(Se) gremo bikat ali bajkat?

Ko sem lani hodil po pohodniški poti Juliana Trail, sem se večkrat vprašal, kaj pravzaprav počnem. Trajlam ali trailam okrog juliskih (namerno pišem z malo začetnico, ker lastno ime »juliski« ne obstaja) Alp ali pa morda preprosto hodim oz. potujem po Julijani?

Potem ko sem pred kratkim prebral novico o odprtju »Juliana Bike«, pa se mi postavlja cela vrsta vprašanj. Torej poimenovanje »Juliana Trail« ni bil nekakšen enkraten spodrsljaj, ampak gre, kot kaže, za trend oziroma strategijo v našem turizmu.

Narod hlapcev? Cankarjevo delo Hlapci, v katerem Slovence marsikdo prepozna kot narod hlapcev, mi ni bilo nikoli pri srcu. Pa čeprav sem kot zdomec nekaj let (za odlično plačilo) »hlapčeval« v sosednji državi. Ko pri imenovanju tipično slovenskih stvari skušamo neomejeno streči tujim gostom, pa zaslutim, da ima naš priznani pisatelj z Vrhnike nemara prav.

Sramovanje lastne majhnosti? »Stati inu obstati« je zapisal Primož Trubar v prvi slovenski knjigi. In mi smo obstali. Bodimo ponosni na to in se zavedajmo, da nam je to uspelo zlasti zaradi našega jezika, ki je v marsičem poseben, edinstven in lep. Ne žagajmo si te veje, na kateri sedimo na drevesu jezikov, da ne bomo strmoglavili v jezero nekakšne mednarodne angleščine, ki preti, da bo to drevo poplavila.

Čim večji komercialni uspeh – ampak kako ga doseči? Kaj pričakuje turist oz. gost iz tujine, ko pride v Slovenijo? Menim, da so tisti, ki si želijo spoznati deželo v njenih posebnostih in raznolikostih, še vedno v večini. In so se pripravljeni tudi malo potruditi, da jih razumejo. Pokusijo slovenske narodne jedi, občutijo zven našega jezika, pridejo v stik z domačini. Pri slednjem nimajo težav, saj je znanje tujih jezikov med Slovenci na zavidljivi ravni. Seveda je prav, da so jim vse informacije dostopne tudi v tujih jezikih, ampak, prosim, ne izpuščajte slovenščine! Tudi zaradi nas, Slovencev.

Omalovaževanje domačih pohodnikov in kolesarjev? Več kot polovica pohodnikov, ki sem jih srečal na Julijani, so bili Slovenci. Podobno bo verjetno tudi na tako imenovanem »Juliana Bike«. Ali si res ne zaslužimo slovenskega imena poti? Alpe Adria Trail se razteza čez tri države (Avstrija, Slovenija in Italija). Zato je v tem posebnem primeru poimenovanje poti v nevtralnem, četrtem jeziku smiselno.

Kaj nas čaka? Na misel mi pridejo številne slovensko poimenovane prireditve, v bližnji okolici npr. Festival čokolade, Noč na jezeru, Čipkarski dnevi itd. Ta imena so mi všeč in upam, da ne bomo nekoč imeli »chocolate festival«, »night on the lake«, »lacework days«...

Upam, da si kdo od bralcev postavlja še kakšno drugo vprašanje poleg vprašanja »Zakaj neki nam neki Andrej teži s to svojo slovenščino?«.

Andrej Primc, Lancovo

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.