Jelko Kacin je pohvalil delo in organiziranost cepilnega mesta v kranjski vojašnici. / Foto: Gorazd Kavčič

Zakorakali smo v novi val epidemije

Višje na prednostni lestvici posodobljene nacionalne strategije cepljenja so uvrščeni starejši od šestdeset let. Cilj je v državi precepiti sedemdeset odstotkov prebivalstva do konca junija. Omejitev gibanja v nočnem času po novem velja med 22. in 5. uro. Vse bolnišnice so znova covidne bolnišnice.

Ljubljana – Minister za zdravje Janez Poklukar je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da smo krepko zakorakali v tretji val epidemije. V sredo je bilo na koronavirus s PCR-testi pozitivnih 1164 oseb, kar je dobrih 50 več kot pred tednom dni. Več je sprejemov v bolnišnice. V sredo je bolnišnično oskrbo potreboval 501 covidni bolnik, od tega 106 v intenzivni negi. Vse bolnišnice so zaradi slabšanja razmer znova covidne bolnišnice. Kot je pojasnil minister, v deležu zdravljenih bolnikov v intenzivni negi opažajo nekoliko več mlajših pacientov in več zbolelih z angleškim sevom.

Minister je pojasnil, da se Slovenija po hitrosti cepljenja uvršča v zgornji del sredine držav EU. Odstotek cepljenih glede na delež prebivalcev se po statističnih regijah giblje med 12 in 17 odstotki; največji je delež v goriški regiji, najslabši v primorsko-notranjski, v gorenjski regiji je 13-odstoten. Poklukar je že napovedal večjo uravnoteženost cepljenja po regijah.

Stari nad šestdeset let uvrščeni višje

Proti covidu-19 so že cepili skupine nad 80 let in zdravstvene delavce ter sodelavce, smo na poti, da precepijo tudi skupino nad 75 let. Cepijo tudi že zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Vse bolj jasno pa je, kot je poudaril zdravstveni minister, da je treba ob nastopu tretjega vala epidemije in pojavu različnih sevov virusa čim hitreje precepiti starejše od šestdeset let, zato je prišlo do spremembe v nacionalni strategiji cepljenja, ki stopi v veljavo prvega aprila. Prednost bodo še vedno imeli stari nad 70 let, posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost, tisti diplomati in drugi uslužbenci ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, tuji diplomatski predstavniki v Sloveniji, pripadniki Slovenske vojske na mirovnih misijah in po novem udeleženci olimpijskih iger. Takoj za njimi že pridejo na vrsto starejši od 60 let in preostali kronični bolniki, stari od 18 do 64 let.

Zatem strategija sledi že znanemu vrstnemu redu cepljenja ostalih kategorij. V dopolnjeni verziji je natančneje določen še nabor podatkov o osebah, ki so vpisane v sezname cepljenih.

Cepivo AstraZenece brez starostne omejitve

Pri cepljenju s cepivom AstraZenece ni več starostne omejitve. V dopolnjeno strategijo cepljenja so dodali cepivo Janssen, pri katerem je potreben samo en odmerek. Prvo pošiljko pričakujemo v drugi polovici aprila. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je povedal, da naj bi do konca junija prejeli več kot 250 tisoč odmerkov cepiva Janssen.

Po Kacinovih besedah je cilj v državi precepiti sedemdeset odstotkov prebivalstva, kar naj bi ob zadostni dobavi cepiva dosegli do konca junija.

Težava pa je, da v tem trenutku še vedno nimamo rednih dobav cepiva AstraZenece. Na nivoju EU si prizadevajo, da bi deset milijonov odmerkov, ki so pri Pfizerju rezervirani za zadnjo četrtino leta, lahko aktivirali že v drugem četrtletju in ga pravično razdelili. »To Sloveniji prinaša med 35 in 45 tisoč dodatnih odmerkov v tem času, da lahko primanjkljaj AastraZenece nadoknadimo,« je pojasnil Kacin.

