Med tradicionalne jedi kranjskega podeželja sodijo tudi ajdovi žganci s kislim mlekom. / Foto: Janez Kuhar

Promocija lokalne kulinarike

V projekt Evropska gastronomska regija 2021, ki promovira nacionalno kulinariko in gastronomijo, sta vključeni tudi občini Kranj in Radovljica.

Kranj, Radovljica – V Sloveniji že vse od leta 2018, ko je kandidirala in kot prva evropska država tudi pridobila naziv evropska agronomska regija (EGR) 2021 (takšen naziv je do sedaj pridobilo le še deset regij iz posamičnih držav), potekajo številne aktivnosti za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije, ki so se v letošnjem, nazivnem letu le še okrepile. V Slovenski turistični organizaciji, ki vodi projekt v sodelovanju z različnimi partnerji, poudarjajo, da naziv EGR 2021 prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem, močno pa bo pripomogel tudi k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in svetu. Projektu sta se pridružili tudi Mestna občina Kranj in Občina Radovljica.

V Kranju je nosilec projekta EGR 2021 Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK), kjer so si zadali pet osrednjih vodil gastronomskega razvoja s poudarkom na trajnostni naravnanosti. Mednje sodijo povezovanje gastronomske ponudbe destinacije v celotni verigi od pridelovalcev do potrošnikov, promocija lokalne ponudbe in gastronomskih dogodkov in nadgrajevanje obstoječe ponudbe z izobraževanjem, novimi produkti in doživetji. Četrto vodilo je ozaveščanje ponudnikov in potrošnikov o trajnostnih načelih, kot so pomen lokalne gastronomije in lokalne ponudbe, poudarek na lokalnih dobavnih verigah, povezovanje kmetijstva in turizma, zmanjševanje odpadne hrane in odpadkov v gostinskih obratih ..., peto pa ustvarjanje nove ponudbe. »To naj bi prispevalo k razvoju takšne gastronomske ponudbe, ki bo privabljala tako domačine kot obiskovalce in turiste, zato se Kranju najverjetneje obetajo odmevnejši kulinarični časi,« napovedujejo.

V tem letu se bo tako na krožnikih – če bodo dopuščale epidemiološke razmere – ponujalo marsikaj kranjskega. Občani bodo lahko informacije o novostih na tem področju, možnostih sodelovanja, vabila z izzivi in na poskušnjo dobrot, ki jih ponuja destinacija Kranj, spremljali na spletni strani ZTTK (www.visitkranj.si) in na njegovih družbenih omrežjih. Zavod je tudi že izdal brošuro Kranjsko na krožniku (Dobrote in okusi podeželja) z recepti s kranjskih koncev, zgodbami o lokalnih pridelovalcih in gostinskih ponudnikih ter drugimi nasveti oziroma namigi. Nastala je v okviru projekta LAS – Kulinarično popotovanje, ki spodbuja uporabo lokalno pridelane hrane za dvig kakovosti kulinarične ponudbe na Gorenjskem.

»Poleg trajnostne usmerjenosti naj bi v prihodnjih letih gastronomija v destinaciji razvijala tudi socialni čut ter dejavnosti, ki bi pomagale odvečno hrano iz kranjskih kuhinj pred iztekom roka trajanja razdeliti socialno ogroženim. S tem bi se poskušali približati ne samo solidarnostnim, ampak tudi 'zero waste' idealom,« še napovedujejo na občini.

Nadaljevanje že začetega

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija, poudarjajo na Zavodu za turizem in kulturo Radovljica in opozarjajo na že uveljavljeno kulinarično prireditev Okusi Radol'ce, v okviru katere že nekaj let radovljiški gostinci ves november v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radovljiško okolje. Zbrane gostilne tudi sicer celo leto ponujajo na svojih menijih jedi iz sezonskih lokalnih sestavin.

Sodelovanje v projektu Evropska gastronomska regija je zato le nadaljevanje začrtane poti, pravijo na zavodu za turizem. »Kulinarična ponudba destinacije 'Radol'ca' je bila predstavljena že v procesu ocenjevanja Slovenije kot primerne nosilke naslova EGS. Julija 2018 se je namreč mednarodna komisija ustavila na večerji v Vili Podvin, kjer se je srečala s predstavnikom destinacije.«

Letos bodo tako kulinariko vključevali v vse dogodke, ki jih bodo organizirali, še bolj bodo izpostavili lokalne dobavitelje in se jeseni na Okusih Radol'ce povezali z Okusi Posavja.

Zadovoljni so, da projekt spodbuja povezovanje ter razvoj kulinarične ponudbe v celotni Sloveniji in promovira Slovenijo kot destinacijo za vrhunska kulinarična doživetja pa tudi da se vanj vključujejo različni partnerji, tako gostilne in restavracije kot proizvajalci, trgovska podjetja in celotne destinacije destinacije.

Oddajte svoj komentar

Kranj -15°

pretežno jasno
vlažnost: 85 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-13/-4

sobota

-18/0

nedelja

-16/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...