Predsednik zadružne zveze Borut Florjančič

Dobiček s konca verige na njen začetek

»Večina kmetijskih pridelkov je dosegla cenovno dno, zato je nujno, da se dobiček s konca prehranske verige uravnoteženo premakne na začetek,« je na posvetu zadružnikov dejal predsednik Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Minister Jože Podgoršek je dejal, da je slovensko kmetijstvo šibko pri povezovanju, sodelovanju in prehranskih verigah, pri tem pa je kot primer dobre povezanosti pohvalil mlečno verigo, ki je lani ob začetku koronakrize dosegla, da kmetijam ni bilo treba zlivati mleka v gnojnico.

Kranj – Zadružna zveza je pripravila regijski posvet zadružnikov ljubljanske, kamniško-zasavske, gorenjske, južno- in severnoprimorske ter notranjske regije, ki je zaradi epidemije koronavirusne bolezni potekal na daljavo, z uporabo spletne aplikacije. Zadružniki so se na posvetu seznanili z aktualnim delom ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pripravo strateškega načrta za izvajanje Skupne kmetijske politike Evropske unije (EU) v obdobju 2023–2027, konceptom masnih bilanc, novostmi pri delu agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, poslovanjem zadrug v predlanskem letu ter aktualnimi nalogami zadružne zveze.

Steber kmetijstva in kmetijske trgovine

»Zadruge predstavljajo glavni steber kmetijstva in kmetijske trgovine. Imamo sodobne, uspešne in močne zadruge, ki so kos različnim izzivom,« je dejal predsednik zadružne zveze Borut Florjančič in dodal, da zadruge odkupijo tri četrtine vsega mleka, več kot dve tretjini klavnega goveda in grozdja, več kot četrtino pšenice, krompirja in zelenjave ... Bil je tudi kritičen: »Letos smo v kmetijstvu pri večini pridelkov zaradi posledic epidemije covida-19 in iz drugih razlogov dosegli cenovno dno, zato je nujno, da se dobiček s konca prehranske verige uravnoteženo premakne na začetek. Medtem ko zadruge pri več kot šeststo milijonov evrov prometa ne ustvarijo več kot pol odstotka dobička, pa poznamo podjetja v živilski panogi, ki dosegajo deset odstotkov dobička ali še več«.

Evropska unija bo preverjala rezultate

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je povedal, da se bodo na ministrstvu z domačim kmetijstvom lahko »na polno« ukvarjali le še do polletja, potlej, ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, se bodo predvsem z evropskim. Dotlej bi radi spravili pod streho tudi nekatere zakonske spremembe. Z zakonom o kmetijstvu naj bi med drugim uzakonili masne bilance, z zakonom o kmetijskih zemljiščih bi pri nakupu kmetijskih zemljišč dali prednost lokalnemu kmetu, z zakonom o agrarnih skupnostih naj bi odpravili nekatere krivice, v pripravi so tudi spremembe zadružne zakonodaje. Minister je predstavil tudi dva nova evropska mehanizma – načrt za okrevanje in odpornost ter strateški načrt za izvajanje Skupne kmetijske politike EU, ki finančno podpirata cilje za prehod v zeleno, digitalno in odpornejšo družbo in gospodarstvo. S strateškim načrtom, ki je večinoma že pripravljen, želi Slovenija uveljaviti tudi pravičnejši sistem neposrednih plačil – tudi z uvedbo kapice in degresije, uvesti podpore za rejo krav dojilj, umakniti zgodovinske pravice pri plačilnih pravicah ... »Evropska unija bo v novi finančni perspektivi vsaki dve leti preverjala rezultate vloženega denarja, ne pa same porabe denarja,« je dejal minister Podgoršek in poudaril, da je Slovenija med boljšimi porabniki sredstev, a njen problem je v tem, da pri nekaterih ukrepih ne dosega rezultatov. Slovensko kmetijstvo bo v naslednjih dveh, treh letih dobilo za naložbe dodatnih 150 milijonov evrov, ob tem pa ministra skrbi, da za porabo tega denarja ne bo dovolj projektov.

Še strožji pogoji za neposredna plačila

Tanja Gorišek z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dejala, da bodo v naslednjem programskem obdobju pogoji za pridobitev neposrednih plačil zaradi okoljskih zahtev še strožji, več poudarka bo na kolektivnih naložbah, razmišljajo tudi o podpori za obnovo potencialov po naravnih ujmah in o plačilu za omejitve na naravovarstvenih območjih ... Matjaž Guček iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ugotavljal, da bo uvedba masnih bilanc omogočila lažji nadzor nad sledljivostjo porekla v celotni prehranski verigi, zmanjšala pa bo tudi možnosti morebitne potvorbe porekla.

Več Izbrane kakovosti v javne ustanove

V razpravi je bilo slišati različna mnenja in stališča. Aleš Dolenc (M-Sora Žiri) je predlagal, da bi pri javnem naročanju hrane morali vrtcem, šolam, domovom za starejše in drugim javnim ustanovam predpisati delež domačih pridelkov in izdelkov z oznako Izbrana kakovost Slovenija in da bi kmetijam na hribovskem območju morali bolj pomagati s spodbudami za prirejo mleka in mesa. Slavko Rabič (KGZ Sava Lesce) je opozoril, da se kolesarji vozijo vsevprek tudi po planinah in pašnikih. »Nismo proti turizmu, smo pa proti temu, da nekateri na našem 'dvorišču'« počnejo, kar se jim zljubi.« Janez Perdih (KGZ Sloga Kranj) je vprašal, kaj namerava storiti država, da bo povečala samooskrbo s hrano in spodbudila potrošnike k nakupovanju domače, slovenske hrane.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 42 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/11

sreda

-1/10

četrtek

-2/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...

Leta skupnega življenja / 03:15, 13. april

Vse čestitke.