Šole bodo s prihodnjim tednom odprte za vse osnovnošolce in dijake. / Foto: Gorazd Kavčič

Vsi dijaki se vračajo v razrede

V šolske klopi bodo v ponedeljek sedli tudi dijaki prvih treh letnikov, v razredih se bodo tedensko izmenjevali. Zdravstveni minister je predstavil dopolnjeno Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Drugi že znani ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 se podaljšujejo za teden dni.

Ljubljana – Leto dni je bilo včeraj, kar smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z virusom SARS-CoV-2. Za nami je izredno težko leto, epidemija še vztraja. Aktivnih primerov okužb je v državi slabih 11 tisoč. Spodbudnejši podatki v zadnjem času prihajajo iz bolnišnic, kjer se število hospitaliziranih znižuje, včeraj jih je bilo v oskrbi 511. Zmanjšanje umrljivosti in razbremenitev zdravstvenega sistema glede covidnih bolnikov sta po besedah ministra Janeza Poklukarja med osnovnimi cilji, ki jim sledi dopolnjena Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19. Da pa bomo znova lahko bistveno lažje zaživeli na vseh ključnih družbenih segmentih, ki so zaradi koronarazmer omejeni, je treba doseči vsaj 60-odstotno precepljenost.

Šole bodo s ponedeljkom odprte za vse osnovnošolce, dijake zaključnih letnikov in znova tudi za dijake prvih treh letnikov. Pouk za dijake bo potekal po modelu C: en teden bo prisotna polovica dijakov oziroma oddelkov, za drugo polovico bo pouk potekal na daljavo. Potem se bodo zamenjali. Zaščitne maske bodo ves čas obvezne tako za učitelje kot za dijake in učence od šestega razreda dalje. Mlajši učenci (do vključno petega razreda) bodo lahko brez maske le v svojem matičnem oddelku. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju bodo prednostno cepljeni, v prihodnjem tednu najprej starejši od petdeset let, je napovedala šolska ministrica Simona Kustec. V vrtcih in šolah ostajajo obvezna tedenska testiranja zaposlenih, opredeljeno je tudi, kdaj jim testiranja ni treba opraviti. Še naprej velja začasna prepoved zbiranja z nekaterimi izjemami na fakultetah, v študentskih domovih, višjih strokovnih šolah in glasbenih šolah.

Do 12. marca se podaljšujejo (z vključenimi že znanimi izjemami) ukrepi iz drugih vladnih odlokov za zajezitev epidemije. To so prepovedi gibanja in zbiranja, ponujanja in prodajanja blaga in storitev ter prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev pa tudi omejitve kolektivnega uresničevanja verske svobode, izvajanja športnih programov, omejitve javnega prevoza ter omejitve na področju prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter način izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. Obvezna ostaja namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Zaostritev na meji, v dveh regijah se bodo odprle gostinske terase

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da s ponedeljkom zaradi preprečevanja vnosa novih različic koronavirusa znova uvajajo mejne kontrolne točke. V naši bližini bosta 24 ur na dan odprta prehoda Karavanke in Ljubelj. Za prehajanje obmejnega prebivalstva bodo nekateri mejni prehodi odprti le ob določenih urah, npr. Rateče. Če ob prehodu državne meje potniki nimajo negativnega izvida testa (velja sedem dni), niso bili cepljeni ali niso preboleli covida-19, bodo napoteni v karanteno, ki jo je možno zaključiti po petem dnevu z negativnim izvidom.

S ponedeljkom bo v jugovzhodni in posavski regiji, ki sta edini na semaforju sproščanja vladnih ukrepov obarvani že v rumeno, dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih obratov. To bo enotedensko testno obdobje, je opozoril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, ki bo pokazalo, ali se ta model lahko uvede tudi drugje. Terase gostinskih obratov bodo v teh dveh regijah odprte med 6. in 19. uro, za obratovanje je še nekaj pogojev, kot so medosebna razdalja, strežba samo za mizami ...

Strategija cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je v torek predstavil dopolnjeno Nacionalno strategijo za cepljenje proti covidu-19, naknadno so jo popravili in dali prednost zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Sicer pa strategija določa, da prioritetne skupine za cepljenje ostajajo starejši od 80, nato 75 in 70 let. Sledi skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost. Za njimi bodo na vrsti diplomati in uslužbenci ministrstev, ki zaradi predsedovanja EU potujejo v tujino, ter pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini. Sledile bodo osebe, starejše od 65 let, zatem tudi poslanci državnega zbora, državni svetniki, vlada, predstavniki ustavnega sodišča. V naslednji skupini bodo kronični bolniki od 18. do 64. leta, za njimi starostna skupina nad 60 let, zaposleni v kritični infrastrukturi in nazadnje preostali prebivalci. V strategiji je določenih 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah, en cepilni center ima tudi vojska.

Marca predvidoma 246 tisoč odmerkov cepiva

V marcu bo k nam prispelo 99.450 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, trideset tisoč odmerkov cepiva Moderne in predvidoma 117 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek je povedala, da so na nekaterih cepilnih mestih po državi že začeli cepljenje skupine nad 75 let. Največ precepljenih je bilo do konca februarja v goriški regiji (7,3 odstotka prebivalstva), v gorenjski regiji je ta odstotek 5,8.

Precepljenost na Loškem

Poglejmo konkretno na primeru Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka, kjer cepljenje izvajajo za občane občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki. Vodja zdravstvene nege v ZD Primož Režek je povedal, da so januarja in februarja cepili 1409 oseb, od tega jih je 433 prejelo oba odmerka cepiva. Z vsaj enim odmerkom so zdaj na Loškem cepljeni tisti zdravstveni delavci in večina starejših od osemdeset let, ki so se na cepljenje prijavili. Istočasno že poteka tudi cepljenje nepokretnih starejših oseb na domu. »Trenutno na prejem prvega odmerka cepiva čaka 1631 oseb, njihova povprečna starost je 61,5 leta,« je še pojasnil Režek.

Do včeraj 83 primerov angleške različice

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je včeraj povedala, da so v državi potrdili že 83 primerov angleške, sedem nigerijske (od tega eno v Kranju) in dva primera južnoafriške različice koronavirusa. Z angleško različico sta najbolj obremenjeni obalno-kraška regija, na koprskem območju ta predstavlja štiri odstotke, ter osrednjeslovenska regija.

In še o epidemiji ...

Od 4. marca lani je bilo potrjenih več kot 191 tisoč okužb. Prvi primer so zaznali, ko se je v Slovenijo iz Maroka vrnila skupina popotnikov. Epidemija je bila prvič razglašena 12. marca, prvi covidni bolnik je umrl 14. marca, bil je stanovalec metliškega doma za starejše občane. V bolnišnicah so doslej zdravili skoraj 14 tisoč covidnih bolnikov. Po podatkih Covid-19 Sledilnika jih je do včeraj umrlo 3878, samo v sredo štirje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?