Nina Kuclar Stiković / Foto: Nika Curk

Dramatika v znamenju žensk

Letošnja dobitnica nagrade Slavka Gruma Maja Šorli izhaja iz Kranja, nagrado za mlado dramatičarko prejme Nina Kuclar Stiković, bienalno Grün-Filipičevo priznanje pa gre Milanu Ramšaku Markoviću.

Kranj – Letošnji izbor prestižne nagrade Slavka Gruma za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo je v znamenju žensk. Že pred tednom dni smo na tem mestu predstavili štiri nominirane avtorice in njihova dramska besedila. Letošnji festival 51. Teden slovenske drame je sicer prestavljen na november, organizatorji pa so se kljub temu odločili, da v tednu, ki je sicer namenjen praznovanju slovenske dramatike, vseeno že razglasijo nagrade, ki bi jih podelili na sklepni prireditvi danes, 6. aprila, če bi festival potekal v običajnem terminu.

Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher je tako določila Grumovo nagrajenko, najboljšo mlado dramatičarko in prejemnika Grün-Filipičevega priznanja. Med 36 prispelimi besedili za nagrado Slavka Gruma je komisija najprej nominirala besedila: Delo in deklica I–V: Drame tlačank Nike Švab, Franc Vedrane Grisogono Nemeš, potem že tečem Simone Semenič in Tega okusa še niste poskusili Maje Šorli. Prav besedilo slednje je bilo soglasno izbrano za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo letošnjega razpisa.

V utemeljitvi nagrade med drugim preberemo: »Sodobna drama o univerzitetnih spletkah in igrah moči je spisana v realističnem jeziku, odlikuje jo dobro poznavanje dramske snovi, karakterizacija oseb pa je plastična in verjetna. Dramske osebe pred kuliso preoblikovanja ustanov doživljajo tudi osebne in sentimentalne zaplete, podvržene so nejasnim obtožbam o prekoračenju pedagoškega erosa in sumom nadlegovanja študentov. Celotno igro preveva angažma, jasno se zavzema za pridobitve študentskih protestov in zahtev, kot jih poznamo že od konca šestdesetih let naprej. V tem je nadaljevalka nekaterih preteklih politično angažiranih in v realistični nameri izpisanih dramskih besedil izpred desetletij, na primer Kozakove Afere. Tega okusa še niste poskusili na primeru visokega šolstva razkriva številne navzkrižne družbene silnice; zaveda se, da je vsaka točka lahko tudi točka preloma in da je krhko in dolgo usklajevano ravnovesje v času neoliberalnega polaščanja vsega težko ohranjati; zaveda se, da naše pravice niso pridobljene za zmerom in da jih je treba nenehno braniti in širiti.«

Na natečaj za nagrado za mladega dramatika oziroma dramatičarko je letos prispelo enajst besedil. Žirijo je najbolj prepričalo delo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković. »Jutri je v sanjah izgledal drugače je družinska drama, oblikovana v preizkušeni realistični maniri, na zunaj celo dokumentaristična: pisana je prav po datumih 'časa, ko smo živeli med zidovi', od 13. marca 2020, 13.43, do 7. maja 2020, 22.49, kot navajajo didaskalije. Četudi drama ni brez izdatnih komičnih elementov in ti ji nemalo koristijo: v komičnem ključu se tu pa tam kakšna shematičnost, konstruiranost lažje sprejme in ne ogrozi temeljne vrline besedila – da trenutno najbolj omniprezentno temo, ki pa mimo aktualizma vleče za sabo izdatno civilizacijsko prtljago, napada frontalno, neposredno, z mladostno neizprosnim ustvarjalnim optimizmom in nekaj naivnosti, brez katere le-onega ne more biti,« je žirija med drugim zapisala v obrazložitvi.

Grün-Filipičevo priznanje – podeljujejo ga bienalno – za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije prejme Milan Ramšak Marković. Omenjena strokovna žirija je v obrazložitev k priznanju med drugim zapisala: »Ko Marković kot dramaturg na novo prebira tako izrazite umetnike, kot so Cankar, Semenič, Krleža, Müller, Pasolini ali Fassbinder – ko za oder prireja drame, romane in filme – si drzne postaviti na vidno mesto njihovo dramaturgijo sámo, dramaturgijo kot táko. Skozi delovne procese in v predstavah na presenetljive načine razgrinja režiserske, včasih tudi igralske ustvarjalne postopke. /…/ Kot ustvarjalca ga zanimajo ideološka trenja, posveča se jim dosledno in študiozno, pri čemer gledalcu zastavlja številne miselne rebuse, uganke, ki drezajo v tkivo aktualnih družbenih problemov.« V Prešernovem gledališču upajo, da bodo nagrade lahko podelili novembra, na sklepni slovesnosti letošnjega 51. Tedna slovenske drame.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?