravstvena letovanja tudi zaradi takšnih stisk.

»Organizacija letovanj poteka podobno kot lani, ko smo na osnovi priporočil za preprečevanje širjenja covida-19 pripravili poseben protokol, kjer so poleg higiene rok in kašlja upoštevana vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe ter za bazenska kopališča in kopalno vodo v bazenih,« je razložila Mikuževa.

Teden, ki ga nekateri čakajo vse leto

Pod okriljem Slovenske karitas bo v tem poletju letovalo nekoliko več otrok kot lani – predvidoma 665, od tega 42 z Gorenjske. »Večina je iz družin, ki jim tudi drugače pomagamo z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami; smrt staršev, razveze, bolezen, rejništvo … Zanimanje za letovanja je večje kot v preteklih letih, zato smo odprli tudi nekatere dodatne lokacije,« je razložil Luka Oven s Slovenske karitas. Štiri lokacije letovanj sprejemajo večje skupine otrok. To so Portorož, kjer potekajo Počitnice biserov in letovanje družin, ter Soča in Rakitna. »Poleg tega letovanja ali počitniška varstva v manjšem obsegu organizirajo tudi nekatere župnijske karitas ali zavodi karitas,« je pristavil Oven.

Glede izvedbe letovanj je pojasnil, da jim je že lani uspelo razviti dodatne protokole za vzdrževanje higiene in preprečevanje širjenja okužb. »Prav tako so letos na voljo cepiva in testi, kar prav tako olajša delo. Na vseh letovanjih je sicer v veljavi pogoj PCT,« je pojasnil Oven in dodal, da so ob pogoju PCT tudi bolj prepričani, da bodo letovanje izpeljali do konca brez okužb in otrokom omogočili teden počitnic, ki ga nekateri pričakujejo vse leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.