Vrtiljak, ki ga poganja virus

Drugega vala epidemije še nismo zaključili in smo se znašli na pragu tretjega, nekateri pravijo, da smo že krepko v njem. Konec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija, je pred dnevi napovedal dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Kroji ga z vnovičnim porastom števila okužb in hospitalizacij angleška različica koronavirusa z večjo kužnostjo. Samo v petek in soboto je bila med vzetimi vzorci na testiranju obakrat dobra četrtina izvidov pozitivnih. Pomlad nam torej še ni prinesla izboljšanja razmer, na kar smo upali.

Te dni smo znova sredi začasne zaustavitve javnega življenja. Nekateri so se sprijaznili in strožje ukrepe spoštujejo, nekateri se jezijo ... Čustveni odzivi so pričakovani, a nič bolje ne bo, če jih spustimo izpod nadzora. Koronavirus žal ubira svojo pot in ga človeške skrbi ne zanimajo. Pred kako zahtevno preizkušnjo nas je postavil kot družbo!

Za zaviranje oziroma obvladovanje epidemije smo imeli na začetku drugega vala oktobra lani samo samozaščitno obnašanje in ukrepe. V tem trenutku samozaščitno obnašanje in ukrepi k obvladovanju epidemije prispevajo približno polovico, tretjino prekuženost in približno deset odstotkov precepljenost, je pred dnevi pojasnil dr. Leon Cizelj. Ključna za obvladovanje tretjega vala bosta po njegovem precepljenost in prekuženost, z ukrepi pa lahko znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto postelj. Še enkrat je na preizkusu tudi solidarnost s spoštovanjem ukrepov, da zaščitimo ranljivejše, pa tudi zaveza o dobavi cepiv in sporočilo kampanje: Nalezimo se dobrih navad. Cepimo se.

S četrto dopolnitvijo nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19, ki je začela veljati prvega aprila, so na novo postavljene prednostne skupine, predvsem so višje umestili starejše od šestdeset let, ki naj bi jih čim hitreje zaščitili. Cepiti jih bodo začeli že ta teden. Ne moremo pa biti zadovoljni z razlikami glede precepljenosti med regijami in upam, da se to kmalu popravi.

Ni enostavno več najti morja spodbudnih besed na vrtiljaku, ki ga poganja koronavirus, ki je z novimi različicami že pokazal več svojih obrazov. A si vseeno mislim, ker ne želim obupati, ker ne verjamem v teorije zarot, da je treba dvigniti moralo, jo iztisniti iz sebe. Nekako takole: Dokler obstaja volja in zmožnost pozornosti, je mogoče ponovno razmisliti o življenju v bolj spodbudni smeri. Povedano drugače: Če se ena vrata zaprejo, se nima smisla zaletavati vanje ali čakati pred njimi. Poglejmo, kje se druga vrata odprejo, pojdimo skozi in poglejmo, kaj je tam za nas dobrega, zanimivega in koristnega.

Naporni časi so, a bomo zmogli. Verjamem v to.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?