Cepljenje proti covidu-19 je za zaposlene OŠ Preska potekalo v sredo v Zdravstvenem domu Medvode. V kolektivu šole je 85 pedagoških delavcev in drugih zaposlenih, za cepljenje se jih je odločilo 36. Bolezen jih je prebolelo 12, ti se niso cepili. / Foto: Gorazd Kavčič

Epidemija je podaljšana

Danes je eno leto, kar je bila v Sloveniji prvič razglašena epidemija covida-19. V drugem valu epidemije smo od 19. oktobra, vlada jo je v sredo podaljšala še za trideset dni. Večina sedanjih ukrepov bo veljala tudi v prihodnjem tednu, v celoti pa se s ponedeljkom sprošča dejavnost gradbeništva.

Ljubljana – Vlada je epidemijo covida-19 podaljšala še za trideset dni, ker vse regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva njeno razglasitev. Podaljšanje epidemije začne veljati z 18. marcem.

Vlada je še za teden dni podaljšala večino veljavnih ukrepov (z že znanimi izjemami), med drugim na področju vzgoje in izobraževanja ter omejitve gibanja in prepovedi zbiranja ljudi. Strokovna skupina na ministrstvu za zdravje ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za spremembo t. i. epidemiološke ure z 21. na 22. uro, zato ta ostaja v veljavi med 21. in 6. uro. Strokovnjaki so menili, da je epidemija še vedno v takem obsegu, da bodo o skrajšanju epidemiološke ure odločali v naslednjih 14 dneh. Prav tako strokovna skupina ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje pri prehajanju meje, izvzamejo iz tega.

Dodatno pa se v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. Ta izjema se začne uporabljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene. Gostinske terase v posavski in jugovzhodni statistični regiji ostajajo odprte.

Nekaj novosti je v upravnih postopkih. Vlaganje vlog bo mogoče tudi brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omejena pa bo možnost pisnih in ustnih vlog neposredno pri organu, ki bo lahko tudi izključil javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj. Dopusti se vročanje na navadni e-naslov, dopusti se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe ... Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in velja do konca epidemije, vendar najdlje tri mesece.

Karantena na domu in nadzor nad izvajanjem

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih. Kot so pojasnili, pojav novih različic virusa zahteva dosledno upoštevanje navodil, da osebe, ki so bile v stiku z okuženim ali prihajajo z ogroženih območij, ostanejo v karanteni na domu in da omejijo tudi stike s člani skupnega gospodinjstva. Predlog novele zakona ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu s strani zdravstvenega inšpektorja. Globe za kršitev znašajo od štiristo do štiri tisoč evrov. Predlog novele zakona gre še v obravnavo v državni zbor.

Gorenjska in cepljenje

Ta teden na nivoju Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) na cepilnih mestih cepijo starejše od 75 let s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, medtem ko s cepivom AstraZenece cepijo posebej ranljive kronične bolnike v starosti od 16 in 64 in zaposlene v vzgoji in izobraževanju, je povedal direktor OZG Aleksander Stepanović. V prihodnjem tednu pričakujejo več odmerkov cepiva AstraZenece, da bodo lahko pocepili obe omenjeni skupini.

Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

V nekaj vrtcih in šolah smo ravnatelje povprašali, kakšen je interes za cepljenje med zaposlenimi. Na OŠ Bistrica pri Tržiču skupaj s podružnično šolo Kovor se je za cepljenje odločilo sedemdeset odstotkov zaposlenih, od tega jih je 25 odstotkov že prebolelo covid-19 in bodo cepljenje odložili na primernejši čas. Cepljenje bo za zavod izvedel Zdravstveni dom (ZD) Tržič, predvidoma konec tega tedna.

Na Gimnaziji Škofja Loka se je za cepljenje odločilo 67 odstotkov zaposlenih. Po podatkih ravnatelja Jožeta Bogataja je en zaposleni prebolel covid-19. Prvo cepljenje bo potekalo danes v telovadnici OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, prednost bodo imeli starejši od petdeset let, drugi bodo cepljeni še v prihodnjem tednu, je povedal direktor ZD Škofja Loka Aleksander Stepanović. Enako velja še za vse druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju na območju občine Škofja Loka. V Vrtcu Škofja Loka se je za cepljenje odločilo 26 odstotkov zaposlenih, 26,5 odstotka jih je bolezen prebolelo.

Na OŠ Stražišče se je od 129 zaposlenih na cepljenje prijavilo 59 učiteljev, trideset pa jih je covid-19 prebolelo. Cepljenje načrtujejo za danes, izvedlo ga bo osebje ZD Kranj v avli MO Kranj. Na isti lokaciji bodo danes cepljeni tudi zaposleni v Kranjskih vrtcih. Za cepljenje se je odločilo malo manj kot 21 odstotkov zaposlenih, približno toliko naj bi jih tudi prebolelo bolezen.

Na OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora (skupaj z vrtcem) je interes za cepljenje izrazilo štirideset odstotkov zaposlenih.

Epidemiološki podatki

Na nivoju države smo še vedno v oranžni fazi, sedemdnevno povprečje okužb je bilo po včerajšnjih podatkih NIJZ 705, kar je manj kot dan prej (728). »Krivulja se nam še ni obrnila navzdol, čeprav imamo v zadnjih dneh nekaj boljše rezultate,« je povedal direktor NIJZ Milan Krek, ki je opozoril na trend naraščanja okužb v starosti od 5 do 14 let.

Hospitaliziranih je bilo včeraj 453 covidnih bolnikov, kar je spodbudnejši podatek. V intenzivni negi se je zdravilo devetdeset bolnikov. Umrlo je do zdaj žal že več kot 4100 covidnih bolnikov.

Doslej so v državi odkrili 238 primerov angleške različice koronavirusa, deset primerov južnoafriške različice, en primer brazilske in 16 primerov nigerijske različice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/23

sreda

13/18

četrtek

4/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

GLEDALIŠČE / Tržič, 30. september 2021

Gola

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2021

Ročna dela gorenjskih upokojencev in koncert

PREDAVANJA / Tržič, 30. september 2021

Grčija

IZLETI / Naklo, 30. september 2021

S kolesi v Rovte

GLEDALIŠČE / Tržič, 1. oktober 2021

Gola

 

 
 

 

 
 
 

Šport je vedno združeval / 21:46, 28. september

G, Gorazd KAVČIČ, upam da za prvo fotografijo dobite nagrado.

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 19:36, 28. september

Wojc - cepljen nisi zaščiten, nisi imun in čist lahko prenašaš virus. Res si naiven. Kaj boš pa čoftal ljudem, ki imajo po cepljenju trajne...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 17:34, 28. september

Anticepilca bi moralo doleteti nekaj hudega, kajti z argumenti in razumom pri njem ne gre.

Opozorili na okoljske probleme / 17:29, 28. september

Tudi pri Greti Thunberg se je začelo, kot špricanje pouka, pa so njeni starši ugotovili, da le to, lahko zapakirajo, kot "boj za podnebno pr...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 15:42, 28. september

In kje so še vsi tisti, ki zadnjih par let niso bili pri zdravniku. NE grejo, ker jim nič ni. NE gredo delat gužve tako preobremenjenim v z...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 14:59, 28. september

Očitno štejejo vse po 3x .... pa mrtve 92-letnike prištevajo.... pa cepljeni obolevajo - očitno, pa vsak dan med par 1000 ljudi iščejo pozit...

Opozorili na okoljske probleme / 13:54, 28. september

Tamara in somišljeniki, to kar počnete je zguba časa, to menda veste.. No, ste pa aktivisti, tudi to nekaj velja..