Skupinska fotografija tradicionalnih gostov, srbske vaterpolske reprezentance, pred Domom na Joštu / Foto: Igor Kavčič

Kranj je bil vedno dobra popotnica

Na prvem zboru vaterpolske reprezentance Srbije za olimpijske igre pred letom in več je padlo vprašanje, kam na priprave – v Barcelono ali Kranj. Odgovor vaterpolistov je bil enoten: »Idemo kod Matjaža!« (Gremo k Matjažu!) Priprave so pred dnevi že šestič po vrsti potekale v Kranju, športniki so bili prvi gosti prenovljenega hotela Elegans na Brdu, dan počitka pa so že po tradiciji preživeli pri Matjažu Sedeju v navdihujočem okolju Doma na Joštu.

Srbija ima eno najmočnejših vaterpolskih reprezentanc na svetu. Osvajanje medalj na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih ter drugih tekmovanjih, na katerih se med seboj merijo najboljše vaterpolske ekipe, je njihova stalnica. Od leta 2006, odkar Srbija nastopa samostojno, so na svetovnih prvenstvih osvojili 2 zlati (2009, 2015), srebrno (2011) in bronasto medaljo (2017), na zadnjih osmih evropskih prvenstvih so bili kar petkrat prvaki, enkrat drugi in enkrat tretji, bron so osvojili na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) in Londonu (2012), trenutno pa so še aktualni olimpijski prvaki iz Ria (2016).

Od leta 2016 reprezentanco vodi selektor Dejan Savić, ki pred velikimi tekmovanji s fanti na priprave redno prihaja v Kranj. Letos so pri nas gostovali že šestič, prav vsakokrat pa si za dan oddiha izberejo obisk Doma na Joštu na hribu nad mestom, kjer jih razvaja gostinec in nekdanji vaterpolist Matjaž Sedej, ki je v sedmih letih priljubljeni rekreacijski in zadnja leta tudi kulinarični točki znova povrnil srce in dušo. »S srbskimi vaterpolisti me veže dolgoletno prijateljstvo še iz časov prejšnjega selektorja Nenada Manojlovića, še tesneje pa smo se zbližali z ekipo, ki reprezentanco tvori zadnjih 15 let. Najboljša strelca v ekipi Andrija Prlainović in Filip Filipović sta v vseh teh letih postala tudi moja osebna prijatelja,« pove Matjaž; da mu je Andrija v enem lanskih telefonskih pogovorov namignil, kako so se fantje iz ekipe enoglasno odločili: »Idemo kod Matjaža!« In za priprave namesto Barcelone izbrali Kranj.

Lepo okolje in prijazni ljudje

V drugem delu junija so bili srbski vaterpolisti tudi prvi gostje prenovljenega hotela, zdaj imenovanega Elegans, na Brdu. »Vsega je enkrat konec, tudi starega hotela, pomembnejše je to, da smo se na Brdu vedno dobro počutili. Okolje je prijetno, tu imamo odlične pogoje, mir in zase lahko rečem, da imam najraje del priprav, ki potekajo v Kranju,« pove Andrija Prlainović, njegove besede pa potrjuje tudi moštveni kolega Filip Filipović: »Zidovi so se spremenili, ne pa tudi ljudje, kar je najpomembnejše. Ljudje štejejo in zato radi prihajamo v Kranj.«

Ker je poletje, so vadili na odprtem letnem bazenu, kjer so prav tako imeli odlične pogoje. Očitno se njihovih priprav v Kranju drži tudi nekakšna dobra karma, saj so, kot se spominja Filipović, skoraj vedno, kadar so bili tu, osvojili vsaj medaljo, pogosto najžlahtnejšo. V Tokiu bodo branili zlato z zadnjih olimpijskih iger v Riu. »Ne gre za to, da bi branili prvo mesto, saj je, če ne drugega, vmes minilo pet let. Vsekakor se bomo trudili osvojiti medaljo, imamo dobro ekipo, odlične posameznike, ampak šport je nepredvidljiv. Seveda je odgovornost tudi na nas starejših, ampak bomo videli od dneva do dneva, ali se bomo na koncu borili za medaljo ali ne,« o letošnjem izzivu razmišlja Prlainović. Tudi letos bodo med njihovimi največjimi konkurenti reprezentance Madžarske, Španije, Hrvaške in Italije.

Glede na to, da so v Kranju imeli predvsem bazične priprave za dvig fizične pripravljenosti, pa na vprašanje, koliko med tekom spoznavajo brdska prostranstva, Filipović v duhovitem tonu odgovori, da imajo vsak dan na sporedu dovolj plavanja in potem zmanjka moči za tek.

Šteje tradicija

O Brdu podobno razmišlja tudi legendarni vaterpolist in zadnjih pet let selektor reprezentance Dejan Savić. »Letos je naključje hotelo, da smo prvi stanovalci v prenovljenem hotelu, sicer pa smo na Brdu že tradicionalno stari gosti. Hotel je moderniziran, šteje pa predvsem vse drugo – zrak, narava, okolje in prijaznost ljudi. Na prvem mestu pa je tradicija, ki je pri nas Srbih zelo pomembna.«

