Mario Pejčić mora zaradi treh ropov opraviti 1440 ur dela v splošno korist, sicer bo šel za dve leti v zapor. / Foto: Simon Šubic

Priznal, da je oropal tri banke, a v zapor ne bo šel

Ljubljančan Mario Pejčić je priznal, da je oropal tri bančne poslovalnice. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde so mu izrekli zaporno kazen, ki pa jo bo odslužil z družbenokoristnim delom.

Kranj – Prejšnji mesec se je na kranjskem okrožnem sodišču po skoraj dveh letih končalo sojenje Ljubljančanu Mariu Pejčiću, ki je bil obtožen treh bančnih ropov v začetku leta 2017. Obtoženi, ki je dolgo priznaval le en rop, vpletenost v druga dva pa vztrajno zanikal, se je zdaj premislil in s kranjskim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde za vse tri očitane rope. In čeprav rop sodi med težja kazniva dejanja, saj ga storilci izvedejo z uporabo sile ali grožnje z neposrednim napadom na življenje ali telo, in se kaznuje z zaporom od enega do desetih let, nenadoma skesani Pejčić ne bo šel v zapor. Sodnica Andrijana Ahačič mu je na predlog okrožne državne tožilke Sabine Perko sicer izrekla enotno kazen dve leti zapora, ki pa ga ne bo videl, če bo v osemnajstih mesecih od izvršljivosti sodbe opravil 1440 ur dela v splošno korist.

Pejčić je bil obtožen storitve treh ropov. Rop poslovalnice Deželne banke v Cerkljah 13. marca 2017 je pod težo trdnih dokazov takoj priznal. Med drugim so avto, s katerim se je pripeljal v Cerklje, posnele varnostne kamere. Gorenjski kriminalisti so ga pridržali že naslednji dan. Kasneje so Ljubljančana povezali še z dvema ropoma v Ljubljani, ki pa ju je dolgo časa zanikal. Dne 29. januarja letos pa je s kranjskim tožilstvom sklenil sporazum, s katerim je priznal tudi, da je 6. januarja 2017 oropal poslovalnico SKB v Zalogu in 2. februarja istega leta še poslovalnico Unicredit banke v Šiški. Z njimi si je pridobil 23.410 evrov protipravne premoženjske koristi.

Tožilka Perkova je na februarski glavni obravnavi pojasnila, da je Pejčić predložil precej dokazil, ki so odločilno pripomogla, da se je tožilstvo konec januarja sploh odločilo za sklenitev sporazuma z obtoženim. Med drugim je predložil sporazum s svojo partnerko, nekdanje Playboyevo dekle in danes vplivnico Anjo Jenko o vzgoji in varstvu njunega še ne štiriletnega sina ter Anjino izjavo, da Mario dejansko preživlja njo in otroka. Zanimivo: na vprašanje sodnice, ali je Jenkova še njegova partnerka, je Pejčić odgovoril pritrdilno, medtem ko je Anja Jenko na začetku januarja za slovenske medije zatrjevala, da se je z njim razšla. Obtoženi je tožilstvu predložil tudi dokazila, da je oropanim bankam poravnal povzročeno škodo in da ima redno zaposlitev v podjetju Majbert Pharm, ki je slovenski javnosti poznano po tem, da državi in zdravstvenim ustanovam dobavlja hitre teste za prisotnost koronavirusa. Pri tem projektu je sicer sodeloval tudi Janko Jenko, oče Anje Jenko.

Pejčićev zagovornik Dejan Marković je v zaključni besedi poudaril, da Pejčić zdaj živi normalno urejeno življenje, s sklenitvijo sporazuma o priznanju krivde pa da je pokazal veliko mero samokritičnosti do očitanih kaznivih dejanj, bankam je poravnal tudi vso škodo. Odvetnik je tako ocenil, da bo kazenska sankcija, ki se bo namesto z zaporom izvršila s 1440 urami družbenokoristnega dela, »nedvomno vzgojno vplivala na obdolženca, da v prihodnje tovrstnih kaznivih dejanj ne bo izvrševal, in bo tako ta kazenska sankcija tudi dosegla svoj namen«.

Sodnica Andrijana Ahačič, ki je sporazum o priznanju krivde sprejela, je po izreku sankcije obtoženega opozorila, da se kazen dveletnega zapora lahko še vedno izvrši, če se bo izogibal odrejenemu delu v splošno korist. Sklenila je tudi, da mora Pejčić poravnati stroške sodnega procesa in sodno takso.

Po koncu sojenja smo od Maria Pejčića ali njegovega odvetnika skušali izvedeti, zakaj se je premislil in priznal vse tri očitane rope, a na naša vprašanja nista hotela odgovarjati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/19

sreda

4/22

četrtek

4/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Kranj, 22. september 2021

Iskrive karte iskrivih podob

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. september 2021

Zapredenost Katje Bogataj

IZLETI / Šenčur, 23. september 2021

Panoramska pot Čemšenik

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2021

Ogled rojstne hiše Ignacija Borštnika

IZLETI / Naklo, 23. september 2021

S kolesom do Medvod

IZLETI / Cerklje, 23. september 2021

Pohod po Martinovi poti

ŠPORT / Tržič, 23. september 2021

Vpis v alpinistično šolo

 

 
 

 

 
 
 

V državni upravi pogoj PC / 17:07, 22. september

'Vlada je dvignila starostno mejo.....' bla bla... Pa kaj se ima za vmešavat vlada - ONI samo računajo, kdaj kako bodo potegnili svoje pr...

Odprtje kolesarske steze in izlet / 08:10, 22. september

Upam, da ni zaključek gradnje. Morajo namreč še potegniti nekaj metrov asfalta in položiti par kvadratov tlakovcev. Upan, da jim uspe do zime.

V državni upravi pogoj PC / 09:57, 21. september

Po novem tudi delavci, ki delajo od doma potreben PC ! Tole že rahlo shizofreno... A če ne izpolnjuje pol sam sebe kaznuje al kako??

Včeraj potrdili 291 okužb z novim koronavirusom / 09:46, 21. september

In ja, da so politiki t.i. levega pola tiho pomeni, da tudi oni računajo na velik kos kolača, tudi zdravstvenega !!

Natakarjem pomagata robotka / 09:01, 21. september

Mata PCT ?

Včeraj potrdili 291 okužb z novim koronavirusom / 08:55, 21. september

Mitja Okorn režiser svetovnega slovesa ?!! :))))Bo mogoče naslednji njegov projekt kako se raz*ukava javni zdravstveni sistem? Da je čaka...

Za vse v vrtcih ni prostora / 08:06, 21. september

Ko Župan in občinska uprava ne vesta kaj je njihova naloga.