Daljši dan, krajša nočna omejitev gibanja

Obalno-kraška, goriška in koroška statistična regija so po novem obarvane v rdeče. Prehajanje med temi in drugimi regijami je prepovedano razen za izjeme, kot je prihod na delo, tranzit, nega družinskih članov ... Prehajanje je dovoljeno tudi z negativnim izvidom PCR-testa ali hitrega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali z dokazilom o cepljenju (od prejema drugega odmerka pa je minilo več dni, odvisno od vrste cepiva).

Nočna omejitev gibanja je po novem med 22. in 5. uro. Vstop v državo pa je mogoč samo z dokazilom o cepljenju, potrdilom zdravnika o prebolelem covidu-19, z negativnim izvidom PCR-testa, ki ne sem biti starejši od 48 ur. Med redkimi izjemami so dnevni delovni migranti, ki imajo lahko sedemdnevni negativni rezultat hitrega testa.

Dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne potrebujejo več sedemdnevnega negativnega testa. Vse naštete spremembe se uveljavljajo z današnjim dnem.

Šolanje enako kot doslej

Vlada je podaljšala veljavnost ukrepov v odlokih, izdanih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Sprememb pri šolanju ni. V vseh regijah je dovoljeno druženje, prireditve, shodi – do deset ljudi.

Do 31. decembra se podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so oziroma bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do 16. aprila 2021.

Obiskali novo cepilno točko v Kranju

Jelko Kacin je ob sredinem obisku nove cepilne točke v kranjski vojašnici pohvalil način organizacije cepljenja in sodelovanje Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, Mestne občine Kranj in Slovenske vojske.

Vodja zdravstvene nege v ZD Kranj Jože Prestor je tiste, ki pridejo na cepljenje, pozval, da se držijo preventivnih ukrepov (maska, razdalja ...). Da se odzovejo na minuto natančno, tako kot so bili poklicani. Prav tako je pozval prijavljene na cepljenje, naj spremljajo njihova obvestila na svojih mobilnih napravah in po e-pošti. »Pri vabilu na cepljenje pošljemo številko kartice zdravstvenega zavarovanja, ki je edini identifikator v vabilu. Dobro je, da to poiščete, da prave osebe pridejo na pravo mesto pravočasno,« je pojasnil Prestor.

Problem so zasebna druženja

Kranjska epidemiologinja in mikrobiologinja doc. dr. Irena Grmek Košnik je ocenila trenutno epidemiološko stanje na Gorenjskem: »Prej smo bili na tretjem mestu med statističnimi regijami po sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb na sto tisoč prebivalcev, zdaj smo na osmem mestu.« Vsak teden v kranjskem laboratoriju NIJZ spremljajo tudi različice virusa. V zadnjem tednu je bila kar dobra tretjina presejanih testov pozitivna na angleški sev.

Glede najpogostejših lokacij prenosa okužb je epidemiologinja na prvo mesto postavila zasebna druženja.

Epidemiološke razmere

V državi so v torek potrdili 1288 novih okužb s koronavirusom, kar je največ po 9. februarju. Kljub temu da se je na Gorenjskem nekoliko znižala sedemdnevna incidenca okužb, pa virus vztraja. V torek so izstopale občine Kamnik (25 novih okužb), Kranj (24), Jesenice (19). V sredo so izstopale občine Kranj (23 novih okužb), Jesenice (19), Radovljica (13) in Kranjska Gora (12).

Dodatna zaostritev ukrepov v državi?

Ministrstvo za zdravje je na osnovi stališča posvetovalne skupine oblikovalo dodatne predloge za zaustavljanje tretjega vala epidemije. Premier Janez Janša je na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem predlaga, da se srečanje z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin opravi čim prej. Kot poudarja premier, mora vlada glede na skrb vzbujajoče hitro naraščanje okužb in obolelih obravnavati in sprejeti ukrepe najkasneje do konca tega tedna. Pred nami so tudi velikonočni prazniki ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.