Luka Janežič je izpustil skoraj celotno zimsko sezono. Kljub temu pravi, da je na evropsko dvoransko prvenstvo dobro pripravljen in da je optimističen. Kvalifikacije in polfinala teka na 400 m so danes, finale pa jutri. / Foto: Peter Kastelic, AZS

Zimski vrhunec za atlete

Med štirinajsterico slovenskih atletinj in atletov, ki so odpotovali na dvoransko evropsko prvenstvo, vrhunec letošnje zimske sezone, jih je pet z Gorenjskega.

Ljubljana – Včeraj se je s kvalifikacijami v Torunu na Poljskem začelo dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki, najpomembnejše tekmovanje v zimski sezoni, ki bo potekalo do nedelje. Tekmuje 14 slovenskih atletinj in atletov. Po dolgih letih si na tem tekmovanju znova želijo medalje. Zadnjikrat so jo osvojili leta 2009.

V vlogi favoritinje

»Vsako leto je ekipa večja, dajemo priložnost novim, mlajšim, perspektivnim atletom, obenem pa ne izpuščamo priložnosti za najboljše, že uveljavljene. To seveda vpliva na večje stroške zveze, ampak to je tudi naše delo. Zelo zaupam sposobnostim tekmovalcev. Naš slogan 'Gremo po kolajne' ni pritisk nanje, saj si uspehov atleti sami najbolj srčno želijo, ampak kaže na to, da naša atletika ni povprečna,« je povedal Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, ki je bil ob koncu lanskega leta ponovno izvoljen za štiriletni mandat. V vodstvu upajo, da bodo atleti na prvenstvu na Poljskem znova osvojili kakšno odličje. »Moje mnenje je, da se naša atletika dviguje in imamo nov rod, ki bo prav tak ali še boljši kot tisti pred 10 ali 15 leti. Osebno kot vodja stroke pričakujem tudi kakšno medaljo ali celo dve,« pa je dejal novi predsednik strokovnega sveta zveze Albert Šoba.

V ožjem krogu favoritinj za medaljo je Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass). Normo je izpolnila v tekih na 800, 1500 in 3000 m, odločila pa se je za nastop na najdaljši razdalji – z najboljšim časom med prijavljenimi tekmovalkami. Včeraj zvečer je imela kvalifikacije, razplet do zaključka naše redakcije še ni bil znan, danes zvečer je finale. »Prijavljena sem z najboljšim rezultatom, kar je zagotovo dober občutek. To še nič ne pomeni. Na tekmi moram pokazati največ, kar znam. Se je že veselim. Tokrat sem še bolj samozavestna, ker imam v tej sezoni dobre rezultate,« je pred prvenstvom razmišljala atletinja, ki živi v Kamniku.

Janežič optimističen

Z Gorenjskega bodo na prvenstvu tekmovali še Žirovka Neja Filipič (Mass, v troskoku), Vodičan Luka Janežič (Kladivar Celje), Lovro Mesec Košir (Mass) iz Mavčič, oba bosta tekla na 400 m, in Žan Rudolf (Mass) iz Hraš, ki bo nastopil v teku na 800 m. »Zadovoljen sem z letošnjimi rezultati. Mislim, da je še nekaj rezerve, in upam, da bom to lahko pokazal prav na Poljskem. Želim si v dvorani teči pod 47 sekund, kar bi mi verjetno prineslo nastop v polfinalu,« pravi debitant Lovro Mesec Košir. Luka Janežič je imel v pripravljalnem obdobju nekaj težav s poškodbo. »Letos grem na evropsko prvenstvo s povsem drugačnim izhodiščem kot običajno. Izpustil sem skoraj celotni del zimske sezone. Tekmoval sem samo na balkanskem prvenstvu, kjer mi je uspelo odteči normo. Vem, da sem dobro pripravljen, in sem optimističen.« Tudi Žan Rudolf je v zadnjem obdobju tekmoval nekoliko manj, saj se je bolj posvetil družini – prvič je postal očka. »Na državnem dvoranskem prvenstvu sem odtekel kar dober rezultat. Prav tako tudi na balkanskem prvenstvu. Pripravljen sem še dosti bolje, tako da mislim, da lahko dosežem dober rezultat. Izkušenj imam dovolj.«

Filipičeva norme sicer ni izpolnila, saj bi morala skočiti skoraj olimpijsko normo, kar je uspelo le nekaj dekletom. Evropska atletika je tudi njej zato dala zeleno luč za nastop. Borila se bo za finale. Želi si preskočiti štirinajst metrov. Sta pa normo dosegla Kamničan Jure Grkman (Kamnik, 400 m) in Agata Zupin z Brega pri Komendi (Velenje, 400 m), a ju na prvenstvu ne bo. »Grkman se je s trenerjem odločil, da gre takoj v priprave za poletno sezono, Zupinova pa si je poškodovala roko in je tudi to razlog, da se za nastop na Poljskem ni odločila,« je pojasnil Šoba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?