Vrtički pri Tušu

Odgovor na članek Zgražanje zaradi vrtičkov pri Tušu, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 19. marca 2021

Kranj je ena redkih mestnih občin, ki nima določenih in urejenih zemljišč za vrtičke. Že pred leti je podžupan obljubil, da bodo na občini poiskali rešitev in določili zemljišča, kjer bodo lahko vrtički. Žal je bila to obljuba s figo v žepu. Vrtički nastajajo povsem na podlagi osebnih pobud.

Glede vrtičkov severno in južno od trgovine Spar so rešitve zelo različne. Po štiridesetih letih obdelovanja vrtov so se jim lastniki jeseni odpovedali, ker je zemljišče namenjeno za druge namene. Vrtovi so bili na zasebnem zemljišču in na zemljišču, ki je v lasti občine. Zasebnikom so najemniki vrtov plačevali najemnino po 0,80 evra za površinski meter. Občina kar nekaj desetletij ni obračunavala najemnine. Ta sredstva bi lahko uporabili kot pomoč za ureditev površin na drugi lokaciji. Vrtički so bili dobro obdelani, z nekaj izjemami in ni bilo nobenih »svinjarij«, kot navajate v članku, da se pojavljajo na vrtovih. Ljudje si želijo pridelati nekaj zelenjave in biti malo na svežem zraku – še posebej, ker večina živi v blokih.

Želji po novih površinah za vrtičke je prisluhnil lastnik zemljišča nasproti Tuša. Vsak od najemnikov vrtička ima splošno pogodbo o najemu. V pogodbi so pogoji najema in tudi cena 0,50 evra za površinski meter. Nedaleč od te površine, kakih dvajset metrov, so že leta vrtički. Najemniki plačujejo 0,25 evra za površinski meter in očitno ti vrtički nikogar ne motijo. Površin, kjer so tako ali drugače urejeni vrtički, je kar nekaj. Dobro bi bilo, če bi občinska uprava in svetniki določili zemljišča, kjer bi lahko najeli vrtiček za gojenje zelenjave in rož. To bi pomenilo večjo kakovost življenja občanov.

Hvala, da je svetnik omenil problematiko, ni pa mu jasno, da na kmetijskem zemljišču raste tudi solata in zelišča, tudi da rastline potrebujejo vodo za svojo rast, to pa mora vrtičkar, tudi kmet, pripeljati na površino v sodu ali cisterni. To vendar ni »svinjarija« – ali pa je mislil, da je svinjarija, ker je Kranj ena redkih občin, ki nima urejenih vrtičkov, ali je mislil na cene, ki jih plačujejo najemniki, ali na to, da v toliko letih ni bil glede na obljubo sprejet ustrezen prostorski akt.

Se večina Kranjčanov res zgraža nad tem, da nekateri ljudje želijo obdelovati vrt in si zagotoviti dobro zelenjavo, da iščejo možnost v okviru danosti?

Za objektivnost članka je treba slišati tudi najemnike zemljišča za vrtičke.

Prosimo uredništvo Gorenjskega glasa, da problematiko vrtičkov pri Tušu povzame celovito, ne samo enostransko. Dajte glas tu­di najemnikom vrtičkov. Tudi najemniki si želimo, da bi bila površina urejena tako, kot je veliko dobrih rešitev v sosednjih občinah (npr. pod Šmarno goro).

Najemniki vrtičkov pri Tušu

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?