Savić je priznal, da je poleg omenjene tradicije med fanti seveda nekaj vraževerja, da priprave v Kranju pomenijo tudi medaljo na turnirju. Pove, da reprezentanti priprave jemljejo zelo resno, treningi so zahtevni, zato je zelo pomemben tudi prosti čas. »Bili smo v Kopru, Portorožu, proste ure preživimo v okolici Kranja, nezamenljivi člen v verigi počitka pa je vsekakor popoldne, ki ga skupaj preživimo pri Matjažu,« o tradicionalnem obisku Sv. Jošta pripoveduje srbska vaterpolska legenda. »Preden se odpravimo v Kranj, vselej že doma sestavimo načrt priprav. Pri tem moram vedno imeti v mislih tudi ta dan. Igralci imajo 'carte blanche', prosto izbiro, da izberejo dan za počitek tu gori. V bistvu je to vrhunec naših priprav,« je duhovit Savič, zadovoljen s pozitivnim ozračjem v ekipi, ki prav na to prosto popoldne še bolj pride do izraza. Pove, da Matjaž zanje vedno pripravi kaj posebnega, da sam obožuje razgled in umirjeno vzdušje, ki ga ponuja Sv. Jošt, in ne pozabi omeniti hrane, ki jim jo pripravijo odlični kuharji ...

»Vedo, da jim ne bom postregel s čevapčiči, zato mi vselej na vprašaje, kakšen meni si želijo, odgovorijo: 'Matjaž ti samo naredi',« pove gostitelj. In s čim je tokrat razvajal mojstre vaterpola? Za dobrodošlico domači pršut, salame, sir, feferoni, sledila je rižota z gamberi in šparglji, rostbif in zelenjavna priloga nekoliko bolj na azijski način. Da se privadijo na Japonsko, ugotovimo v navalu dobre volje. Za glavno jed so bili na voljo dimljena rebra, telečja krača, pečen piščanec, svinjska ribica, krompir in šest vrst solat. Po nekaj odmora je sledil še file orade s tartufovo omako in špinačo. Za posladek je bil domači »štrudelj«.

Tudi tokrat je bilo poskrbljeno za dobro glasbo, v goste je prišel Uroš Perič, odlični imitator Raya Charlesa, v nadaljevanju pa je za muziko skrbel DJ Samo Satler. Prijateljske goste je obiskal tudi kranjski župan Matjaž Rakovec, sicer tudi funkcionar na evropski vaterpolski zvezi. »Da bodo tudi letos priprave opravili v Kranju, smo se dogovorili v marcu v Beogradu, ko sem tudi z Brda dobil zagotovilo, da bo obnova hotela do sredine junija končana. Če to ne bi uspelo, jih zagotovo ne bi bilo v Kranj, saj nimamo na voljo podobno primernih kapacitet. Hkrati pa Srbom tudi tradicija veliko pomeni. Brdo je zanje idealna lokacija,« je povedal Rakovec.

Zadnji ples generacije

Tudi selektor Dejan Savić ne razmišlja o branjenju zlata z zadnjih olimpijskih iger. »Te vsakodnevne fraze – vedeti morate, da je tudi srbska športna javnost zelo zahtevna – smo »bacili niz reku« (spustili po reki, op. a.). Naš cilj je osvojiti medaljo, seveda vedno upamo na zlato, hkrati pa se s tem ne obremenjujemo. Delamo korak za korakom. Naj spomnim, te olimpijske igre so specifične, saj bodo potekale z enoletnim zamikom, kar pomeni, da smo tudi mi v biološkem smislu leto starejši,« pojasnjuje trener in dodaja, da je vesel, da ekipa kljub željam javnosti ni pod pritiskom, nasprotno – vedno so se ga znali obraniti.

Na vprašanje o generaciji, ki odhaja, kot sta opozorila tudi oba sogovornika Prlainović in Filipović, pa poudarja, da sta strokovni trenerski štab in srbska vaterpolska zveza že pripravila okvirni seznam kandidatov za olimpijske igre 2024 v Parizu. »Je pa res, da je ta generacija ujela val velikih zmag in uspehov, kar so zgodovinska dejstva. Morda je o tem prezgodaj govoriti, ampak mogoče lahko že rečem – take generacije še dolgo ne bo več.«

Bosta potočila kakšno solzo, glede na to, da gre za zadnji veliki nastop in druženje izjemne generacije vaterpolistov, smo povprašali Andrijo in Filipa. »Težko rečem, ali bom jokal ali ne, saj nas bo kar pet ali šest končalo reprezentančno kariero. Lahko pa potrdim, da je bilo to 15 lepih skupnih let,« odgovori Filip, Andrija pa doda: »Kar nam ostaja še v posebno lepem spominu, so priprave v Kranju. Z vsakim dnevnim treningom, ki ga zaključimo, se zavemo, da je to zadnjič, da se to ne bo več ponovilo, da ne bo več takih poletij.« Zato uživajmo, dokler lahko, sta si bila edina. Ko sta se pripravljala za fotografiranje z gostiteljem, sta oba v en glas v veselem razpoloženju ugotavljala: »Pa povej, Matjaž – a nismo lepi?«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/13

petek

0/16

sobota

3/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLASBA / Šenčur, 15. oktober 2021

Jubilejna Šenčurska glasbena srečanja

GLASBA / Ljubljana, 15. oktober 2021

Koroška poje v Ljubljani

DELAVNICE / Jesenice, 15. oktober 2021

Za otroke v jeseniški knjižnici

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

 

 
 

 

 
 
 

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 17:53, 13. oktober

Javljam se v živo iz Ljubljane, iz kao proti covid protesta. Tukaj ful čefurjev.
Se nadaljuje.

V ponedeljek potrdili 1005 okužb z novim koronavirusom / 21:57, 12. oktober

Verjetno sem tui jaz pozitivna ..............