Mali kristalni globus

Svetovno prvenstvo v biatlonu je za nami. Odlična organizacija, pravljična, v belo oblečena Pokljuka, idealno vreme in tudi naši športniki so nas navduševali vse dni prvenstva. Da pa je IBU (mednarodna biatlonska zveza) dodelila naši državi svetovno prvenstvo v času, ko biatlon postaja vse bolj popularen in komercialno zanimiv, so najbolj zaslužni tekmovalci in njihovi trenerji, ki so naš biatlon pripeljali na svetovni nivo. Zato sem pogrešal, da bi mediji vsaj kakšen članek ob tem dogodku posvetili tudi nekdanjim tekmovalcem in trenerjem.

Poleg Jakova Faka, nosilca olimpijske kolajne, ki je izjemen človek in vrhunski športnik, ki meša štrene Skandinavcem, bi mediji lahko omenili še koga od tekmovalcev ali trenerjev. Tudi Teja Gregorin je dobila olimpijsko kolajno. Na začetku vzpona biatlona pri nas pa je po mojem mnenju prelomni dogodek mali kristalni globus Andreje Grašič, por. Koblar, ki ga je dobila v sezoni 1995/96. Ana Marija Lampič je po medalji na prvenstvu in malem kristalnem globusu dejala: »Mali kristalni globus mi več pomeni kot medalja s svetovnega prvenstva. Zanj se moraš boriti celo sezono in imeti dobre rezultate. Na svetovnem prvenstvu pa je vse odvisno od enega dne ...«

Več kot tri desetletja sem bil zdravnik vrhunskih športnikov. Spremljal sem jih tudi na svetovnih prvenstvih in olimpijadah. Z njimi sem doživljal veselje ob uspehih, srečo v trenutkih, ko je zadonela slovenska himna ali zaplapolala slovenska zastava, razočaranje ob porazih. Spoznal sem, da so športniki, ki posegajo po svetovnih kolajnah, izjemne osebnosti. Ko so njihovi vrstniki žurirali, se zabavali, posedali pred televizorji in v kavarnah, so oni trdo trenirali v mrazu, dežju, snegu, vročini. Veliko stvarem so se morali odpovedati; pa velikokrat tudi njihovi starši. Tudi trenerji, ki jim je uspelo iz njih narediti vrhunske športnike, so bili odlični strokovnjaki, ki jim je vzgoja športnika pomenila več kot samo službo.

Prof. dr. Andrej Capuder, ki je bil veleposlanik v Franciji v času olimpijade v Lillehammerju, je dejal, da so Parižani šele takrat spoznali Slovenijo, ko so naši smučarji prinesli domov tri olimpijske kolajne.

Zato menim, da je prav, da se ob dogodkih, kot je svetovno prvenstvo doma, spomnimo tudi nekdanjih vrhunskih športnikov in se jim zahvalimo, da so svetu »povedali«, da smo majhen, sposoben, delaven narod v srcu Evrope, ki tekmuje na športnem področju z največjimi in najbogatejšimi narodi na svetu. Za razliko od nekaterih politikov in »akademikov«, ki nas, našo državo klevetajo in ponižujejo v Evropi in svetu.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?