V Kranju dela samo še šest, sedem taksistov, pravi njihov neformalni predstavnik Dejan Pajić. / Foto: Gorazd Kavčič

Obupali tudi mnogi taksisti

Zahtevne razmere za delo, ki jih pogojujejo epidemija covida-19 in posledično sprejeti omejevalni ukrepi, redčijo vrste tudi med taksisti.

Kranj – Taksistom je prejšnji teden uspelo z zahtevo, da je zanje testiranje obvezno enkrat tedensko, in ne na tri dni, kot je sprva določila vlada. Majhna zmaga pa ne spremeni dejstva, da so se taksisti podobno kot zaposleni v gostinstvu, turizmu in nasploh prevozništvu zaradi epidemije covida-19 znašli v nezavidljivi situaciji. »Glede na situacijo, ko so zaprti hoteli in drugo, kar je povezano s turisti, je padec prometa ogromen. Položaj taksistov zagotovo ni rožnat, nekaterim je promet padel tudi za več kot sedemdeset odstotkov. V Kranju je za nameček šel v stečaj še hotel Creina, zaprte so gostilne, bari, diskoteke, ni nočnih zabav. Zgodi se, da imajo manjši taksisti tudi samo po en ali dva prevoza na teden,« je opisal kranjski taksist Dejan Pajić, lastnik podjetja Taxi Dejan.

»V Taxiju Dejan se nam nastale razmere še ne poznajo toliko, ker imamo več ali manj pogodbene stranke, veliko vozimo po naročilu, generalno aviacijo, cargo, tako da se nekako še držimo nad vodo. A drugi kolegi, kolikor poznam njihovo situacijo, imajo hude težave. Če ne bi prejemali denarne pomoči od države, kolikor je pač je, bi te hude čase le redki uspešno prebrodili,« je povedal Pajić. »Pred dnevi smo sešteli, da je samo v zadnjega pol leta na ljubljanskem območju dejavnost zaprlo 37 taksistov. Tudi v Kranju nas je trenutno samo šest, sedem,« je dodal. Mestna občina Kranj je sicer še za lani izdala 15 dovoljenj taksi službam za prevzemanje potnikov na njenem območju. Kranjski taksisti si želijo, da bi jih občina za čas epidemije v celoti oprostila plačila občinske takse, kot so to storili v številnih drugih občinah, a za zdaj se jim je uspelo dogovoriti le za njeno znižanje.

Pri izvajanju taksi prevozov se upoštevajo vsi znani zaščitni ukrepi – od razkuževanja rok in vozil do obvezne nošnje zaščitnih mask, je razložil Pajić. »S tem nimamo težav, tudi stranke, kolikor jih je, se zavedajo, da so ukrepi nujni, in se jih držijo. Zdaj nam grenijo življenje obvezni testi na koronavirus. »Obvezno testiranje se nam zdi nepotrebno, zlasti za tiste, ki imajo zelo malo voženj. Če vemo, da so nekateri do sedaj opravljali prevoze za sedem, osem oseb, pa testov niso potrebovali, od nas pa jih zahtevajo, čeprav prevažamo eno, največ dve osebi hkrati,« je še povedal kranjski taksist.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-3/11

četrtek

-3/11

petek

2/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...