Mario Pejčić mora zaradi treh ropov opraviti 1440 ur dela v splošno korist, sicer bo šel za dve leti v zapor. / Foto: Simon Šubic

Priznal, da je oropal tri banke, a v zapor ne bo šel

Ljubljančan Mario Pejčić je priznal, da je oropal tri bančne poslovalnice. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde so mu izrekli zaporno kazen, ki pa jo bo odslužil z družbenokoristnim delom.

Kranj – Prejšnji mesec se je na kranjskem okrožnem sodišču po skoraj dveh letih končalo sojenje Ljubljančanu Mariu Pejčiću, ki je bil obtožen treh bančnih ropov v začetku leta 2017. Obtoženi, ki je dolgo priznaval le en rop, vpletenost v druga dva pa vztrajno zanikal, se je zdaj premislil in s kranjskim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde za vse tri očitane rope. In čeprav rop sodi med težja kazniva dejanja, saj ga storilci izvedejo z uporabo sile ali grožnje z neposrednim napadom na življenje ali telo, in se kaznuje z zaporom od enega do desetih let, nenadoma skesani Pejčić ne bo šel v zapor. Sodnica Andrijana Ahačič mu je na predlog okrožne državne tožilke Sabine Perko sicer izrekla enotno kazen dve leti zapora, ki pa ga ne bo videl, če bo v osemnajstih mesecih od izvršljivosti sodbe opravil 1440 ur dela v splošno korist.

Pejčić je bil obtožen storitve treh ropov. Rop poslovalnice Deželne banke v Cerkljah 13. marca 2017 je pod težo trdnih dokazov takoj priznal. Med drugim so avto, s katerim se je pripeljal v Cerklje, posnele varnostne kamere. Gorenjski kriminalisti so ga pridržali že naslednji dan. Kasneje so Ljubljančana povezali še z dvema ropoma v Ljubljani, ki pa ju je dolgo časa zanikal. Dne 29. januarja letos pa je s kranjskim tožilstvom sklenil sporazum, s katerim je priznal tudi, da je 6. januarja 2017 oropal poslovalnico SKB v Zalogu in 2. februarja istega leta še poslovalnico Unicredit banke v Šiški. Z njimi si je pridobil 23.410 evrov protipravne premoženjske koristi.

Tožilka Perkova je na februarski glavni obravnavi pojasnila, da je Pejčić predložil precej dokazil, ki so odločilno pripomogla, da se je tožilstvo konec januarja sploh odločilo za sklenitev sporazuma z obtoženim. Med drugim je predložil sporazum s svojo partnerko, nekdanje Playboyevo dekle in danes vplivnico Anjo Jenko o vzgoji in varstvu njunega še ne štiriletnega sina ter Anjino izjavo, da Mario dejansko preživlja njo in otroka. Zanimivo: na vprašanje sodnice, ali je Jenkova še njegova partnerka, je Pejčić odgovoril pritrdilno, medtem ko je Anja Jenko na začetku januarja za slovenske medije zatrjevala, da se je z njim razšla. Obtoženi je tožilstvu predložil tudi dokazila, da je oropanim bankam poravnal povzročeno škodo in da ima redno zaposlitev v podjetju Majbert Pharm, ki je slovenski javnosti poznano po tem, da državi in zdravstvenim ustanovam dobavlja hitre teste za prisotnost koronavirusa. Pri tem projektu je sicer sodeloval tudi Janko Jenko, oče Anje Jenko.

Pejčićev zagovornik Dejan Marković je v zaključni besedi poudaril, da Pejčić zdaj živi normalno urejeno življenje, s sklenitvijo sporazuma o priznanju krivde pa da je pokazal veliko mero samokritičnosti do očitanih kaznivih dejanj, bankam je poravnal tudi vso škodo. Odvetnik je tako ocenil, da bo kazenska sankcija, ki se bo namesto z zaporom izvršila s 1440 urami družbenokoristnega dela, »nedvomno vzgojno vplivala na obdolženca, da v prihodnje tovrstnih kaznivih dejanj ne bo izvrševal, in bo tako ta kazenska sankcija tudi dosegla svoj namen«.

Sodnica Andrijana Ahačič, ki je sporazum o priznanju krivde sprejela, je po izreku sankcije obtoženega opozorila, da se kazen dveletnega zapora lahko še vedno izvrši, če se bo izogibal odrejenemu delu v splošno korist. Sklenila je tudi, da mora Pejčić poravnati stroške sodnega procesa in sodno takso.

Po koncu sojenja smo od Maria Pejčića ali njegovega odvetnika skušali izvedeti, zakaj se je premislil in priznal vse tri očitane rope, a na naša vprašanja nista hotela odgovarjati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.